Sådan skal pyjamaser se ud, skal de ikke? Jeg har igen været på ekspedition i Daells Varehus’ gamle kataloger. Her er tre klip fra foråret 1965.
Om den blå: “Ensfarvet poplinpyjamas til herrer. Moderne og velsyet. Kontrastfarvede kanter – jakken har brystlomme og tilstukne opslag, benklæderne elastik og knapregulering i livet og tilstukne opslag forneden. Forlang lysmarine, lyseblå eller lysegrå samt størrelse lille, middel, stor eller meget stor. Alle størrelser ens pris 19.50”
Hvor er bæltet? Jeg nænner næsten ikke at citere teksten. Tiden og Daells Varehus ææælsker kunstfibre. Hør engang: “Moderne drapfarvede benklæder i Cavalry twill med 55% Terylene og 45% kamgarn.”
To måder at tackle trafikken på. Man kan være “meget moderne”, skriver Daells Varehus, og iklæde sig riflet brun fløjl. Eller man kan vælge en “klassisk marineblå” blazer.
Foto: Det Kgl. Bibliotek
ea-o skriver
Lækre billeder. Jeg er nu også vild med det håndklæde ham den blå pyjamas står med. Det ville jeg gerne kunne købe.
Anonymous skriver
Ja, Torsten; det er sædernes forfald. Det skal være ååh så afslappet. Tidligere havde de jakkesæt og lommetørklæde, nu har de smidt jakken eller går med afslappede jakker. For slet ikke at tale om kunsstofferne.
Det er imidlertid slet ikke mit ærinde. Du skriver noget meget mere interessant, som jeg selv prøver at hitte redde i, men hidtil uden succes. Det gælder de manglende bælter.
Jeg føler mig selv nøgen uden et passende bælte, og det skal ingen konventioner lave om på. Imidlertid skriver en af de engelske topskræddere på sin blog følgende:
” There aren’t as many things to go wrong here, but if possible I’d try to avoid belt loops. We’re not fans of them in the business and it can look really untidy, especially when you’re wearing your favorite Harley Davidson buckle. Try to find the trousers with those side strap adjusters, fastened with a buckle or buttons (in the trade they’re called “Daks tops”).”
Med andre ord går han ind for taljebånd eller seler til bukserne i jakkesættet. Det har jeg godt nok gjort mig mange tanker om siden jeg læste det første gang.
Har du forsket i denne problematik?
Eller drøftet det med folk i branchen?
Navnet er i øvrigt Thomas Mahon og han findes på http://www.englishcut.com/
FBJ
Torsten skriver
Hej FBJ
Jeg har ikke videre kendskab til baggrunden, andet end Savile Row er traditionalister. De foretrækker seler eller sidespænderne, du nævner, til at holde benklæderne på plads. Bæltespænder på habitbukser er dog ingenlunde en ny opfindelse. De har været fremme siden begyndelsen af 1900-tallet.
/Torsten
Michael C.G. Iversen skriver
Ja, der er fordele og ulemper ved både bælte og seler. Et passende bælte holder bukserne på plads og kan anvendes i æstetisk øjemed, dog har vægten af bæltespændet en tendens til at tynge bukserne fortil, hvilket påvirker buksernes svaj i uheldig retning. Går man med vest er bælte aldeles udelukket. Her er seler idéelle, da de sørger for at bukserne hele tiden står perfekt på skoen og samtidig giver de bukserne et perfekt svaj. Dog er det min erfaring at man kan blive ganske mør i skuldrene efter at have holdt et par bukser oppe med seler hele dagen, selv når man bruger Box Cloth, der er de blødeste. Sidespænder har jeg til gengæld kun gode erfaringer med, de kombinerer fordelene ved bælter og seler uden at have nogen af ulemperne.