
”Jeg havde en aftale med en skole, Tailor and Cutter Academy på Shaftesbury Avenue ved Piccadilly, altså lige midt i kernen af London. Det er har nok været i 1949 eller 1950. Jeg kom til at være der i tre måneder. Jeg skulle lære klip og tilskæring helt fra bunden med at tage mål, rulle papir ud, tage vinklen og begynde […] Det var en dejlig tid, jeg havde i London.”

“Det, der talte for kunden hos en skrædder, var ikke det modeprægede. Næ, det var skrædderens snit, han gik efter. Han ville have en jakke, så publikum kunne se, hvilken skrædder den kom fra.”
Endelig fik jeg besøgt Willy Mokjær, pensioneret herreskrædder og tidl. oldermand i Skrædderlauget og i øvrigt Peter Undéns læremester. Jeg havde båndoptager og kamera med og tilbragte fem timer i selskab med ham og hans mange historier om et håndværk og et virke, der næsten er væk.
Willy Mokjær fremviste også mange af de jakker, sæt og frakker, han havde syet til sig selv. Jakkerne strammede lidt om maven her 30-40 år efter deres fremkomst. Men det kunne ikke skjule, at jeg vidnede fremragende skrædderi. Særlig skuldrene kunne jeg ikke slippe.
Ovenfor er et par klip. Bemærk den øverste blå jakke. Mokjær kunne som ingen andre herreskræddere i sin generation trylle med udformningen lommer, revers og andre detaljer, noget han fik lejlighed til at dyrke som chef for skræddersalen på Det kgl. Teater, hvor han nåede at tilbringe mere end tre årtier.
Foto: Stiljournalen
Bemærk frimurerringen.
/Danica
Hvordan foregår det når skrædderen fremstiller til sig selv? Jeg tænker på måltagning mm.
Han får hjælp af en anden i skrædderiet med måltagning, laver papirmønstret selv, klipper stoffet selv, rier evt. stofdele selv og får igen hjælp ved prøven 🙂
Det kunne være interessant at vide hvem skrædderen selv brugte?
Kan man gå ud fra at “Kjole”sættet er et eksempel på et kostyme fra hans tid på teatret?
Der brydes jo næsten samtlige skrevne som uskrevne regler her:
Sjalskraven og den sorte vest fra en smoking samt den mærkelige reversudsmykning og de specielle manchetter!
mvh X
@ AFJ: Jeg ved ikke, hvem der har hjulpet Mokjær i forbindelse med opmåling og prøve.
@ X: Jeg tror ikke, jeg så én jakke hos Mokjær, der følger skolebogen. Han har leget med det hele. Tag den nederste blå jakke: Ved første øjekast helt normal, og ved andet ser man, at den kun har en knap foran 🙂
@Torsten
Der er da ingen “regler” der brydes, såfremt der kun er een knaps lukning på hverken sports eller habitjakker, for slet ikke at tale om smoking, hvor der kun m å være een.
Huntsmann’s, Savile Row house style opererer 100% med kun een knap!
Mvh X
Nja, det normale er jo to eller tre knapper. I den henseende afviger jakken her en smule.