Tre-fire uger gik, og skjorterne fra skjortemager Carmen og skjortemager Loran ankom fra Torino. Helst skulle jeg have afhentet dem i butikkerne. Så ville de kunnet have tjekket skjorten, mens jeg prøvede den, og om nødvendigt have forandret den. Men det skulle ikke give sig.
Skjorten fra Carmen har jeg mest kær. Den er bygget fra bunden til mig og efter Carmens egen metode. Jeg nåede som nævnt også den prøve undervejs. Snittet er anderledes end af mine engelske skræddersyede skjorter. Særligt de slanke og meget italienske ærmer skiller sig ud. De kan have en attraktiv æstetik over sig, men de skal skæres med stor snilde, hvis det ikke skal gå ud over bevægeligheden.
Carmen har gjort det godt, men jeg vil stadig bede om lidt mere plads i underærmet på en næste skjorte. Skjorten i øvrigt er smukt lavet. Yderst fine og tætte sting, bløde søm, perfekt krave, manchet og ærmelængde. Præcist tilpasset skulderparti. Mønstermatch er der også, dog uden at være excellent.
Skjorten fra Loran er heller ikke ringe. Den er som nævnt en kopi af en skræddersyet engelsk skjorte, og den sidder ligeså godt som originalen. De anvendte søm er smallere, og der er lidt stivere indlæg i krave og manchetter. Men ellers ingen afvigelser.
Side om side er det tydeligt, at Carmen-skjorten (nederst) har ekstraordinært tætte og fine sting.
Måske ville Carmen være interessant at få til Danmark?
Læs første indlæg om skjortemagerne i Torino her.
Foto: Stiljournalen
Det kunne være yderst interessant at få Carmen til Danmark til en skjorteseance!
SJ
Jeg vil nu hellere satse kræfterne på at få Napolisumisura herop, som vi nu har talt om i et halvt års tid…
Mvh. Søren
Interessant, bevares, men hvordan forholder det sig med skjortemageriet i Skandinavien? Jeg husker at have læst om et besøg i, var det Göteborg? Men hvad med København? Eller Aarhus for den sags skyld?
Lidt i samme tråd er det skam interessant at læse om Irske Arran sweatre, men hvordan med S.N.S. Herning’s strik?
Mvh Rasmus
Napoli su misura er kontaktet, selvom jeg stadig er loren ved dem, og de kan under alle omstændigheder dårligt ligestilles med en skjortemager som Carmen, selvom de også gerne sælger skjorter ved siden af deres skrædderi.
Rasmus: 1) Nej, der er ikke skjortemageri i Skandinavien, der på nogen måde er på niveau med en skjortemager som Carmen. 2) Måske rejser der skjortemagere til Sverige. Jeg ved det ikke. Må jeg i den forbindelse henlede opmærksomheden på, at jeg ikke bare fundet en tilfældig skjortemager, der er hypet på nettet eller klar til at rejse afsted. Når jeg peger på Carmen, gør jeg det, fordi jeg konstaterer maksimal kvalitet kombineret med attraktiv pris plus en rejseduelighed. Jeg ser kort sagt en Carmen i København som et attraktivt og enestående tilbud til dig og andre læsere. 3) Mht. dansk strik, undertøj mv. er det meste jo syet i Baltikum, skønt måske strikket i Jylland, og kvaliteten er tvivlsom. Modsig mig gerne, men det er min oplevelse.
Vil være meget interesseret i at se Carmen i København. Kunne vi ikke arrangere det samme med Gianfrancesco Musala?
Jeg synes det vil være mest oplagt med Carmen. Det er ikke alle der har råd til et jakkesæt fra Napoli Sumisura. Det er heller ikke alle der bærer jakkesæt til daglig. Jeg kunne godt være interesseret i en skræddersyet skjorte. Hvilken pris tager hun i sin egen forretning. Jeg kan ikke huske om du var inde på det Torsten, men hvilke bomuldstyper/kvaliteter bruger hun og fra hvilke væverier?
Mvh Søren R.
Okay Thomas Mason kan jeg se, det må vel være den bedste egyptiske bomuld så…..til DK med hende 🙂
Mvh. Søren R.
Jeg bakker bestemt også op om Carmen i Kbh! Jeg skiftede tidligere på året min “sædvanlige” ukendte og relativt billige skrædder i ROM ud med Mimmo Siviglia (også fra ROM) … Men det skifte var ikke pengene værd … Så jeg er klar til at rykke nordpå … Las os få sat i værk ;-/ J Smith
Tak Torsten, det var lige præcis den slags input jeg efterlyste! Trist at høre at det står så sløjt til her på de hjemlige breddegrader, jeg ville gerne kunne støtte en Dansk / Skandinavisk skjortemager.
Mvh Rasmus
Hej Rasmus: Gisle Rosenløwe fra Herreskrædderiet i Heinesgade på Nørrebro har siden sin start reklameret med, at han er skjortemager. Han bruger løst indlæg til krave og manchetter. Han tager fra 1500 kr. pr. skjorte (første skjorte er dobbelt så dyr). Jeg har aldrig besøgt ham og har INGEN anelse om kvaliteten af hans arbejde.
Absolut interessant!
Priserne ligger på niveau med mine stangskjorter fra Barba og Finamore (som i øvrigt er langt mere interessante end min eneste bespoke-erfaring hvad angår skjorter hos o’Flynn)
Mvh René R. L.
Jeg går i dialog med Carmen om et besøg.
@ Rasmus: Gisle er nok stedet, ja, hvis man meget gerne vil have en dansk skjorte. Jeg er usikker på, hvor mange han har syet og niveauet, men som fbj siger, har har kørt skjortemageri ved siden af skrædderiet siden start, som ligger 3-4 år tilbage. Gisle stod i skrædderlære hos Jakob Bay, der lukkede sin forretning og nu underviser i Sønderborg. Jeg mener, at Sten Martin Jonsson også skræddersyr skjorter.
Indtil videre har jeg kun anvendt Gisle til forandringer, men kan da supplere med at håndværket er absolut i orden. Han placerer sig klart blandt de bedste, af de efterhånden mange forskellige københavnske steder jeg har benyttet.
Jeg er dog også interesseret, hvis Carmen kommer til Danmark.
Mvh
Mikkel
Update: Dialog begyndt med Carmen. Hun er klar. Lige nu arbejder vi med en dato for første besøg ultimo marts/start april, altså før påske.
Ny update: Skjortemænd med smag for kvalitet kan godt sætte kryds i kalenderen. Aftale med Camiceria Carmen ved at være hus. Første besøg fra Torino, hvor der er bestilling og måltagning, vil ligge ultimo marts 2014, formentlig weekend 29.-30., og prøve med riet skjorte primo maj. Minimumsbestilling på tre skjorter pr. kunde. Samme attraktive pris som i Torino. Jeg laver et indlæg om det. Vi skal op på 50 skjorter i alt.
PS Jeg kan berolige SKM og Mr X med, at Carmen også fører tykke perlemorsknapper.
Det glæder mig, meget på deltagernes vegne, at der er mulighed for de tykke knapper 🙂 Jeg er dog ikke selv interesseret i at deltage, da jeg føler at have mit behov dækket ganske fint af de asiatiske skjorter med løst indlæg og håndstukne knaphuller og knapper. Men jeg glæder mig til at følge det hele fra bloggen.
Og så håber jeg meget, at vi kan få en aftale men NSM i stand lige så hurtigt – eller måske skrædderen fra Torino var en anden mulighed? Jeg er dog meget varm på NSM da deres priser er rimelige, og da vi har set deres arbejde på én af Journalens læsere…
Mvh. Søren
Må man spørge hvilken asiatisk fabrikant du anvender?
Mvh
Mikkel
Naturligvis; jeg anvender Narin Couture i Bangkok. CMT-prisen for en skjorte med de ovennævnte specifikationer er omtrent 400 danske kroner, og med stof fra f.eks. Acorn beløber det sig til omkring 600 pr. færdig skjorte – ganske god valuta for pengene (særligt i erkendelse af at skjorter unægteligt har en kortere levetid jakker og bukser).
Mvh. Søren
Har du en mail jeg må kontakte dig på, da jeg har nogle spørgsmål angående Narin Couture?
@ Søren: NSM er en sartorial fabrik, hvis man kan være det. Teknisk er de i orden, men har de sjæl? Jeg er i tvivl. Det er rigtigt, at Mr X har vristet nogle udmærkede sæt ud af dem. Han er dog særdeles erfaren udi i rollen som skrædderikunde og har desuden en relativt nem statur. Men altså: NSM er kontaktet.
Mht. skrædderen i Torino er han en anden mulighed. Han leverer uden tvivl jakkesæt og jakker med egen sjæl og karakter, og prisen er attraktiv. Carmela og Roberta fra Camiceria Carmen kender ham. Jeg vil tale med dem.
Nu kender jeg ikke så meget til NSM, men udtrykket “en sartorial fabrik” er da ret spøjst. Det er trods alt et mindre foretagende med en håndfuld ansatte. Jeg kan se, at de gør en del for at få kunder udenfor Italiens grænser, men det er der jo mange andre, som gør. På Savile Row lever de nærmest af rejserne til New York har man ofte indtryk af.
Har NSM en bestemt stil, som de holder krampagtigt fast i? Har de solgt deres sjæl for ussel mammon?
Hvornår er man en sartorial fabrik og hvornår har man sjæl?
En nysgerrig FBJ
Tak for up-daten, Torsten. Jeg synes, det er sjovt at iagttage, hvordan den autencitetsbølge, der har ramt særligt madscenen, også har ramt herregarderoben. Det er ikke længere produkterne selv, og hvordan de er forarbejdet, der er i centrum; nu skal de også have en særlig “sjæl”, helst være produceret hos en “autentisk” og uopdaget håndværker (og ikke i for stort antal!) – og hvis håndværkeren ikke taler engelsk, er det jo endnu mere “autentisk.” (jeg vil gerne understrege, at jeg ikke – kun – sigter til indholdet på Journalen her men i særlig grad Styleforum og lignende steder). Nå, men det var lige et diskursanalytisk sidespring 😉
Hvorom alt er: Jeg er glad for, at NSM er kontaktet, og håber at noget kan komme i stand i løbet af foråret 🙂
Mvh. Søren
@ FBJ og Søren: Kald mig sentimental, et autenticitetsfjols eller for den sags skyld en snob, men jeg tænder ikke på en gesjæft, der er designet til at sælge napolitansk skrædderi til hungrende amerikanere og nordeuropæere. Navnet siger det hele: Napoli su misura. Hvis de nu leverede fantastisk skrædderi med en signatur, en sjæl, ville jeg stille mig anderledes og ignorere deres sentimentale koncept om ”autentisk napolitansk skrædderi” … Men det er jo lige netop det, jeg spejder efter. Jeg ser ikke sjælen som i Rubinacci eller Caraceni for at vælge et par berømte eksempler. Hvad siger X?
@ Torsten: Det er jo en glimrende erkendelse, som havde været god at starte diskussionen med fremfor at udsætte NSM for negativ framing (at du er “loren” ved dem og at gode sæt er noget man “vrister” ud af dem). Jeg vil give dig helt ret i, at navnet er, skal vi sige corny, men det behøves vel ikke betyde, at de gamle skræddere, de har ansat, er mindre autentiske, end hvis de gamle skræddere arbejdede fra egen skrædderbutik. Men når alt kommer til alt, kan vi vel dårligt fælde dom over geshäftet, før vi har prøvet det selv, eller – mens vi venter – høre fra én der har. I øvrigt tror jeg nu ikke der var nogen der kaldte dig for autencitetsfjols eller snob, jeg har skam stor respekt for din indsigt i den sartoriale verden 🙂
Mvh. Søren
Søren, mit forbehold har nu været udtrykt i mine kommentarer fra start, men min gennemslagskraft er åbenbart beskeden. Prisen er god, ja, de er fra Napoli, og hvad mere? Mr X har tryllet gode sager ud af dem, korrekt. Men jeg kæmper med at finde det interessante ved dem, og selv er jeg der, at det interessante skal være til stede. Du er klart et andet sted, har en anden smag, fair nok. Jeg undersøger nu med Mescia. NSM-døren er dog stadig åben for mig at se.
Glæder mig til seancen med denne Carmen og prøve den ægte og “autentiske” vare. Selv har jeg indtil videre været glad for Napoli Skjorterne fra Salvatore Piccolo som kan bestilles MTM hos noget så ueksotisk som Bindesbøl på Kgs Nytorv. Det er dog nok et sted der falder ind under , en sartorial fabrik, går jeg ud fra. Men trods alt det mest autentiske, som jeg har kunnet opdrive i DK.
SJ
Meget fornemt, Torsten. Jeg kan sagtens se, at det for dig, der allerede har skrædder i Italien, ikke vil være så interessant med NSM som for mig, der ikke har mulighed for at rejse til Italien flere gange om året. Derfor tror jeg skam også, at Mescia kunne være mindst lige så interessant, og det ville jo passe glimrende, hvis Carmen tog ham under armen, når hun alligevel skal til Danmark til foråret. Det afgørende for mig er i høj grad kvalitet, rimelig pris og bekvemmelighed. Glæder mig til at høre mere, og tak for indsatsen! 🙂
Mvh. Søren
Jeg skal gerne komme med mine 5 cents vedrørende NSM:
Lad mig lige starte med begyndelsen: Baggrunden for NSM’s oprettelse er jo netop at søge at dække det stigende behov og interesse for Italiensk, in casu Napolitansk skrædderi. I den forbindelse er det jo velkendt at det for international kunder er et kæmpe problem at man ikke taler sproget, kombineret med en sydlandsk “afslappethed” omkring leveringsfrister og andre aftaler.
Her kommer så Mina Adamo og tilbyder kontinuerlig kommunikation på engelsk samt at optræde I rollen som stylist a la Rubinacci (uden sammenligning iøvrigt) og bindeled til de autentiske skræddere, I første omgang freelance, men nu fastansat af NSM.
Hertil kommer naturligvis et særdeles rimeligt prisniveau og den meget behagelige betjening.
Der hersker ingen tvivl om at stilen og håndværket er autentisk Neapolitansk, idet der jo I parantes bemærke er mange variationer af samme.
Jeg deler ikke Torstens fascination af “sjæl” I skrædderfaget,men stiller mig tilfreds med tradition, excellent håndværk og evnen til at interagere med såvel nye som meget erfarene kunder.Hertil kommer naturligvis at House Style skal være kompatibel med mine ønsker, samt at antallet af udførte enheder og dermed erfaringsniveauet skal være højt (det er jo desværre her at danske skræddere nødvendigvis må komme til kort)
Det er et faktum af en række af verdens absolut bedst klædte gentlemen har benyttet NSM som enten primær, men oftest sekundær skrædder, og for langt den overvejende dels vedkommende, med glimrende resultater!
mvh X
I relation til Mr. X’ i min optik meget positive tilbagemelding ovenfor, vil jeg tillade mig at spørge, om der er noget nyt mht. til et besøg fra NSM (eller for den sags skyld en anden italiensk skrædder)?
Mvh. Søren
Siden Redacteuren nu er tilbage i landet, vil jeg lige tillade mig at spørge, om der er taget stilling til ovenstående spørgsmål?
Mvh. Søren
Redacteuren håber at kunne annoncere godt nyt på rejseskrædderfronten inden for de nærmeste uger.
Og jublen ville ingen ende tage, og læserskaren ventede i spænding!
Mvh. Søren