Jeg har hørt en del gode råd om vedligeholdelse, pleje og rens af jakkesæt, der ikke er så gode igen. I nogle tilfælde har rådene ligefrem været perikuløse for jakkesættets forfatning.
Problemet er blandt andet, at man ikke skelner mellem et skræddersyet jakkesæt og en stanghabit. De er to forskellige dyr. Mere nedenfor.
Vedligeholdelse og pleje af jakkesæt
Buksebag og albuer er mest udsatte på et jakkesæt. Så hvis man vil forlænge et jakkesættets liv, skal man blandt andet vare sig for at cykle i sine habitbukser og for at sidde ned i jakken med albuerne hvilende på skrivebordet. Det gælder specielt for jakkesæt i let kamgarnstof, som langt de fleste stanghabitter i dag sys af, og for flannelshabitter.
Søm kan løsne sig, og knapper falder af. Jo hurtigere, man lader søm og knapper behandle, des bedre, da skaden så kan begrænses.
Det kan også ske, man river et hul i jakkesættet. Ikke godt. Huller er svære at stoppe pænt, da der er meget få, der i dag kan den rigtige teknik, kunststopning. Den teknik kan trylle en flænge helt væk for øjet. Jeg er faktisk ikke bekendt med nogen kunststoppere af habitstoffer i Danmark. Der er ikke andet for end at tale med den lokale skrædder eller systue om, hvad de kan gøre, så reparationen kommer til at så diskret ud som muligt.
Pletter er sjældent et stort problem på jakkesæt, da de er så mørke, at pletterne ikke ses … Desuden skyr uldstof, som jakkesættet almindeligvis sys af, stænk med videre væsentligt bedre end silkeslipset og bomuldsskjorten, da uldens naturlige fedt værner. Går man i et lysere jakkesæt og ser, man har fået en plet på, som har noget med gastronomiske forhold at gøre, vil jeg som hovedregel anbefale sulfo og lunkent vand, sofort.
Den månedlige pleje af jakkesættet kan klares med en klædebørste. Den er god til at fjerne rester af fx skel eller saltpletter, hvis en kvinde har grædt ud ved dine skuldre, og den fjerner også stivnede små mudderpletter på bukseben.
Derudover må jakkesættet med jævne mellemrum presses. Specielt bukserne og deres pressefolder vil trænge til en omgang med helst et pressejern, ellers et dampstrygejern, med et par måneders mellemrum afhængig af brug. Har man en meget bredt strygebræt, kan man med øvelse selv presse bukserne ok op. Den bedste til den slags er dog herreskrædderen, og her skal forstås en rigtig herreskrædder. Specielt jakker i skræddersyede jakkesæt, der i forskelligt omfang er faconpressede fra skrædderiet af, behøver en fagmand. Det kan gå særdeles galt, hvis man selv eller en amatørskrædder og et dilettantisk renseri presser et skræddersyet jakkesæt. Et uheldigt resultat kan i reglen reddes, men det kan kræve, at en god herreskrædder sætter nogle timer af til at presse jakkesættet på ny.
Jakkesættet må også gerne luftes, men endelig ikke i damp og varm fugt, hvis det drejer sig om et skræddersyet jakkesæt. Under fugt giver ulden sig, og faconpresningen kan forstyrres. En klæbet stanghabit uden faconpresning er en anden sag. Den kan man godt parkere i badeværelsesdampen. Jeg vil dog råde til, man blot lufter sit jakkesæt – både stanghabitten og det skræddersyede – lidt engang imellem udenfor i tørt vejr og skygge.
Den dybere rengøring af et jakkesæt kræver rens på renseri.
Rens af jakkesæt ved Jæger Rens
Hvad sker der egentlig på et renseri?
Jeg afleverede et af mine skræddersyede jakkesæt ved Jæger Rens i Charlottenlund. Helst ville jeg have undgået eller i det mindste af have udskudt rensning, men det lyse jakkesæt var efterhånden skæmmet af flere pletter på ærmer og bukser. Så jeg så ikke andre muligheder end at besøge et renseri.
I første omgang vasker renseriet jakkesættet i en særegen kemikalieblanding, der skal opløse snavs. Det lyder som en kras omgang. Men en kemikalievask slider mindre på tøj og påvirker tøjfibre mindre end en vandbaseret vask. Rens er således en “dry cleaning”. Gode og dårlige renserier adskiller sig i forbindelse med tromlevasken på, om kemikalieblandingen holdes ordentlig ren, og på kvaliteten af maskinellet.
Efter turen i tromlen skal bukserne i buksepressen. Det interessante er her, som jeg ser det, om renseriet kan vinkle pressefolden rigtigt, både foran og bag på bukserne. I det aktuelle tilfælde gik det fint foran og mere diskutabelt bag på. Pressefolden bag på, som Jæger Rens lagde, er vinklet lidt anderledes end den skrædderen, havde lagt. Det behøver ikke at have en betydning, men kan forstyrre buksernes fald lidt. Derudover lader Jæger Rens deres knivskarpe pressefold fortsætte ufortrødent op over ballerne, så ballerne ligesom forsynes med to fartstriber. Jeg tror, jeg kommer til dæmpe denne “racy” detalje på bagpartiet med damstrygejernet hjemme. Jeg har aldrig oplevet en skrædder gå så aggressivt til værks med pressefolder der.
Jakken begynder på en dampdukke til en første presning, når den har forladt vasketromlen. Dampdukker, der er almindelige på renserier i dag, blæser jakken op med varm og fugtig luft, så fibre og folder glattes.
Et afgørende punkt er, om renseriet derpå lægger jakken i buksepressen, eller om det retter jakken an på en bræt, hvor det efterpresser jakken i hånden. Jæger Rens kan bryste sig af at gøre det sidste. Stadig ser jeg dog håndpresningen som et kompromis med risiko for forkerte vurderinger af jakkens struktur, fx reversets forløb, sammenlignet med presning i et skrædderi af en herreskrædder.
Jeg synes også, det konkrete forløb bekræftede risikoscenariet. Jæger Rens gik skævt af reversets rul over øverste knap til mellem øverste og midterste knap, selv om jeg havde gjort opmærksom på det særlige design ved aflevering, og noget af rullet er også gået af reverset, der er mere fladt nu. Det første kan jeg eksistentielt leve med. Det andet såmænd også. I rollen som sartoriel fanebærer må jeg dog gøre anskrig vedrørende punkt et. Et førsteklasses renseri, som Jæger Rens anses for at være, bør observere et raffineret jakkedesign og bevare det, ikke mindst når kunden fortæller om det.
Jæger Rens var så servicemindede – det skal med, at de straks reagerede på min beklagelse ved afhentning og efterpressede reverset, mens jeg ventede, så reversets forløb kom i bedre overensstemmelse med det forløb, som skrædderen har konstrueret jakken til at følge. Jeg kan dog se, efter sættet er hjembragt, at det stadig ikke rammer den oprindelige vinkel, og der er lidt problemer med pressefolden ved overgang fra krave til revers.
Konklusionsmæssigt har jeg fået et jakkesæt retur, der nu er rasende rent, og for rimelige 193 kr. Alle pletter er forsvundet. Jakkesættet er også fuldstændigt glat over det hele. Jæger Rens synes ikke at have blinde punkter i den henseende. Alligevel kan jeg ikke være 100 pct. tilfreds. Pressefolder bag på bukserne og presning af jakkens reverser kunne være gjort bedre, ikke mindst set i det perspektiv, at Jæger Rens regnes for et af de mest kompetente renserier, man finder i Københavnsområdet, når det kommer til håndtering jakkesæt mv.
Foto: Den velklædte mand
.com skriver
Interessant læsning og helt sikkert rimeligt prissat for kompetent rens af jakke med tilhørende benklæder, mere bekymrende er dog observationen af den mangelfulde presning på såvel jakke som benklæder!!!!!
Hvilke andre renserier kan du anbefale til den type opgave??? Eller er udlandet eneste mulighed hvis man ikke ønsker at gå på kompromis, alternativt kunne man måske få en lokal skrædder til at presse et sæt efter rens??
God søndag
.com
Torsten skriver
.com (har du ikke et andet et navn?)
En jakke med et almindeligt revers ville sikkert være faldet bedre ud. Men nu var det altså den særlige to-en-halv’er, jeg indleverede, og den var de ikke vant til tydeligvis. Jeg mener som sagt, det bliver svært at finde et bedre renseri i København. Men hvad ved jeg. Jeg kender ikke mange renserier i København. Måske andre læsere kan øse af deres erfaringer? Jeg nøjes så vidt muligt med at aflevere bukser til rens. Jakker og habitter kommer til skrædderen.
Steen skriver
Hej Torsten,
Hvilke skrædder kan du anbefale – som også kan håndtere Guida’s bløde skrædderi? Specielt bukserne trænger jo til en opstramning en gang imellem – uden egentlig at være beskidte.
Torsten skriver
Undén kan. Jeg tror også, Mott kan.
Steen skriver
Men det er vel mest jakken fra det skræddersyede jakkesæt, som du anbefaler at man holder væk fra renseriet, ik’? Ud over de høje pressefolder som du nævnte, så er det vel ikke den samme videnskab at presse et par skræddersyede bukser som det er at presse en jakke?
Sender faktisk ofte min bukser til rens, uden at medsende jakken. Det kunne man vel også gøre ved et skræddersyet sæt, eller ?
Anders B skriver
Hej Torsten.
Jeg er en ung gymnasieknægt på 15 som er helt vildt inspireret af den klassiske herremode. Specielt 1930’erne har fanget min opmærksomhed med brede, højtaljede bukser og jakker med spidst revers. Jeg har ihærdigt gennemsøgt tonsvis af illustrationer fra Esquire og Apparel Arts fra selvsamme periode og følger med på din spændende blog.
Jeg har dog en ting, som jeg tænkte du måske kunne hjælpe mig med efter at have læst din artikel: “Gode råd om vedligeholdelse, pleje og rens af jakkesæt”. Jeg har netop anskaffet mig et uld jakkesæt med dobbeltradet jakke og brede bukser med opslag i mørkeblåt og et mønster, der minder om en svag nålestribe fra en svensk skrædder, Oscar Jacobsen, i en genbrugsbutik. Bukserne har jeg derefter fået syet til så de passer til 30’er cuttet og har fået knapper på til brug af et par vintage Trafalgar seler jeg erhvervede mig på Ebay. Som en klodset ung dreng med en isvaffel i hånden, da jeg var i dyrehaven med nogle venner i går, kom jeg desværre til at spilde lidt is på bukserne Det tørrede jeg af med det samme, men jeg kunne forestille mig, at der stadig vil være nogle nærmest usynlige ispletter på.
Da jeg netop har fået renset jakkesættet for blot et par uger siden, vil jeg helst undgå at rense det lige med det samme igen, da det er, som du selv skriver, noget der skal gøres en sjælden gang imellem. Burde jeg bruge noget lunkent vand og sulfo som du anbefaler i artiklen? Få dem renset igen alligevel? Eller noget andet?
Tusinde tak for din tid og spændende, oplysende blog.
Potter skriver
Anders, brug koldt vand i første omgang. Evt. i to eller tre omgange. Når det ikke virker, lidt sulfo, som opløser fed. Men helst koldt og allerhøjst lunkent vand, da varmere vand kan fiksere pletten. Hørt fra en skrædder på SR.
Torsten skriver
Når en Savile Row-skrædder siger koldt vand, skal man lytte 🙂 Jeg tror dog ikke, lunkent vand & sulfo udgør en fare, og det bider mere end koldt vand, hvis det handler om fedtpletter. Mudder kan klares med vand. Jeg har en tysk tabel et sted over den specifikke “modgift” til forskellige pletter. Prøver at finde den.
Jeppe G skriver
Fedtpletter kan på ganske fornuftig vis fjernes kemisk derhjemme med rensebenzin uden at det gør nogen skade på tøjet. Vand og sulfo er også fint, men min egen erfaring er at førstnævnte rute er langt mere effektiv og risikofri: Sulfo er så drøjt i brug og er man klodset og griser på tøjet, kan man også være klodset og grise med sulfoen. Det er i hvert min erfaring som en ligesindet klodshans. Resultatet er et storslået sæbeshow der kræver en farlig masse vand for at blive skyllet ud. Ikke at det nøvendigvis er nogen katastrofe, men alligevel.
Jeg har så sent som i går fjernet en chokoladeplet fra en af mine jakker med rensebenzin. Var der tale om flødeis i vaflen, tror jeg det vil være effektivt.
Jeg vil desuden tilføje at jeg med stor succes presser både bukser og jakker derhjemme. Det er praktisk når ens skrædder ikke bor i nabolaget. Naturligvis presses der med stor forsigtighed, især når det kommer til jakkerne, hvor jeg hovedsageligt nøjes med at presse folder ud ved albuen og på ryggen. Hemmeligheden er et pressejern i sværvægtsklassen (mindst 7kg, tror jeg) som jeg erhvervede fra en skrædderdatter for en halvtredser. Elektronikken er ganske vist en anelse anakronistisk, så jeg kan da ikke slå mig for at være en smule bange for at skidtet kortslutter og brænder hytten ned en dag. Men det er utroligt effektivt.
Spørg derudover en skrædder om han eller hun vil give dig et par tips til hjemmepresning. Jeg har fået en række desinner til buksepresning af min egen, samt (naturligvis) adskillige formaninger om kun at sende dem til rens i absolut dommedagstilfælde.
Torsten skriver
Godt tip med rensebenzin. Mht. at presse og vedligeholde derhjemme med damstrygejern eller ligefrem et pressejern, kan man jo det. Problemet opstår, når du må forbi renseriet med jakkesættet, og hvor de så som i tilfældet her går skævt af reverset. Det er ikke lige nemt at finde den rette linje og rullet igen derhjemme på en sådan treknapper med blind knap, skal jeg hilse og sige. Jeg har i hvert fald givet op og overlader det til en herreskrædder at greje det.
Jeppe G skriver
Du har helt ret. Reversets rul holder jeg mig også fra.
FBJ skriver
Man skal øve sig lidt på nogle billige eller slidte jakker, før man kaster sig over sin elskede yndlingsbeklædning, men så kan man også blive ret god til at presse. Husk i øvrigt: du kan komme rigtig langt ved bare at dampe, så selve presningen kan begrænses til det absolut nødvendige.
Det er også en god idé at have udstyret i orden: et førsteklasses strygejern samt et bredt strygebræt og et mindre såkaldt ærmestrygebræt.
Husk ikke at presse direkte på stoffet (i alle tilfælde det mørke), men brug et let bomuldsklæde som presseklud.
Så kan du gå i gang.
Få lidt vejledning her:
Til nørderne: http://tuttofattoamano.blogspot.dk/2008/11/vital-importance-of-pressing.html
Den let forståelige: https://www.youtube.com/channel/UC6Oe52QDvBn378MRQzbZYDQ
God fornøjelse
FBJ
Torsten skriver
Kontrolleret brug af damp med dampstrygejernet på en jakke, der hænger på en bøjle eller en gine, er et godt tip, FBJ. Jeg er mere forbeholden ved i almindelighed at opfordre til at lære at presse en jakke selv.
FBJ skriver
Jeg kan godt følge dig.
Det bliver aldrig, med streg under aldrig, som hos den skrædderen. Så har man mulighed for skrædderpresning, skal man benytte sig af det.
Det andet er, som jeg også nævner, at man skal øve sig og sætte sig ind i det. Det er et håndværk, og det skal man respektere. Så det tager tid at mestre, og jeg har da selv fået lidt “undervisning” hos presseskrædderne, som har været søde til at lade mig følge deres arbejde. Det har da lært mig noget om et rullende revers.
Dette er altså ikke skrevet, fordi jeg presser og presser, for jeg forsøger også at få det lavet hos professionelle aktører. Det er bare rigtig rart at kunne, når jakken lige trænger til en omgang (især dem af hør / bomuld). Og en stor tilfredsstillelse når resultatet bliver vellykket.
Mr. X skriver
Når SR skrædderne tager habitten ind til Sponge & Press, arbejder de mest med vand og svamp. Det mere komplicerede sendte de alle til et renseri i Skotland som jeg ikke er klar over hvorvidt stadig eksisterer.
Torsten. lad være med at bekymre dig over at renseriet lader folderne bagpå fortsætte over sædet – Det er rigtigt at skræddere generelt stopper her,men for det første er det kun din kone og/eller elskerinde der evt. ser det, og for det andet hjælper det faktisk til et mere et mere holdbart “fald”.
Det er vigtigt at huske at bukser faktisk skal presses, som navnet angiver og ikke stryges. I den forbindelse anvender alle skræddere idag vakumborde og tunge dampjern. Vakumsystemet har faktisk revolutioneret presseprocessen/tiden, som Mr. Robert Gieve i no. 1, engang fortalte mig.
Reverset skal kun presses de øverste 7-12 cm!
Jægerrens er på godt og ondt, Danmarks bedste renseri – tidligere ( på mine forældres tid) havde de 3.4 mand der udelukkende “skrædderpressede habitterne.
Kongehuset benytter renseriet, selvom det officielt er et andet der er “hofleverandør”
mvh X
Birgitte bandmann skriver
Hej
Jeg vil bare fortælle dig at Brodøse Berthe Bramsen er verdensmester i kunststopning. Så hvis uheldet er ude skal du kontakte hende 🙂
Mvh Birgitte