
Inspireret af Mads har jeg vovet mig ud i en tweed-jakke med tre gange påsatte lommer “a barchetta”, lommer med svungen kant, der illuderer små vuggende skibe. Lommedesignet regnes i dag for en syditaliensk specialitet, der passer naturligt ind i de lette nonchalante jakkekonstruktioner, som er typiske for skrædderne der. Francesco Guida, der står bag jakke (og bukser), har det meste har det meste af sit skrædderliv har befundet sig i Firenze i det centrale Italien. Men han kommer fra Syditalien, så han kan også tilskære barchetta-lommer.
Påsatte lommer – traditionen
Påsatte lommer som sådan er normalt en lommeløsning på sportsjakker, blazere og jakkesæt, man gerne vil tilføre en uformelt strejf. Da påsatte lommer helt konkret sidder uden på jakkens skørt, har de et grovere udtryk end paspolerede lommer og lommer med klap, der sidder inden for yderstoffet.
Praktisk set er påsatte lommer lettere at tilgå og bruge end de to andre lommedesign. Til gengæld gør de jakken mere stiv de steder, hvor de sidder, og jeg synes, man skal være varsom med at bruge dem på jakker af meget kraftigt stof.
Traditionelt vil man ofte nøjes med påsatte lommer på skørtet nederst foran, og så bibeholde en paspoleret brystlomme. Derved holder man igen på den uformelle drejning. På en sportsjakke i blød og let shetlandstweed (W. Bill), som i tilfældet her, ser jeg ingen problemer med, at også brystlommen er påsat.
Brun jakke og grå bukser er en grundkombination

Videre til selve påklædningen, jeg har har på, så er den, hvad jeg kalder “Sportsjakke-dress nr. 1”. Brun tweedjakke og grå bukser er den sikre, gamle løsning, hvis du nyder sportsjakken. Kunsten er lige at ramme de rette harmoniske nuancer af brun og grå. I stedet for grå flannelsbukser kan man fx vælge en glattere grå cavalry-twill, som jeg har gjort her.
I forhold til Francesco Guidas default-snit har jeg bedt om en længere jakke, mere vidde generelt i jakken og et lidt lavere lukkepunkt. Jeg er godt tilfreds med resultatet, også de slanke bukser, som fungerer i cavalry twill, der giver sig. I et stivere stof ville de være for smalle for min smag. En enkelt ting, jeg skal tale med Francesco om, når han kommer til København 17. maj, er jakkekraven – om den skal flyttes og indsnævres lidt, så krave og revers kommer til at lukke sig en anelse mere til foran.
En reklame for Guida – er i København 17. til 19. maj
Vil du prøve førsteklasses italiensk skrædderi til døren, så at sige, kan jeg oprigtigt kun anbefale dig at lægge en bestilling hos Guida. Hans jakkesæt er indiskutabelt et godt tilbud, kvalitet og pris taget betragtning, og jeg kan ikke helt skjule, at jeg er en lille smule stolt over at have fundet ham og formidlet hans besøg. Læs mere om Guidas pris og konceptet her.
Fin jakke, fint stof! Mønstret og vævningen gør faktisk at de påsætte lommer forbliver i baggrunden. Alt i alt et meget harmonisk billede.
Et spørgsmål fra en relativ nybegynder udi jakke/sportsjakke:
Disse påsatte lommer – benyttes disse? Jeg købte en lignende jakke fra Sand (ak ja, konfektion) i en uld/bomulds blanding (60/40). Den kyndige ekspedient rådgav mig til, ikke at åbne for og benytte lommerne, da faconen ville kunne gå af jakken.
Er dette en generel vejledende regel, eller kan det have været for den pågældende model?
Bedste hilsner
Lasse
Selvfølgelig skal lommerne åbnes. De skal også benyttes (ikke fyldes op). Ja, det vil påvirke faconen lidt, men ikke afgørende. Hvis det sidste er tilfældet, er jakken ikke vellavet.
Selv sartorialister kan blive “ophidsede” over, at man har noget i lommerne. Hr. Grunwald skulle på et tidspunkt tage et billede af deltagerne til et arrangement med Steven Hitchcock. Da vi var ved at stille op, adspurgte han mig, om jeg havde noget i lommerne. Det havde jeg den pågældende dag, men uha det ville gå ud over elegancen, så jeg tømte dem (næsten ;-))
Tøj er til for at blive brugt.
Det er en smuk, smuk jakke, kære Redacteur. Især finder jeg det voksent og klædeligt, at du, som altid, vælger et snit med både længde og vidde, så vi får bevæget os længst muligt væk fra det aktuelle modebilledes “skinny” og, ja, nærmest puerile udtryk.
Personligt blev mine egne første to bestillinger af habitter hos den fremragende signor Guida lidt mere korte og tætsiddende, end jeg nok ville vælge i dag. Siden blev jeg klogere, og på de næste sæt blev jakken længere og løsere, ligesom bukserne blev højere i livet. Alt i alt giver dette et mere modent udtryk, der måske endog er mere langtidsholdbart; tænk fx. på Fred Astaires høje bukselinning, der jo endnu i dag er topmålet af elegance.
Om dit ensemble i øvrigt kan man hævde, at det rødlige slips vistnok ikke rammer plet ift. jakken, hverken i farve, mønster eller struktur. Du kan med sindsro prøve lette grå bukser, der er endog to-tre toner lysere end det her valgte (flotte) par; det vil løsne fremtoningen og lysne humøret. En split-toe eller derby i mellembrun ruskind vil altid stå godt hertil (og så slipper man også for at gejle sko, hvilket der pga. Redacteurens mange gøremål nok ikke har været tid til her 😉)
Tak for evaluering. Kanske den jyske dragon har fat i noget med farverne. Jeg vil søge at parere med, at slips er i røde og blå farvenuancer – ligesom overcheck’en på tweeden. Måske træder den sammenhæng ikke tydeligt nok frem.