– er nok et flimrende ideal, men set med historiske briller, er der noget at pejle efter.
Selvfølgelig skal de først og fremmest passe. I livet, og i sædet, skridtet og benvidden. Bukser skal være behagelige at have på.
Derudover skal bukserne have et godt fald, det vil sige falde i en ubrudt linje mod Moder Jord. Det gælder primært, hvis vi ser på bukser, der har lidt (eller meget) vidde. Tætsiddende bukser er anden historie.
Det ubrudte fald handler om balance i bukserne. De skal ikke rynke, trække fortil eller bagtil, eller støde på knæ eller læg, hvis du står almindeligt oprejst. Den gode skrædder tager højde for den slags, når han udarbejder buksemønstret. Du kan naturligvis også være heldig, at du finder habitbukser i butikken, der balancerer med din figur og falder fint.
Strygejernet er tillige en nøgle til det elegante fald i bukserne. Skræddermester Bent Wennerwald på Østerbro har vist mig, hvordan han med dampstrygejernet faconpresser bukserne en lille smule over lårbenet og underbenet, når han har syet dem færdig. Det bidrager til at få bukserne til at falde ubesværet lige nedad, når ejermanden først har fået dem på.
Bent Wennerwald har også berettet om sæbetricket. Det var noget, som man især yndede i gamle dage. Før man pressede bukserne, penslede man dem med en klæbrig sæbe der, hvor folden skulle gå. Slutresultatet var en knviskarp fold, der kunne holde måneder og på det nærmeste tvang et lige fald ind i bukserne.
Stofvalget er heller ikke at kimse ad. Buksestof skal være stærkt og spændstigt for at falde godt. Traditionelt har man betegnet buksestof som netop buksevarer eller uniformsvarer. De kommer fra de engelske væverier og går under navne som cavalry twill, whipcord og bedford cord. De er tætvævede af hårdspundne kamgarnstråde. Af udseende adskiller de sig primært på vinklen af striberne i stoffet.
Gabardine er også en vare, som man har benyttet meget til bukser. Jeg husker fra min tid som reservetjener på SAS Radisson i Århus, at vi skulle bære “gabardinebukser”. Garbardine er køberbinding som de andre, men af finere tråde, og er generelt et lettere og mere ustabilt stof.
Holger skriver
Hvad med seler, hr. Grunwald? Kan man skrive om de perfekte bukser uden at nævne seler?
Torsten skriver
Seler er som regel også en hjælp i forbindelse med at skabe et lige fald i bukserne, ja. Personligt er jeg mere til livrem i bukserne eller spænde i siden.
VH Torsten