
En hat af bæverhår
Peter Robert Hornskov er en hattemager, ikke bare af navn, han laver skam hatte på traditionel manér, endda i København, nærmere sagt på Christianshavn.
Jeg ville have besøgt hattemageren for et par år siden, da jeg faldt over ham på nettet. Men tiden gik. Og gik.
Indtil forleden dag.
“Bæverhår er allerbedst,” slår Peter Robert Hornskov fast, da vores samtale om den gode herrehat begynder.
“Man plejer at sige, at du kan have en god hat af kaninhår livet ud, mens også dit oldebarn vil kunne bære din hat af bæverhår.”
En hat fra Hornskov bliver til
Peter Robert Hornskov og hans medhjælpende kæreste køber deres stumper af filt i Portugal.
“De er den bedste producent i Europa,” forsikrer hattemageren.
Når en kunde har afgivet en bestilling, former Peter Robert Hornskov filten i sit værksted i baglokalet over en træform og fikserer den med snor, damp og tørring, før han begynder at forarbejde den og sy svedbånd, hattebånd og anden garniture på.
Peter Robert Hornskov har lært sig selv faget. Han kom fra frisørfaget, så det med at bruge hænderne, var ham ikke fremmed.
“Jeg har lært rigtigt meget af nørderier på nettet, folk, der går ekstremt meget op i herrehatte. Jeg har også splittet hatte fra kendte mærker ad for at se, hvordan de er bygget op,” fortæller han.
Håndlavet hat versus industriel hat
Han er ikke udelt begejstret for flere ellers ærværdige hattemærker.
“Deres hatte er ikke nødvendigvis dårlige, men de er industrielle, det ser man.”
Peter Robert Hornskov viser mig, hvordan han syr svedbåndet på, så det akkurat kryber over kanten på filten, hvorved man får en hat, der sidder bedre og bidder mindre. Den form for svedbånd kan man kun lave, hvis man investeret en specialiseret symaskine, som Hornskov har gjort.
Mange udenlandske kunder
Hattemageren på Christianshavn har fra starten haft et internationalt udsyn. Han er stærk på nettet.
“I dag går 90 procent af mit salg til udlandet,” fortæller Robert Hornskov.
Den mest populære hattemodel
Fedora-modellen Teardrop er mest populær blandt kunderne.
En Fedora er, hvad vi lidt løst på dansk vil kalde en blød hat. Teardrop indebærer, at pulden er formet som en tåre, hvis man ser den ovenfra.
Den københavnske hattemager har dog også mange kunder, der er til mere avanceret garniture som en fjer i hattebåndet.

Herrehatten på nye generationer
At herrehatten er på vej tilbage på mandens hoved, vil være at overdrive. Man kan blot se på et gadefoto fra 1950’erne, hvor hatte danser rundt med habitklædte herrer, og så vende blikket mod bybilledet i dag i København eller en anden udenlandsk hovedstad.
Men hatten er heller ikke forsvundet. Den ses, og den lever videre hos nye generationer.
Det kan en ægte hattemager i København bevidne.

Besøg hattemagerens hjemmeside.
Fotografi: Torsten Grunwald
Fantastiske anmeldelser han får af kunderne på nettet. Dejligt at vi endnu & trods alt, har så dygtige håndværkere i landet.
Ja, Hornskov lader til at være den ægte vare. Andersen og Berner og Susanne Juul er to andre hattemagere, der bør nævnes, selv om de ikke er specialiseret i herrehatte på bestilling
I et af dine andre indlæg om danske skræddere gjorde du meget ud af, at kun ganske få af dem har været i mesterlærer, mens flertallet har deltaget i kurser og forsøgt sig på egen hånd. Her har vi en hattemager, der ubetinget har lært sig selv kunsten. Hvordan adskiller dette sig fra skrædderiet? Er det “nemmere” at lære at forme en hat, end at tilskære et jakkesæt, eller er oplæring af herre-hattemagere simpelthen noget, som ikke eksisterer længere, så man ikke kan forvente at finde en udlært hattemager, som det er tilfældet med herreskrædderi?
Hans teardrop-model ser i øvrigt rigtig lækker ud. Så mangler jeg bare en undskyldning for at investere i et eksemplar.
JS, alle fag kan blive kunst, der kræver skoling og mange års øvelse for at mestre. Når det er sagt, er et skræddersyet jakkesæt et helt andet avanceret og teknisk krævende opgave end at bringe en herrehat til verden baseret på en filtstump. Så jeg vil tøve med at operere med samme krav til læringsmæssig baggrund inden for hattemageri.
Spændende læsning, tak. Bortset fra, at der jo findes subgrupper der dyrker hat som en del af ens image, er jeg sikker på at alle kan gå med hat. Der findes ingen forkerte ansigtsformer, og intet kan være så bekvemt i regnvejr eller kulde end en hat på hovedet.
Dog kan den ændre ens proportioner & udseende drastisk, d.v.s. små nuancer i farve/hattens omfang og puld kan give én et helt andet udtryk. Desværre flatterer de fleste hatte man ser rundt omkring (gælder også stråhatte om sommeren) slet-slet ikke ejermanden, og så bliver det hele jo lidt tragi-komisk, så jeg vil mene en god 2nd opinion ved valg af hat er nok en god idé. Er det sådan noget rådgivning hhv. “hatologi” hr. Hornskov også giver?