Overskjorte er blevet en kategori
En overskjorte er ikke dalet ned fra himlen, men har en historie. Jeg mindes, jeg inspireret af grunge-moden selv gik i noget lignende i gymnasiet, det vil sige en løsthængende, åben skovmandsskjorte over en t-shirt, og så jeans nederst.
Men det foregår anderledes i dag. Der er nu skjorter, der er specifikt designet til at fungere som erstatning for en striktrøje i vinterhalvåret. I stedet for en skjorte underneden benytter man en t-shirt eller tynd sweatshirt med lange ærmer. Bukserne kan være jeans, men ligeså vel chinos eller uldbukser.
Man ser også udviklingen i webbutikker, der nu har kategorier dedikeret til “Overshirts”.
Inden for skrædderi sker der også noget på området. Der har man i efterhånden flere år talt om “shirt jackets”, der ligeledes er uformelle, robuste skjorter, som man bærer over kraveløse trøjer, eller en tynd, højhalset trøje. Der er også nogle, der beskriver overskjorter som “shackets” for at signalere, hvordan en overskjorte er en slags blanding af en skjorte og let jakke.
Ikke til alle
For fem år siden ville jeg være særdeles skeptisk over for en stilart med en overskjorte. Jeg ville se den som formløs. I dag er jeg langt mere pragmatisk. Hvis klædernes kvalitet og farvebrug kan noget, hvorfor ikke? Hvis alternativet er et middelmådigt siddende jakkesæt, et par upudsede sorte sko og en dårlig skjorteflip med en endnu dårligere slipseknude, ved jeg godt, hvad jeg foretrækker: den vellykkede kombination af tøjdele med en overskjorte. Man kan i øvrigt knappe overskjorten til. Den behøver ikke at stå åben.
Inden jublen tager overhånd, skal man være opmærksom på, at stilen med en løs, evt. åben overskjorte nok egner sig allerbedst til den høje, ranglede mand. En lille, robust mand risikerer at forsvinde i en overskjorte, fordi den giver mere fylde og længde til overkroppen og sluger noget af benlængden. Læs mere om tøj og kropstyper her.
Skriv et svar