
Velklædt versus elegant
En elegant mand har god tid. Han forcerer ikke sine bevægelser. Hans sind er i balance.
Den påstånd kan provokere i dagens samfund, hvor mange mennesker vitterligt har meget at se til med fuldtidarbejde, børn og allehånde aktiviteter. Men det er sådan: elegance har god tid. Det er fuldstændigt umuligt at forestille sig en elegant mand, der har travlt. Velklædt, kan han være, men ikke elegant.
“Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt,” skrev ungkarlen Søren Kierkegaard, der levede af fars penge.
Når man har harceleret over hans privilegerede situation, bør man genbesøge hans ord, for manden er jo forbandet klog. Søren Kierkegaards primære pointe var nok, at travlhed ikke kan gøre fra eller til i forhold til Frelsen. Men udsagnet har også en praktisk implikation, nemlig en besinden sig, “en amor fati”, som filosoffen Friedrich Nietzsche senere talte om, hvor man omfavner sine vilkår. Når man gør det, sættes man mentalt fri. Og det er lige præcis den samme mekanisme, der er på spil i elegance. Når man finder tidens rolige rytme, kan udtrykket blive naturligt, organisk, elegant.
En elegant mand går enkelt klædt
Jeg kan ikke lade være med at tænke på mine unge år i Madrid. Når aftenen faldt på, kom ældre mennesker ud på gaden i deres fine tøj for at gå en tur. De var ikke bare velklædte, men også elegante. Gåturen var formålet i sig selv. De skulle ikke hurtigst muligt fra A til B, som man siger i konsulentverdenen. De tillod sig at spadsere – og promenere, som er den selvbevidste, stolte spadseretur, der dog ligeledes fuldstændigt accepterer tidens åndedrag.
En elegant mand er da også i familie med en spansk “cabellero” eller “kavaler”, som vi siger lidt mere fladt i Danmark. Kavaleren er en mand af ære. Han er jordbunden, når stormer raser, ligesom den perfekte gentleman er.
Stilistisk vil en elegant mand ofte være enkelt klædt. Det ligger i ordet elegant, som har rod i verbet “at vælge”. Man vælger det tøj, der skal vælges, ikke det forkerte, ikke for meget, “alt på sin rette plads”, som titlen lyder på et af H. C. Andersens mindre kendte eventyr.
“Elegancens grundlæggende princip er enhed,” skriver franskmanden Honoré de Balzac (1799-1850) og placerer sig i samme lejer, idet han uddyber:
“Enhed er umulig uden renhed, harmoni og relativ enkelhed.”
En praktisk vej til mere elegance
Hvordan bliver man i praksis mere elegant? Tøj spiller i al fald en birolle. Man kan ikke købe elegance i herretøjsbutikken. I stedet skal man arbejde med sit kropslige udtryk, som mange skuespillere gør. Det er helt klart en model. Alexander-teknikken, som den australske skuespiller Frederick Matthias Alexander (1869-1955) udviklede i slutningen af 1800-tallet, kan være en sti at betræde. Gennem forskellige øvelser forædler man kropsholdning og -bevægelser. Men der er flere metoder, der kan øge elegancen i udtrykket, hvis man tager dem seriøst, også yoga.
Skriv et svar