Hvorfor ikke?
Jeg har længe tænkt, at vi – undertegnede og læserne af Stiljournalen – burde sætte en dansk tweed i verden. Ikke sådan en i Dannebrogsfarver, men en tweed, der spejler et særligt dansk landskab og som en anden terroirvin er uløseligt forbundet med det.
Og jeg har et bestemt landskab i sinde: den jyske hede. Jeg har selv gået utallige ture på hin karakteristiske overgangslandskab i det centrale Jylland. Det kalder på en stout, men samtidig blid tweed. Vi er ikke i det skotske højland, men på den jyske højderyg. Uldblandingen kunne være 50 procent delikat Shetland & 50 procent hårdfør Cheviot.
Jeg føler mest for et gunclub-mønster i en kombination af grøn, brun, violet, sort og råhvid. Men jeg kunne måske tales til en glencheck, fx i brun, grøn og sort med en dominant violet overcheck.
Tweeden er jo opfundet af englændere. De var misunderlige på skotternes klantern og begyndte i midten af 1800-tallet af lave deres egen variant, Estate Tweed’en, som de knyttede til et specifikt landsted og farverne i den omgivende natur. Der opstod også en District Tweed knyttet til en egn. Siden muterede tweed i allehånde smarte og løsrevne farvekombinationer, som også gør sig gældende i dag.
Udfordringen er at samle nok folk. Vi skal nok op på 15-20 stykker. Der skal bestilles minimum 60 meter stof, og prisen vil være omkring 500 kr. meteren inkl. moms, og dertil forsendelse. Du skal bruge godt to meter stof til en jakke. Jeg vil arrangere produktionen hos et af de velrennomerede tweedvæverier i Skotland. Tweed’en vil naturligvis være en limited edition.
Med hvad er stemningen for projektet?
Skriv et svar