En læser skrev:
—
Jeg er en ung mand på 20 år, der for nyligt er blevet interesseret i den klassiske herremode […] Mit spørgsmål til dig er, hvordan man som ung studerende skal bygge sin garderobe op. Jeg har desværre ikke råd til at købe skræddersyede jakkesæt og håndlavede sko. Det er blevet for kedeligt kun at gå rundt i et par snickers, et par jeans og en skjorte. Hvor skal man begynde?
Mvh. Frederik
—
Det er afgørende, at du først tager bestik af dig selv og det liv, du fører. Glem smoking, mørkeblåt jakkesæt og hvide skjorter, hvis du kun kan bruge dem helt undtagelsesvis. Alt for mange ender med en klassisk og dyr garderobe, der får lov at visne i klædeskabet, fordi drømmen om at leve som James Bond ikke lod sig udfolde i praksis.
Der er mere økonomi og elegance i at vælge en klassisk påklædning, der har forbindelse til dagligdagen, men opgraderer den stilmæssigt. I stedet for jeans kan du for eksempel skifte til chinobukser i en kraftig bomuld. Og som supplement til dine sneakers kan du erhverve dig et par mørkebrune lædersko med åben snøre eller et par brune monksko med spænder. Køb dem maskinrandsyede, selvom de koster mere end de limede og gennemsyede sko. Randsyede sko holder længst. Mærker som Meermin og Loake maskinrandsyr deres sko til en rimelig penge.
Du kan også handle en sportsjakke, altså en selvstændig jakke. Den kan være en blå blazer med metalknapper, eller en brunlig eller grå jakke, eventuelt en tweedjakke.
Har du først en sportsjakke, er det nærliggende at tænke over et par alsidige slips. Begynd fx med et stribet blåt og et ensfarvet vinrødt. Du kan også overveje et par grå flannelsbukser til din sportsjakke.
To-tre ensfarvede pullovere i merinould og med crewneck og v-hals kan også løfte påklædningen. De fungerer som det ydre lag på skjorten eller isolerer mellem jakke og skjorte på køligere dage.
Når dagsligdagsgarderoben er opgraderet, er det tid til at gå videre. Måske er det smokingen, der venter. Måske er det et mørkt jakkesæt og et par sorte oxfordsko. Måske er det bare flere sportsjakker og flere brune lædersko, så du kan lege endnu mere med sammenstilling af den daglige påklædning.
Lad snusfornuften råde i alle tilfælde.
VH Torsten
PS
Jeg har engang nedfældet fem principper til studerende om stil. Du finder dem her:
http://denvelklaedtemand.dk/2011/11/tanker-om-studerende-og-stil.html
Jeg har også udarbejdet en liste over basisgarderoben, der evt. kan være af interesse: http://denvelklaedtemand.dk/2011/04/basisgarderoben.html
JimmyP skriver
Gode overvejelser og gode råd, jeg kan måske supplere.
Overvej at gå vintagevejen. I genbrugsforretningerne kan du finde rigtigt mange fine ting, eksempelvis en blazer eller en tweedjakke, eller et par grå bukser.
Her kan du også være heldig at finde 30-40-50 år gammelt skrædderi, der stadig er langt bedre kvalitet, end de stangvarer du finder i butikkerne i dag.
Husk at få tingene tilpasset dig. Gå til en ordentlig skrædder og få rettet længde og pasform til, rigtigt meget kan lade sig gøre, men jo bedre tingene passer fra starten, des bedre bliver resultatet jo, så vær kritisk når du står i forretningen. Specielt for jakker gælder det at de helst skal passe over skulder og ryg, resten kan for det meste ændres.
Skal det være klassisk synes jeg også det er værd at tænke på pasform. Det skal forstås på den måde at en klassisk blazer eller tweedjakke, efter min mening, skal dække røven. Mange af de jakker man ser på helt unge mennesker i dag går jo nærmest kun til lige under bæltet. Det ser jo vanvittigt ud, og har intet med klassisk stil at gøre.
At gå i genbrugsbutikken kræver en indsats, og at man ved hvad skrædderen kan og ikke kan. Man skal synes at jagten er sjov. Det er langt fra altid man kommer hjem med ting, men en gang i mellem er der jackpot.
Jeg har selv skræddersyede jakkesæt, fra både Alfred Alm og Tobias Enk som er fundet i genbrugsforretninger.
Held og lykke med det. Det bliver rart at se en studerende som ikke har brugt hele sin SU på et par fede solbriller…. ;o)
Torsten skriver
Der er kommet en fin anonym kommentar, der fortjener at blive publiceret, selvom den er anonym. Husk, signatur næste gang, tak.
“Jeg har haft glæde af at tænke over tre principper når jeg køber tøj (og sko og tasker osv.):
1. Det skal passe kroppen, flattere kroppen som det hedder. Her må man læse op på hvad god pasform betyder. Man ser dum ud i en jakke som ikke passer – også selvom den har en god farve.
2. Det skal være god kvalitet, så god kvalitet som man har råd til – dvs. metervare, forarbejdning osv. skal være i orden. Også her er det en god idé at sætte sig ind i det basale før man køber ind. Dårlig kvalitet bliver hurtigt grimt og går hurtigt i stykker.
3. Det skal passe til ens stil. Hvilket kan være svært at definere, men som der står i indlægget, må man glemme drømmebillederne og huske sin hverdag og de sammenhænge man indgår i. Tøj der ikke passer til ens stil, får man alligevel aldrig brugt.
Princippet er at man først skal slå til og købe, når alle tre punkter er opfyldt.
De penge man bruger på dårligt tøj, kan man ikke bruge på godt tøj.
Og endelig: Det betaler sig at have en langsigtet plan. Lav en liste, begynd med det vigtigste og lev med at det kan tage mange år at opbygge en god garderobe.”
Anonymous skriver
Et af de mest brugbare råd, jeg – ligeledes som ung – har fået her fra Stiljournalen, er, at planlægge sine indkøb og undgå impulskøb. Når basisgarderoben skal på plads, synes jeg, at det er mest oplagt at starte med “grundkomponenterne” såsom strømper, skjorter, sko mv. Det er måske ikke de mest interessante ting at bruge mange penge på, men hvis disse ting ikke er velsiddende og smagfulde, kan den dyre Tom Ford jakke være nok så fin, men falme komplet på brugeren. Ved at planlægge sine køb på denne måde synes jeg at man får en meget mere funktionel og stilfuld garderobe.
En vigtig pointe er også, som Torsten siger, at købe efter behov. På sko-fronten startede jeg f.eks. med et par mørke ørkenstøvler med gummisål (kan bruges de fleste dage i efteråret), herefter blev det et par støvler i cordovan med dobbelt lædersål (kan bruges ca. hele vinteren), til sommerbrug et par loafers i lys ruskind, til de rigtig våde vinterdage et par lidt sværere støvler med gummisål, så endnu et par ørkenstøvler med lædersål (de første er nu forbeholdt regnvejrsdage i sommerhalvåret), så et par lyse double monks og senest et par oxfords i ruskind (ja, indrømmet, jeg kan godt lide ruskind). På den måde synes jeg nu, at jeg har sko til enhver årstid og brug, og på samme måde kan man gå frem med resten af garderoben 🙂
Mvh. Søren
Anonymous skriver
Jeg vil tilføje et par oplagte ting. I øjeblikket er der jo udsalg så benyt dig af det. “Modehuse” laver jo også klassisk tøj(Zegna, Pal zileri osv.) og det kommer også på udsalg men det bliver ikke hurtigt umoderne fordi det er klassisk. Jeg har selv sparet 5000kr. på et Kenzo jakkesæt.
Hvis du ikke evner at bedømme skrædderarbejdet så hold dig til at købe det der er lavet i Italien.
En anden ting er virksomheder/mærker som man er nødt til at kende til for at få det bedste til prisen(det kan godt være en jungle og når vi taler klassisk topniveau er de forskellige virksomheder typisk specialister i bestemte beklædelsesgenstande.
Udvalget er meget beskedent i DK men Boglioli(jakker) i Bindesbøl. Pal Zileri, zegna corneliani og canali kunne også være gode valg, jeg mener dog ikke det hele forhandles i DK.
Ift. Skjorter kan man godt få topniveau i DK, nemlig Borelli og Brioni i Daniel. Bukser skal du købe fra Incotex. Ellers er der RL Black Label hos Birger Christensen. De mærker jeg nævner skal købes på udsalg når du har et beskedent budget.
Ifm. opbygning af en klassisk garderobe skal man man anskue tingene anderledes end modetøjskøb. Køb en dyr ting af gangen. Efter en årrække har du så en klassisk garderobe. Topkvalitetstøj kan holde hele livet og det er også ideen med at købe det. Så i det lange løb bliver det dyrere tøj det billigste fordi man ikke hele tiden behøver at købe nyt.
Mvh Søren R.
Danilo Hoffmann skriver
Hej Torsten
Du nævner Meermin sko, jeg har kigget på deres hjemmeside og synes godt om deres stil. Kender du et sted de forhandles i Danmark?
Mvh
danilo