Jeg plejer at sige, at der er to aktive herreskræddere tilbage i Danmark med egen butik, Peter Undén og Bent Wennerwald. Men der er flere, hvis vi lige fjerner det med egen butik. Vi finder blandt andet en herreskrædder hos den gamle stofleverandør Hvidberg på Løngangsstræde i det indre København.
Navnet er Karina Mott. Hun er uddannet på svenskeren Sten Martin Jonssons tilskærerakademi og syr jakkesæt fra bunden, altså på den gode måde med unikt papirmønster, håndpikeret hårdug og så videre.
Nu faldt det så heldigt ud forleden, at en af Stiljournalens trofaste læsere, Potter, skrev og fortalte, at han havde bestilt en blazer hos Karina Mott, og spurgte, om Stiljournalen ville følge processen. Gerne, lød svaret, og her er vi så Potters første prøve.
Karina fortalte, at hun begynder med en testjakke i lærredstof, før hun skærer det rigtige stof. Jeg har hørt om den praksis, men ikke set den tidligere. Testjakken er typisk noget, man benytter ved den allerførste bestilling. Ved efterfølgende bestillinger begyndes et prøveforløb med det rigtige stof.
Under Potters førsteprøve regulerede Karina jakkens skuldre, balance, taljering, slidser, ærmelængde og en række andre ting. Det er jo det, der er en af fiduserne med skrædderi i forhold til made-to-measure: at man tilpasser jakken, før den sys færdig.
Jeg vil dog sige, at jeg synes, der var mange justeringer. Det kan være et tegn på en omhyggelig skrædder, der vil have alle detaljer på plads, men også – det siger min egen dyrekøbte erfaring mig – en skrædders usikkerhed eller mangel på erfaring med at ramme det rette mønster til kunden.
Nuvel, jeg håber, min lille frygt gøres grundigt til skamme, men jeg måtte nævne den. Jeg glæder mig til at følge den videre proces, og takker Potter og Karina for at have inviteret indenfor.
Foto: Stiljournalen
Anonymous skriver
Hvad er prisen for en jakke henholdsvis et jakkesæt ?
vh
Potter skriver
@anonym: se Hvidberg Stoffers hjemmeside
Beslutningen om at få syet en blazer faldt efter en god snak med Karina. Hendes rolige facon og faglige viden overbeviste, og så havde jeg bare en god mavefornemmelse. Opgaven blev en blazer, da jeg i mit arbejde ofte har med grupper af besøgende at gøre, også udendørs. Her ville en habit være for formel, mens en vindjakke/anorak ikke skelner én fra gæsternes fritidstøj. Blazeren skal være i farven mørkeblå så at den virker lidt mere afslappet end den klassiske i navy, og Karina foreslog også påsatte lommer. Førsteprøven fandt sted efter en kort cykeltur på en varm sommerdag…
Det skal siges at det er mit første skræddersyede projekt. Din ”lille frygt” er nok også forårsaget af, at undertegnede ikke var helt klar i mælet m.h.t. sine ønsker. Måske er den skræddersyede løsning altid en proces, hvor man køber sine erfaringer undervejs? Faktisk er jeg fortrøstningsfuld. Jeg takker Karina fordi hun er med på idéen om at vise forløbet her. Og så er jeg glad for at kunne give Stiljournalen noget tilbage for al den viden og fornøjelse, som bloggen har beriget os læsere med.
j.groot skriver
Meget spændende! Særligt synes jeg, det er interessant, at hun benytter sig testjakke-metoden. Det er ellers efterhånden ikke noget, man ser så tit. Jeg har selv tænkt mig at teste Karina Motts færdigheder, selvom det nok bliver med et par bukser og ikke en jakke. Jeg ser frem til at følge jakkens udvikling.
Anonymous skriver
Meget fint med endnu en artikel om et stykke beklædnings tilblivelse. Jeg ser gerne mere af den slags. Jeg finder dog at man burde have set Karina Motts færdige arbejde an, inden man udtaler sig om hint og dint.
Vh,
Kaare
Torsten skriver
Potter, tak for at bogføre de overvejelser, der ligger til grund for bestillingen af jakken. Det er jo ret væsentligt og interessant, hvad du ønsker at bruge jakken til.
Kaare, jeg vil gerne skrive flere artikler om godt dansk beklædningshåndværk til mænd, men hænderne, der står bag, er desværre svære at finde. Jeg har dog en enkelt artikel i ærmet, som jeg snart vil poste. Mht. mit forbehold under Potters prøve forsøgte jeg bare at stå ved en oplevelse, jeg havde – det er vigtigt for læseren, jeg gør det, synes jeg. Jeg håber selvfølgelig, at alt ender godt 🙂
VH Torsten
Anonymous skriver
Dejligt med sådanne reportager.
Kan vi få løftet sløret for, hvilket stof, der anvendes. Det er vist ikke nævnt.
I København findes der udover de anførte, så vidt jeg ved, to andre selvstændige herreskræddere. Gisle Rosenløwe i Herreskrædderiet i Heinesgade og Sten Martin med en ung / yngre målgruppe i Lavendelstræde.
Hilsen FBJ
Anonymous skriver
@ FBJ
“Herreskrædderiet”, er det det, der tidligere var Gisle og Thor?
Anonymous skriver
@ Anonym
Ja, det er det (www.skraedderiet.dk).
FBJ
Karina Mott skriver
Jeg har med spænding fulgt indlægende på blokken gennem mit sytøj hele ugen.
Tak for jeres interesse, jeg er glad for at stil journalen og Potter vil gøre denne proces offentlig, da det ellers er en meget privat sag at gå til skrædderen.
J.groot, jeg laver altid en staut jakke ved første bestilling, da det er et rigtig godt redskab, både for mig men også for kunden, specielt hvis det er første gang kunden er hos en skrædder. Der er mange overvejelser ang. lomme placeringen, rever brede og højde, rørlighed, slidser, længde osv. Det er stil og grove tilretninger jeg laver på stauten og når det kommer op på kroppen så det er nemmere at forholde sig til. Det er måske også det der adskiller mig fra de ældere skræddere; jeg ved hvad det klassiske og korrekte er, men jeg går også meget op i, at det er kunden der bestemmer, jeg har intet imod at give det et twist eller afvige fra det klasiske, så hvis vi finder ud af at der skal være et asymetrisk rever eller en ekstra lomme, så kan vi tegne det på stauten.
FBJ, vi har valgt at sy jakken op i en klassisk kipervævet 100 % engelsk uld, den er let børstet som i måske kender fra flannel, jeg vil skyde på den ligger omkring en 10-11 oz, normalt lidt lettere end jeg foretrækker at sy jakker i men da Potter gik et afslappet og blødt udtryk samtidig med at den skulle bruges hele året, syntes jeg den er meget velegnet.
Til spørgsmålet om prisen så har Potter valgt den dyreste og derved også den mest korrekte standart til 11.000 kr i syløn, hvis det var en habit er det plus 2500 for ét par bukser. Men ellers kig på vores prisliste og hvad jeg ellers har lavet under skrædderi på hvidbergstoffer.dk
Mvh Karina Mott
Anonymous skriver
Først tak til Karina for fyldigt svar.
Dernæst til den evige historie om herreskræddere i København. Nu er jeg faldet over, at der findes endnu en kvinde, skræddermester Rosenborg, der udfører herreskrædderi fra bunden. Hun findes på 5. sal i Illum.
Hun reklamerer ikke videre med sit arbejde. Det eneste jeg hidtil har kunnet finde er en lille notits på Illums hjemmeside http://illum.dk/info/service, hvor der står et lille stykke.
Tjah, bare en lille forbrugeroplysning.
FBJ
Jan Winkler skriver
Jeg bruger altid en skrædder i Napoli. Jeg synes ikke de danske skræddere har erfaring nok, og jeg føler mig i meget bedre hænder i Napoli. En ond cirkel, der vel er svær at bryde.