Godt anslag. Både-og, ikke enten-eller.
Og i det følgende visdommen i harmoni og balance:
Fra “Klæder skaber manden – vil de De være velklædt?” af Kaj Berg Madsen og Victor Skaarup (1935). Fundet tilfældigt sidste fredag i et antikvariat på Blågårds Plads i København.
Foto: Stiljournalen
AFJ skriver
Ganske interessant.
Er der billeder i bogen som du evt. kan vise udklip af?
Mvh.
Torsten skriver
@ AFJ: Forsiden bærer en illustration, mens ellers er der ingen foto i bogen.
@ læsere: Hvis nogen kender d´herrer forfattere, Kaj Berg Madsen og Victor Skaarup, må han meget gerne berette om dem. Google antyder en baggrund i revy og film, men ellers kan jeg ikke umiddelbart finde oplysninger om dem.
drøn skriver
Med litteratur som denne må du vel til tider føle dit virke ganske overflødigt. Hehe
Torsten skriver
@ Drøn: Tværtimod. Den bekræfter, at jeg har fat i den lange ende.
Anonymous skriver
Hej Torsten.
Tak for en interessant blog og god læsning. Jeg får meget god viden herigennem. Som studerende og i midten af tyverne er stilen dog ikke så passende i mine omgivelser jævnfør ovenstående artikel. Selvom jeg dog nogle gange ville ønske det! Det kunne være sjovt at høre dit bud på hvordan en studerende eller ung kunne gribe dette problem an. Formoder at du selv har været i samme situation engang jo.
Mvh. Christian
Torsten skriver
Hej Christian
Jeg husker studentertilværelsen som et frihedens rum, hvor man reelt kunne klæde sig fuldstændig, som man havde lyst til, fordi man kun repræsenterede sig selv, men desværre ofte forfaldt til en studentermode. Kort sagt, nyd, at du selv bestemmer. Tag det på, du bryder sig om.
Hvis du finder dig hjemme i klassiske herremode, så kan der måske være inspiration i kategorierne “klassisk casual” og “weekenddress”, dvs. lærredsbukser, fløjlsbukser, pullovere, enkle sportsjakker som en harris tweed i sildeben, buttondownskjorter, strikkede slips, norwegiansko. Lad være med at købe varerne i modeugave, find butikker, der sælger sagerne i et mere klassisk snit. Jeg kan fx huske, at jeg fandt nogle dejlige skotske pullovere (en i navy og en i vinrød) i Harder på Strøget i Århus. Dem har jeg stadig, skønt den ene har fået huller på albuerne.
Jeg skal prøve at lave et mere uddybende indlæg om det.
VH Torsten
Anonymous skriver
Hej Torsten og Christian
Først tak til Torsten for en fremragende blog som jeg har fulgt med stor glæde i over et år – på trods af et stærkt begrænset tøjbudget.
Jeg kan som ung studerende kun tilslutte mig Christians kommentar. Jeg stræber dagligt efter at være velklædt på studiet ud af respekt for mine undervisere og medstuderende – men i virkeligheden mest for min egen skyld.
For det meste nøjes jeg med skjorte og pullover, men fra tid til anden kan jeg ikke modstå fristelsen til at bære sportsjakke og hæklet slips. Når folk kommenterer det svarer jeg at jeg håber at kunne opveje bare en af de der kommer til forelæsning i fleece, joggingbukser og tennissko.
Jeg venter dermed med spænding på et indlæg om god studenterstil.
Indtil da vil jeg anbefale Christian og andre studerende der følger bloggen dette link http://www.thesartorialist.com/photos/a-curmudgeon%E2%80%99s-lament/
VH Mads
Anonymous skriver
Jeg må bakke op, om udfordringer ved at fattes penge og være velklædt. Det er muligt, da stil som bekendt ikke er noget, man kan købe sig til. Men det hjælper godt nok, da god kvalitet og tidløst håndværk (der selvfølgelig tjener sig ind) ofte kræver et større greb i lommen. Afsluttede selv tilværelsen som studerende for nyligt, men økonomien sætter stadig grænser. Har forsøgt genbrugsvejen, men pasform og kvalitet (der er polyester i alt!) lader meget tilbage at ønske. Et indlæg om stil for fattigmand ville være kærkomment.
Hr. M
j.groot skriver
Mens der ventes på Torstens indlæg, kan jeg da give mit besyv med. Jeg er selv studerende og til trods for en, muligvis afsinding, indstilling, der har medført ganske mange skræddersyede artikler i garderoben, kender jeg også til skattekistens begrænsninger. Jeg gør brug af eBay samt http://www.savvyrow.co.uk/, hvor man af og til kan finde virkelige kvalitetsvarer for en relativt lille udskrivning. For eksempel har jeg lige købt en overfrakke på eBay. Den er fra et Savile Row skrædderi og i noget nær perfekt stand – og så sidder den på mig, som om den faktisk var syet til netop mig. Prisen var under en tiendedel af, hvad den ville have kostet at få den syet hos skrædderen.
Når man handler på nettet er det selvfølgelig absolut nødvendigt, at man er bekendt med sine mål, så pasformen bliver, som den skal være. Det er også vigtigt, at man kender lidt til skrædderikonstruktion, sådan at man ved, hvad man vil have i forhold til snit, stil, vægt mv. samt at man kan spotte kvalitetstegn (eller det modsatte). Det største benspænd er at lade sig overtale til at købe noget på grund af navnet på mærket – hvad end det er Poole, Caraceni eller Tom Ford. Det skal man forsøge at lægge fra sig, så tegnebogen kun kommer frem efter moden overvejelse og når man har en (velargumenteret) fornemmelse for, at det er det rigtige køb.
Anonymous skriver
Jeg er også selv studerende. Mht. klassisk herremode, ser jeg også nogle oplagte fordele ved at være tilknyttet universitetsmiljøet. Det man mangler i likviditet, har man i muligheder. F.eks. passer Fair Isle slipovers, butterflies, hæklede slips, duffle coats, oxford-skjorter etc. langt bedre til en intellektuel kontekst end til en forretningsmæssig.
/Malthe Harvald