De er få, og de har det hårdt. Men de er i live, og måske forstærkes trenden med at købe lokalt, og så har de alt andet lige en attraktiv vare at tilbyde.
Jeg er taler om de små håndværkere herhjemme, der leverer til mandsgarderoben. Jeg higer og søger efter dem, men de er rasende sjældne, må jeg bare konstatere. Dertil kommer, at flere af dem mangler den fornødne skoling eller simpelthen ikke kan få lov til at tage den pris, de må tage, hvorfor varen – den ægte vare – aldrig rigtig kommer ud over rampen.
Forleden tog jeg den på cykel igennem mit gamle kvarter på Nørrebro. Der finder vi to af de håndværkere, der forsøger at holde fast i traditionen.
Jeg standsede først ved skomager Kenneth Elsgaard i Jægersborggade og fik en snak med ham om håndpløkkede/limede sko kontra randsyede sko. Han foretrækker ligesom Edo i Slagelse håndpløkning/limning-metoden, fordi han så kan få sine sko ned i en mere brugbar pris. Desuden slider randsyning djævelsk på hænderne, fortalte han. Men han kan skam – med lidt lån af materialer og teknikker fra konfektionsindustrien – randsy, hvis kunden ønsker det og er parat til at betale det mere.
Jeg trillede videre til Heinesgade, hvor afdøde Tobias Enk drev sit herreskrædderi. Nu er det Gisle Larsen, der har det. Han har istandsat det enkelt og ret elegant. Jeg kiggede ikke indenfor, da skrædderiet holdt påskelukket. Men jeg ved, at Gisle Larsen både syr skjorter og jakkesæt på bestilling. Han har stået i lære hos Jakob Bay på Jagtvej, der i dag holder til i Sønderborg.
Elsgaard Håndskomageri
Jægersborggade 55
2200 København N
Hjemmside: www.elsgaard.eu/
Herreskrædderiet i Heinesgade
Heinesgade 4
2200 København N
Hjemmeside: www.skraedderiet.dk/
Foto: Stiljournalen
Opdatering 8. marts 2017: Elsgaard er flyttet til Nordre Fasanvej 142 på Frederiksberg.
Hvad ligger priserne på hos Elsgaard?
Jeg er ikke helt sikker, men jeg mener, de håndpløkkede/limede ligger på 7.500 kr. Randsyede koster formentlig et par tusinde eller tre mere.
Er der nogle, som har erfaringer med Gisle Larsen? Enten i form af ordrer på nye skrædderprodukter / skjorter; eller i form af ændringer eller tilpasninger på eksisterende klæder.
Hilsen
Christian P
Velskrevet og superinteressant!
/Ebbe
@ Christian: Jeg har ikke fået syet eller ændret noget hos Gisle, men jeg oplevede ham som et klart talent, dog manglende en del oplæring, da jeg mødte ham for nogle år tilbage hos Jakob Bay. Måske andre har friske erfaringer?
Jeg har fået lagt et par bukser ud på et par habitbukser der ikke oprindeligt var syet til mig. Nydeligt håndværk uden slinger i valsen. Desværre havde jeg overbevist mig selv om at den foreslåede udlægning var for lille, og insisterede på en cm mere. Det blev en cm for meget. Næste gang vil jeg overlade det til ham.
Jeg har fået syet en habit hos Gisle (han hedder nu Rosenløwe og ikke Larsen) sidste år, og jeg synes han er rigtig god. Men det var mit første skræddersyede sæt, så jeg kan dårligt sammenligne med andre.
Han er meget kvalitetsbevidst og han er klar til at gøre det der skal til, for at det kommer til at se pænt ud (dvs. ekstra arbejde for ham). Det hænger nok også sammen med han er ærekær omkring sit håndværk, og han sagde et par gange under forløbet, at “det der får ikke lov til at forlade skrædderiet”.
Hvis man ikke har erfaring med at få syet tøj er han også god til at guide dig igennem processen og give sin mening om hvad der er pænt. Men måske er det egentlig også lidt hans svaghed. Jeg oplevede at han har nogle meget stærke holdninger til hvordan jakke/bukser/skjorter skulle se ud mht. snit/pasform osv., og hvor han nok er lidt mere old-school, ville jeg gerne have det lidt mere moderne.
Jeg måtte tage nogle kampe med ham, men vi fandt nogle kompromisser vi begge kunne leve med. Og jeg oplevede endda, at han kunne give mig ret omkring nogle ting jeg insisterede på at få lavet..
Så alt i alt kan jeg sagtens anbefale Gisle.