Tænk på Google, der er i færd med at kopiere hver en papirbog og filme hver en gade i hver by på de syv kontinenter, så vi kan finde dem online på få sekunder.
Vores krop er også i sigtekornet. Scanningsmaskiner, der kan registrere vores statur med millimeters nøjagtighed, spreder sig, og det samme med softwaren, der kan visualisere os i en 3D-profil.
Kropsscanning lyder måske en smule intimiderende. Men den gør det bekvemt for os. Vi slipper for at bruge tid på at besøge en fysisk butik for at prøve tøj, sko eller solbriller. I stedet kan vi oploade vores 3D-profil – vores “avatar” – og virtuelt prøve gevandter som en anden påklædningsdukke. Vi kan fx se, hvordan bukserne sidder om bagenden, og hvordan fødderne arter sig i et par sko.
Vores avatarer vil også hjælpe producenterne. De kan teste nye design på vores digitale kroppe, forbedre udvalget af størrelser og reducere antallet af returvarer. Producenterne kan levere højere kvalitet mere effektivt med kropsscanninger og avatarer.
Sådan kunne scenariet da se ud. Der er flere forudsætninger og spørgsmål.
Der mangler blandt andet et svar på, hvordan vi rent praktisk bliver scannet nemt og korrekt, ligesom det heller ikke er tydeligt, hvordan producenterne uden videre får dannet fyldestgørende 3D-profiler af deres beklædningsstykker. Der mangler også svar på, hvordan vi styrer ejerskab og fortrolighed om vores avatarer.
Men kropsscanning af kunder i tøj- og modeindustrien er på vej. Det kan der næppe være tvivl om.
Alverden skal skrives i digitale data.
Hr. M skriver
Jeg skal ærligt indrømme, at jeg selv har overvejet at prøve kræfter med http://www.leftshoecompany.com/, da jeg har underlige fødder, og ‘ægte’ bespoke er uden for min rækkevidde prismæssigt. Stilen faldt dog ikke i min smag, og jeg kunne ikke få bekræftet om håndværket var i orden.
Torsten skriver
Ja, det med scanning har været i omløb flere år, se fx http://stiljournalen.blogspot.dk/2009/10/malkonfektion-med-scanning.html
Nu modner det, tror jeg, hvilket dog ikke indebærer, at det truer skrædderi, som er en anden verden, hvad du også antyder, hr. M.
Scanning og virtualisering skal nok mest ses som en effektivisering af produktion og handel med konfektiongevandter og målkonfektion især via nettet.
Og dog kan det være, at skræddere med tiden kan drage nytte af en scanning af kunden – hvis de vil lære at fortolke oplysningerne og omsætte dem.
En fyr har sendt mig følgende illustrerende link: http://www.youtube.com/watch?v=jDi0FNcaock