Vi er ind til videre 14 til torsdagens arrangement, og det er nok. Men hvorfor ikke flere? Antallet af deltagere står i påfaldende kontrast til antallet af læsere af Stiljournalen. Arrangementet er tilmed gratis. Det er derudover placeret i Danmarks tættest befolkede område, og barpriserne er rimelige.
Den sidste oplysning burde appellere til de mange studerende, jeg ved, der følger Stiljournalen. De glimrer ved deres fravær.
Min konklusion er, at det er min kommunikation, der er problemet: Folk må tro, de skal have skræddersyet smoking fra Savile Row på, og gå rundt og sige De til de andre, hvis ikke der skal rynkes på næsen.
OK, jeg vil værdsætte et jakkesæt for mændenes vedkommende, og en hvid skjorte og sorte sko, da vi nu mødes om aftenen, og lokalerne kalder på det. Men om sko, skjorte og resten af munderingen er skræddersyet af tibetanske munke, eller hentet i H&M under seneste udsalg, kan ikke ophidse mig. Det er det sociale, det først og fremmest handler om på torsdag. Tøjet er bare emnet.
Filmen, der som sagt er en dokumentar om napolitansk skrædderi, begynder præcis kl. 20. Vi blæser den op på lærred. Kom lidt før, hvis du skal have noget med fra baren.
Filmen varer ca. 70 minutter. Vi trækker ind i den tilstødende salon bagefter. Et par overraskelser kan ventes. Vi lukker kl. 23. Husk kontanter til baren.
stiljournalen@gmail.com
Adressen er:
Serapions-Ordenen
Spørg endelig i kommentarfeltet nedenfor, hvis noget er uklart.
Illustration: Et Tobaksselskab, af Wilhelm Bendz (1828)
Anonymous skriver
Som en opfølger til O’Mast (som jeg antager er “filmen”, der fremvises), findes følgende diskussion med instruktøren:
Mvh René R L
j.groot skriver
Jeg kommer i brune sko. Så er det sagt, til skræk og advarsel.
ea-o skriver
Øv, det ville jeg gerne. Det lyder meget spændende. Desværre underviser jeg torsdag aften. Er der andre måder at finde filmen på?
Torsten skriver
Den kan købes på nettet. Lige den film er dog ekstra god at se i fællesskab, fordi den er ret indforsået og vrimler med unavngivne skræddere. Jeg vil give en introduktion, så det hele giver mere mening, og jeg sikker på, at et par deltagere kan supplere.
Anonymous skriver
@ j. groot
I solidaritetens navn vil jeg bakke Dem op, og argumentere for at solen stadigvæk står højt på himmelen ved arrangementets start – samt være forberedt på at blive henvist til bagerste række!
mvh X
Marc Yang G. Lauridsen skriver
Hej Torsten.
Ideen og initiativet er rigtig fint. Jeg tror, at det er tidspunktet, der skyld i de manglende studerende. Maj er jo gerne eksamens-måned på de fleste universiteter. Det er personligt derfor jeg er forhindret i at deltage.
Mvh. Marc
Århusianer skriver
Det havde jeg rigtigt gerne deltaget i – særligt løftet om lave barpriser tiltaaler en studerende som mig, men ak, jeg bog bare i Aarhus
FBJ skriver
Tak for aftenen. Der var dresscode, men den blev ikke holdt af værten. Ak ja, sædernes forfald 😉
Med hensyn til Rom, så kastede jeg mig ud i en længere snak om det romerske skræddermiljø, som er en rejse værd, hvis man vil tage turen. Jeg ville ikke holde mit skrædderi hemmelig, men kom aldrig med navnet. Det ligger tæt på Piazza del Popolo og hedder Sartoria Ripense (standardprisen er 2.600 Euro for et jakkesæt).
Men fordi det passer mig, er det jo ikke sikkert, at andre kan lide det. De to store huse er Caraceni og Gaetano Aloisio. Af andre skræddere i selve Rom er der Sartoria Carbone, Sartoria Armando Rubino, Sartoria Gallo og Sartoria Sagripanti samt muligvis to – tre flere, som jeg endnu ikke har undersøgt. Det skulle være muligt at finde et hus, der passer til temperament og stil.
Anonymous skriver
Burde man ikke som Dansk af hjertet understøtte dansk skrædderi og gå til Herr Unden på Frederiksberg i stedet for at rejse til Roma, Neapel eller London i indtil flere omgange med tilknyttede omkostninger til ophold, befordring, forplejning og så videre? Prisen synes at være nogenlunde den samme men måske er kvaliteten anderledes? Kan nogen med erfaring fra begge dele eventuelt belyse denne problemstilling?
Med patriotiske Hilsener
Kaptajn Jespersen
FBJ skriver
Det, som jeg får lavet i Rom, leveres ikke i Danmark. Derfor Rom. Jeg efterspørger det optimalt bløde skrædderi (soft tailoring), hvilket vil sige håndsyning fra ende til anden. Dertil kommer sikkerhed for, at håndværket og tilskæringen er i top. Jeg talte med Karina Mott (dansk skrædder) i aftenens løb, og hun sagde, at mit jakkesæt kunne hun ikke lave under 30.000 kr. (ca. 4.000 Euro). Dertil kommer så erfaringen i at lave den type skrædderi.
I andre sammenhænge kan jeg sagtens efterspørge noget andet (mere dansk, klassisk engelsk), og så vil jeg gerne gøre brug af en god dansker. En sådan jakke har jeg faktisk allerede talt med Peter Undèn om. Nu skal vi bare se, om vi kan blive enige 😉
Torsten skriver
Kaptajn Jespersen, ikke uenig i, der er noget særligt ved dansk herreskrædderi, dog er der ikke særligt meget af det, og hvis man i forvejen er på langfart, ser jeg ikke noget galt ved udenlandske skræddere, hvoraf mange er rasende dygtige, hvad man kunne forvisse sig om ved arrangementet i aftes, der omhandlede napolitanske herreskræddere, men også fremviste omvandrende eksempler på fremragende skrædderi fra bla. Rom og London. Jeg tror for resten, det går relativt godt for Peter Undén.
VH Torsten
PS Foto fra i går er på vej …
Jesper skriver
Jeg var desværre optaget til anden side, hvor jeg var iført brune sko. Hvis der planlægges andre møder med vil jeg bestemt prøve at deltage.
Mvh
Jesper
Anonymous skriver
Diskussionen om dansk versus italiensk skrædderi synes jeg er rigtig spændende! Jeg har selv overvejet, om det snart var tid til at afgive bestilling på et håndsyet jakkesæt, og har derfor overvejet om jeg burde gå til Undén eller satse på noget italiensk. På Styleforum har der været en del positiv omtale af f.eks. Napolisumisura, hvor jeg kan forstå, at et jakkesæt ligger på omkring 2400 euro eksklusive stof (her oveni kommer så selvfølgelig rejseudgifterne). Dog kan jeg se, at de aflægger besøg i Stokholm, så potentielt kunne det minimere rejseudgifterne, eller, endnu bedre, hvis interessen var stor nok, til at få dem til at lægge vejen forbi København også. Men på den anden side ville det være en del nemmere at gå til Undén, hvor produktet så ganske vidst ville være et andet. Er der nogen der ved, hvad Undén tager for et jakkesæt, hvis man selv medbringer stoffet? Eller for en jakke?
Og måske Mr. X kan dele nogle af sine erfaringer med Napolisumisura?
Mvh. Søren
Torsten skriver
Søren, vi talte kort om Napoli Su Misura og netop ideen med at få dem herop. De taler engelsk og er åbenbart rimelige pålidelige. Jeg er ikke selv videre interesseret, men hvis flere andre er, kunne jeg skifte mening.
Anonymous skriver
Det lyder meget spændende! Hvis vi kunne få Mr. X – eller andre med førstehåndserfaring fra dem – til at kommentere lidt på oplevelsen med dem, kunne jeg sagtens være interesseret, og forhåbentligt flere andre også. Lad høre! 🙂
Mvh. Søren
PS: Skulle der være andre rejseskræddere med god kvalitet til rimelige penge, vil det selvfølgelig også være interessant at høre om.
j.groot skriver
Jeg er bestemt ikke avers over for tanken om et besøg fra de rejsende napolitanere.
Anonymous skriver
Hermed på opfordeing lidt om NSM:
Først og fremmest anbefaler jeg at man studerer Style Forums tråd om NSM fra starten. En lang række af meget vidende og erfarene brugere af såvel Savile Row som Italiensk skrædderi har forsøgt sig med NSM.
Grunden er først og fremmest et ønske om at opleve Napolitansk bespoke på egen krop, uden at skulle rejse til Italien og samtidigt undgå de ikke uvæsentlige sprogproblemer der også blev illustreret i O’Mast filmen.
Hertil kommer at prisniveauet er forbløffende rimeligt kvaliteten taget I betragtning.
Mina Adamo og hendes partner Dino er meget tiltalende,vidende og ærekære, og fungerer som bindeled mellem kunden og cutter/skrædder som de har fast tilknyttet I eget skrædderi.
I starten var det mest almindeligt at kunden selv medbragte stof, men de har nu adgang til de fleste engelske og italienske fabrikanter.
Der er helt sikkert en house style baseret på den neapolitanske skulder og minimale indlæg, naturlig linier,kvartforing o.s.v.
Man er noget mere tilbøjelig til at bevæge sig (marginalt) fra denne stil nu end I starten. F. eks. udbad jeg mig en noget lavere notch end de normalt laver samt en lidt længere jakke.
Deres bukser var spot on I første forsøg og I mit tilfælde, som ønsket en anelse bredere en den fremherskende I Napoli.
De benytter sig meget af foto og især video ved prøverne, som man nok skal regne med 3 af I første forsøg.
Jeg har også fået syet nogle skjorter som har fremragende pasform og den rigtige mængde håndarbejde (som bekendt er 100% håndsyede skjorter, ikke nogen fordel) – men mærkeligt nok er NSM prisen på skjorter ikke særlig konkurrencedygtig!
Jeg har mødt Mina I såvel Napoli som Stockholm, men det er lige før jeg tror at det måske er billigere at møde dem I London.
Skulle der være interesse derfor vil jeg gerne sondere terrænnet f.s.a. at inkludere København I deres besøgsprogram?
Jeg svare gerne på evntuelle yderligere spørgsmål
mvh X
Anonymous skriver
Mange tak til Mr. X for det fyldestgørende svar, der på ingen måde har formået at dulme min lyst til at møde dem i Danmark. Jeg er allerede gået i gang med at trevle Style Forums NSM-tråd igennem – men med ca. 250 sider tager det tid! Hvor mange skulle vi monstro være, for at overtale dem til at lægge vejen forbi København? Det kunne jo sikkert passe dem på vejen til eller fra Stokholm. Indtil videre går jeg ud fra, at vi er undertegnede, J. Groot og potentielt Torsten og Mr. X. Måske Torsten kan lave en lille feature for vores projekt, så flere læsere af Stiljournalen ville blive opmærksomme på vores idé…?
Mvh. Søren
Torsten skriver
Ideen er spændende. Jeg tænker dog straks på et par andre skræddere, som også kunne være interessante at få forbi, og som måske har mere appel til ceo-segmentet (og ikke behøver at koste mere).
j.groot skriver
Skal der med ‘appel til CEO-segmentet” forstås “mindre napolitansk”? Hvem har du tanke på?
Torsten skriver
Ja, lad mig lige korrespondere lidt med dem og afsøge mulighederne, og så vender jeg tilbage.
Anonymous skriver
Hehe, det med CEO-segmentet faldt også mig lidt for brystet. Men så længe det stadig er den napolitanske stil, og prisen ikke overstiger NSM, er jeg selvfølgelig interesseret, og stoler helt på Torstens indsigt og dømmekraft 🙂
Mvh. Søren
Torsten skriver
Jeg kender en, der netop har bestilt hos Musella Dembech ved Milano, der virker meget lovende. Han kunne også være en mulighed, er relativt ung og taler engelsk. Vil dog gerne se udfaldet, før jeg engagerer mig i ham. Desuden har jeg længe drømt om at få en af de spanske superskræddere herop, men det er muligvis for eksotisk. I begge tilfælde har vi skræddertraditioner, der forarbejder i lette materialer ligesom i Napoli, men med en renere/glattere udformning med eksempelvis lidt mere markeret skulder.
Anonymous skriver
Musella Dembach ser så afgjort spændende ud – ved du hvad prisen ca. ligger på? Udover jakkesæt har jeg også set nogle frakker af Musella Dembech, der ser afsindigt flotte ud. Personligt vil jeg umiddelbart være mere interesseret i de italienske skræddere, og den helt bløde stil, end de spanske (er de i øvrigt ikke også rasende dyre?).
Mvh. Søren
j.groot skriver
Musella Dembech koster mere end NSM. De ligger mere på niveau med Undén. Jeg er personligt yderst begejstret for deres snit der efter min mening er mere rent og afbalanceret end det ‘typiske’ napolitanske, og forarbejdningen ser også ud til at være fremragende. Desuden mener Francesco, som er den unge frontmand, at de ofte vil kunne klare sig med en enkelt prøve, hvilket jo ikke er så ringe med tanke på tidshorisonten for en rejsende skrædder.
Anonymous skriver
Hmm, så vidt jeg kan se ligger NSM vel mere i nærheden af Undén med € 2400 for et sæt – er Musella Dembach monstro væsentligt dyrere end det? Spørgsmålet er jo så også, om man vil klare sig med kun én prøve, i hvert fald når man afgiver sin første bestilling.
Mvh. Søren
j.groot skriver
Jeg troede faktisk at NSM var billigere. Musella ligger i samme leje.
Nå, ja, frontmanden hedder forresten Gianfrancesco (og ikke bare Francesco). Antallet af prøver ved første bestilling vil være afhængigt af kundens fysik.
Anonymous skriver
Såvidt jeg er orienteret er NSM priserne således:
Skjorte inc 2.000/
Bukser ex stof 2.500/
Sportsjakke ex stof 9.500/
sæt ex stof 12.000
MVH X
Torsten skriver
Der er naturligvis flere skræddere i Milano. Jeg har skrevet om en del af dem. Men ikke alle er oplagte rejseskræddere. Forretningen skal være gearet til det, fx skal man kunne engelsk. En læser nævnte også Sartoria Vergallo pr. mail til mig. De ligger nord for Milano, og prisen er attraktiv og ligger under 2000 euro. Crompton, der ikke er noget sandhedsvidne, har skrevet om Vergallo flere gange. Der er også Sartoria Diletto, som er i samme boldgade. Ung etc. Jeg har dog ikke rigtigt set noget fra ham, der kører det.
Anonymous skriver
Jamen altså, så mange muligheder! Måske næste skridt kunne være, at der indsamles information om nogle af de forskellige skræddere (der er gearede til besøg), og at der på den baggrund kunne laves et indlæg om de forskellige skrædderes husstil, priser, hvor mange bestillinger de kræver for at lægge vejen forbi etc., og ud fra disse informationer kan Stiljournalens læsere så tilkendegive interesse…?
Mvh. Søren
Sebastian Volkers skriver
Stiller gerne mine erfaringer med Gianfrancesco Musalla til rådighed, når vi er lidt længere i processenn
Anonymous skriver
@Sebastian: det lyder virkelig spændende, hvor langt i processen er du, og møder du dem i Milano? Og hvad er prisen – hvis jeg må spørge – incl. eller excl. stof?
Mvh. Søren
Anonymous skriver
Jeg har haft kontakt med Mina Adamo, Napoli Su Misura- som gerne vil inkludere København I deres besøgskalender 2 til 3 gange årligt.
8-10 jakker er det nødvendige minimum at starte med – måske Torsten vil kunne koordinere interessen?
mvh X
Anonymous skriver
Spændende, spændende! Kan vi få bekræftet deres priser på hhv. jakkesæt, jakker og frakker? Jeg mener nemlig at have læst, at de for nyligt har st priserne op.
Jeg har i mellemtiden haft kontakt til Muselle Dembech, der også er interesseret i at lægge vejen forbi, hvis interessen er til det. Han priser ligger noget højere ved €2700 for et jakkesæt og €3000 for frakker, minus hhv. €200 og €300 hvis man selv leverer stof.
Indtil videre ser valget derfor ud til at stå imellem Vergallo til €1800 per jakkesæt (forarbejdet på et lille skrædderi med en håndfuld ansatte), Musella Dembech med de ovenstående priser (skåret og syet af én mand – hvis man skal tro hjemmesiden) og så Napolisumisura der prismæssigt ser ud til at ligge et sted derimellem (hvor produkterne – så vidt jeg kan læse mig til – forarbejdes af en håndfuld “freelance”-skræddere. Udover de nævnte parametre er selvfølgelig det ikke uvæsentlige spørgsmål om husstil, og kanske Torsten kan supplere lidt her, samt evt. tilføje flere oplagte bud? 🙂
Mvh. Søren
j.groot skriver
I forhold til Musella Dembech kan jeg lige tilføje at der arbejder 4 personer i deres mikroskopiske atelier. Foruden Gianfrancesco Musella tæller ‘teamet’ Gianfrancescos far (der må være rundet de 70), og to kvindelige syersker som vidst også er familie. Den ene af den er i hvert fald Gianfrancescos tante, Carmela hedder hun, og hun syer knaphuller (og det er nogle udsøgte nogle af slagsen).
I regiet for kuriøse/romantiske detaljer kan det nævnes at Musella Senior arbejdede for Caraceni i Agnelli-årene, og at han har haft både fingre og nål i adskillige af Fiat-magnatens berømte toradede jakkesæt.
Anonymous skriver
@ Søren
De opgivne priser er de aktuelle efter den omtalte prisstigning.
Der er ikke længere tale om “en række freelanceskræddere” – alt forarbejdes in-house af fastansatte medarbejdere. Skjortefremstillingen dog stadigvæk af en samarbejdspartner udenfor huset.
I parentes bemærket har NSM for nylig været ude for en frustrerende oplevelse, idet deres netop indrettede nye domicil blev udsat for en alvorlig vandskade grundet at overboen tog på weekend uden at slukke for vandhanen!
Heldigvis gik det kun ud over lokaler hvor der ikke befandt sig, hverken papirmønstre eller hel eller halvfærdige produkter.
mvh X
Anonymous skriver
@ j.groot: jeg var godt opmærksom på knaphullesyersken samt faderen (med den ikke uinteressante baggrund), men vidste ikke noget om en lærling. Spændende! Kunne dog heller ikke begribe hvordan en enkelt mand kunne opretholde bare en nogenlunde produktion rent output-mæssigt.
@ X: mange tak for info! Grunden til at jeg troede at NSM var dyrere, var en nylig artikel af Will fra asuitablewardrobe, hvor han refererer en pris på 2400 for at sæt http://asuitablewardrobe.dynend.com/search?q=it+takes+five+tailors
Men hvis priserne ovenfor står til troende, og det går jeg selvfølgelig ud fra, må jeg sige, at jeg føler mig meget fristet af dem, selvom de frakker jeg har set fra Musella Dembech er nogle af de smukkeste jeg har set. Men hvis Torsten laver et indlæg om vores forehavende, kan vi jo lodde stemningen og se om projektet overhovedet kan realiseres…?
Mvh. Søren
PS: Torsten, jeg har for tiden problemer med at uploade mine kommentarer – det virker kun i firefox! Når jeg prøver med Safari – der ellers normalt virker glimrende – forsvinder kommentaren efter jeg har trykket “udgiv,” men uden den sædvanlige besked “vil kunne ses efter godkendelse.” Hmm…