Den tidligere tyske kansler Helmut Schmidt, der døde i november 2015, var en selvbevidst herre. Han gav igen på en d-mark i den politiske arena, og hans særlige vaner skulle ingen rokke ved. Mest forkætret af vanerne var hans cigaretter. Dem ville han ryge, hvor og hvornår det passede ham, også under de senere års tiltagende rygningsforbud. Tøjstilen bærer tillige præg af en vis egensindighed. I den sammenhæng stikker især hans skipperkasket ud. Den bar han stolt i embeds medfør.
Og historiebevidst. Helmut Schmidt kom fra Hamborg. Byen ligger ved Elben. Den spejler sig i vand og sejlads. Lodsmanden og skipperen er figurer, der en del af selvforståelsen på de kanter. Der er derudover den særlige historie knyttet til Helmut Schmidt, Hamborg, vand og skipperkasket, at Helmut Schmidt, før han blev kansler og i starten af sin politiske karriere, agerede den store rorgænger, da Hamborg blev ramt af en voldsom stormflod i 1962.

—
Helmut Schmidt gjorde skipperkasketten kendt i Tyskland. Den blev slet og ret døbt en “Schmidtmütze”. Mere generelt hedder kasketten, som Helmut Schmidt bar, en “Elblotse”, altså en kasket, som lodsmændene på Elben benyttede. Indviklet nok ligner Elblodskasketten til forveksling Prinz-Heinrich-kasketten. Prins Heinrich af Preußen (1862–1929) bar således en skipperkasket i stil med Helmut Schmidts, der blev hans, prinsens, kendetegn.
Den skipperkasket, som Helmut Schmidt og Prins Heinrich påførte sig, har en høj puld, så der er plads til et officerstegn eller lignende foran. Skipperkasketten med lavere puld kunne man på dansk kalde en sejlerkasket. På tysk går den mere nedtonede skipperkasket blandt andet under navnet en “Elbsegler”.
Den klassiske skipperkasket er som oftest marineblå eller eventuelt hvid. Det gælder ikke kun i Tyskland. Andre farver er set. Bomuld, eventuelt riflet fløjl, eller filtet uld er materialet.
I netop Hamborg finder man muligvis den helt rigtige butik at handle sin skipperkasket.
Jeg havde hørt om Walther Eisenberg, som butikken hedder, gennem et familiemedlem, og da jeg var dernede for at prøve sko hos Klemann, fandt jeg akkurat tid til at kigge forbi butikken, der ligeså meget er et værksted. Ejeren Lars Küntzel syr således sine skipperkasketter i baglokalet. De syner ikke specielt sofistikerede, men det har skipperkasketten næppe nogensinde været.
Mützenmancher Eisenberg har en lang historie, der snor sig tilbage til 1892 og siden haft flere forskellige ejere. Lars Küntzel er så den nuværende.
Jeg havde selv den enkle Elbsegler-model i sigte, men Lars Küntzel havde ikke min størrelse på lager. Da tiden var knap, fik jeg ikke bestilt en. Det skulle dog også være nemt at gøre på hans hjemmeside.
Nu må jeg snart til også at se på sejlbåde.

—
Foto: Stiljournalen, Berliner Morgenpost & Süddeutsche Zeitung
[…] tænker ikke på, du skal anlægge dig stor mave og iføre dig skipperkasket og pibe som Irma-kædens navnkundige rorgænger, Børge Olsen, bedre kendt som Irma-Olsen. Jeg […]