
Oscar-vinder bag kostumer i Matador
Matador er eksemplarisk. Det ser man også i de finere forskelle i kostumerne på de mænd, som bærer et jakkesæt. Den svenske kostumier Ulla-Britt Söderlund (1943-1985), der var kostumechef på Matador, efter blandet andet at have vundet en Oscar for kostumerne i Stanley Kubricks Barry Lyndon (1975), har formået sammen med Nordisk Films ansvarlige kostumier, Ulla Houmann, at understøtte karaktererne og de sociale positioner, som Erik Balling har tiltænkt karaktererne baseret på Lise Nørgaards forlæg. Jeg kan ligefrem garantere, at det i dag er umuligt at opleve danske teaterstykker, film og tv-serier, der viser samme blik for jakkesættets nuancer, som Ulla-Britt Söderlund og Ulla Houmannn havde i forbindelse med optagelserne af Matador.
Mads Skjern og Hans Jørgen Varnæs – asketisk stil og nobel stil

Både Mads Skjern (Jørgen Buckhøj) og bandirektør Varnæs (Holger Juul Hansen) går i forretningshabitter. Der er dog forskelle i stilen. Mads Skjern bærer tidens spidse bløde skjorteflip, og gråt oftere end blåt. Hans Christian Varnæs’ skjorter har en stiv og mere gammeldags flip. Han har et lommetørklæde i jakkens brystlomme og en nål blinker i jakkens revers. Alt i alt falder Varnæs’ tøj mere nobelt og rituelt ud end Mads Skjerns no nonsense-omgang med jakkesæt og tilbehør. Og de forskelle passer jo glimrende til forskellene i karakterne i øvrigt. Når det er sagt, oplever jeg, at der en tendens i løbet af Matador til, at Mads Skjerns tøj får noble strejf, hvad vil der matche forandringen i hans sociale position, fra opkomling til bedsteborger, udmærket. Fotoet ovenfor af ham fra et af sidste afsnit i serien, hvor han står i et næsten landadeligt glencheck-sæt, illustrerer tendensen.
Sagfører Skjold Hansen – en gangster

Så mange scener er der ikke med sagfører Viggo Skjold Hansen (Axel Strøbye), men hans bredstribede jakkesæt sætter et aftryk. Det kan næsten kun være bevidst fra Ulla-Britt Söderlund og Ulla Houmanns side. Skjold Hansen er den skruppelløse type, en bandit i habit, til høj cigarføring og så videre, og et jakkesæt med store striber som dem, der løber op og ned af Skjold Hansens-habit, kan blandt andet knytte an til Chicago-gangster-stilen fra 1920’erne og 1930’erne.
Kresten Skjern – den kultiverede bror

Mads Skjerns bror, Kresten Skjern (Jesper Langberg), har ikke broderens noget endimensionelle livsholdning. Kresten Skjern har blik for kulturlivets glæder, han reflekterer, han spiller musik. Samtidig har han forstand på penge og hjælper sin bror med at starte en lånevirksomhed. Sløjfen, butterflyen, er et fremragende valg i den henseende. Den sidder historisk set vel om skjortekraven på både den lærde mand og bankmanden.
Doktor Hansen – landlægen

Doktor Hansen (Ove Sprogøe) minder stilmæssigt om Kresten Skjern, hvad er naturligt, da han ligeledes har en kunstnerisk åre. Der er dog en praktik i tøjet til forskel. Doktor Hansen er en anelse mere terrængående og landlig i udtrykket. Mens Kresten Skjern har sin urbane sløjfe, han Doktor Hansen sin rustikke fair isle-sweater og i nogle afsnit, den handlende intellektuelles vartegn, en baskerhue.
Albert Arnesen – falleret landadel

I begyndelsen af Matador møder vi Albert Arnesen (Preben Mahrt). Han er mere optaget af at nyde livet med sin unge kone end at køre sin forretning, Damernes Magasin, ordentligt. Albert Arnesen er et stykke falleret landadel, en mand, der er gået til i dekadence, og tøjet af slåbrok og charmeklud samt den gode tobak understøtter den krakelerende figur.
Ernst Nyborg – flamboyant kunstner

Ernst Nyborg (Morten Grunwald) lander som et sus fra den store verden i Korsbæk en måneds tid. Han er professor på Kunstakademiet og kendt maler. Som de fleste andre mænd klæder han sig i tredelt jakkesæt, men slips, lommetørklæde og jakkesættets farvenuance har et flamboyant strejf over sig. Silketørklædet accentuerer tøjstilen.
Verdensklasse-kostumer i Matador
Jeg havde ikke set grundigt på kostumerne i Matador til mænd, før en læser opfordrede mig til det. Min konklusion er som antydet, at vi at gøre med med kostumer i verdensklasse. Jakkesættene sidder ikke blot usædvanligt godt, i hvert fald efter nutidens standard. Sammen med tilbehøret lægger de præcist facetter til de forskellige figurer og styrker dem. Man kan diskutere, om jakkesættene er helt i pagt med tiden. Det tunge stof er der, men generelt ville jakkeskuldrene have mere polstring i 1930’erne og 1940’erne, end, jeg synes, vi ser på jakkesættene i Matador. Bukserne ville også have mere vidde. På den anden side er nøjagtig gengivelse af tidens snit ikke det vigtigste, hvis stilen i øvrigt nogenlunde matcher epoken. Det afgørende er, om kostumestilen bidrager til både nuancer og klarhed i karaktererne. Der har Ulla-Britt Söderlund og Ulla Houmann leveret.
Hvad med Hr. Schwann? 😉
Et spændende bidrag med fine iagttagelser 🙂
Detaljeringsgraden er ganske god i kostumerne i Matador. Snit og polstring ligger også nydeligt inden for hvad der var normalen i de forskellige modemæssige tidsperioder serien skildrer. Læg for eksempel mærke til Mads Skjerns habit i afsnittet ‘Opmarch’, der skal foregå i 1932. Jakken er både kort og uden slids bagtil, og bukserne er med en tiltagende benvidde, i forhold til den habit han har på i første afsnit.
Mvh
Må da nok sige at man tager fejl her, ved at vise Hr. Arnesen i slåbrok ! Hans beige jakkesæt og brune overfrakke, gør ham til den mest velklædte mand i serien …!
Jeg kan på sin vis følge dig, men ordet velklædt er for mig at se forbeholdt mænd, der klæder sig vel i forlængelse af deres personlighed, ikke en mand, der tager et kostume på. Han kan allerhøjest illudere en velklædt mand, men netop ikke være en, en skuespiller, som han er.