Du husker måske, da jeg skrev om lyst og spraglet sommertøj. Sagen er den, at traditionen for sommertøj byder på to hovedspor, som jeg ser det. Du kan følge 1800-tallets æstetik, som vi kender den fra Skagens-malerierne, og klæde dig i lyse gevandter, blandt andet af hør. Eller du kan skifte til Mellemkrigstidens stil, som blev rendyrket i 1950’erne, og som er den mere klarfarvede preppy-mode.
Det gamle lyse tøj
Det er næppe forkert at sige, at sidstnævnte sommermode er mest udbredt i dag. Det hvidlige lyse sommertøj får nemt et altmodisch skær over sig, der kan charmere, men altså også virke ude af trit med tiden.
Hvis du alligevel ifører dig det lyse sommertøj, skal du have øje for de små forskelle. Selv om alt er lyst, bør der stadig være en energi tilbage fra små kontraster i teksturer og farver. Sådan tænker den avancerede tøjhjerne, skulle jeg mene.
Små forskydninger
I nærværende tilfælde er jeg i lysebrun jakke af jacquard-vævet vintage-sommerstof og kanvasvævede bomuldsbukser i en lyse-beige farvenuance. Underneden er jeg i en hvid popover af løst jersey-stof. Nederst bærer jeg enkle hvide plimsolls fra Dek og øverst en håndlavet lysegullig panamahat fra Susanne Juul.
Så jeg forsøger mig med små forskydninger i materialer, teksturer og farver.
Halvforet lysebrun jakke
Jakken er halvforet. Sammen med den lette konstruktion i øvrigt bliver resultatet en papirlet jakke, som nemt afgiver varme. Vintage-stoffet leverer et godt hold. Jakkens slidser har lidt tendenser til krøller, som er typisk, når man vælger den uforede løsning.
Off-white bukser i ravndug
Jeg har længe været fascineret af det buksestof, man på engelsk kalder duck. Det er en kanvasvare, som sømænd i gamle dage gjorde mindre sejl af, og som de engang imellem syede bukser af. Traditionelt kombinerede man den dobbeltradede blå blazer med hvide eller off-white bukser i ravndug.
Bukserne, jeg har på, er med andre ord af et stof, der måske ikke er klassisk ravndug, men dog et hårdtspundet bomuldsstof, der minder om det gamle maritime sejl- og klædestof. Den hårdtspundne natur gør, bukserne ikke holder på varmen og bevarer deres form relativt godt af bomuldsbukser at være.
Foto: Den velklædte mand
Potter skriver
Smuk jakke, noget helt for sig selv. Jeg kan godt forestille mig at man føler sig godt tilpas i den. Interessant at læse om “duck”, ja også bukserne er fine. Dog i kombination m den flotte jakke havde jeg måske foretrukket dem en anelse højere og med lidt mere vidde, men billedet kan drille, og selvfølgelig er der intet i vejen for at få lavet et ekstra par i det flotte stof 🙂
Torsten skriver
Bukserne er til den smalle side, ja. I bomuld har jeg det egentlig fint med det. Bomuld kan alligevel ikke rigtigt drapere.
Jeg glemte at skrive, at ravndug – duck – mest er et stof, som møbelpolsterfirmaer og rygsækfirmaer gør brug af i dag. Det er dog muligt at finde enkelte ruller med ravndug i klædevarefirmaernes små bøger. Stoffet her er fra Drapers.