Purdey har ordet
Da jeg var i London for ikke længe siden, besøgte jeg Purdey. De er en af de ældste og fineste bøssemagere i England. I tillæg har de et skarpt blik for klassisk engelsk jagttøj, som de også fører.
Jeg talte med et par ansatte hos Purdey om, hvordan man klæder sig på De Britiske Øer, hvis man skal på fuglejagt, som står stærkt i engelsk jagttradition. Specielt rypejagt (grouse hunting), fasanjagt og andejagt er en kær tradition på niveau med pints, pies og Full-English Breakfast.
Her følger nogle findings fra samtalen.
Jagtjakke eller jagtvest
Til min overraskelse bruger man sjældent en tweedjakke, hvis man går på jagt som traditionalist. Man foretrækker i stedet en jagtjakke (field coat) eller jagtvest (shooting vest). I begge tilfælde kan man rigtignok have benyttet tweed som yderstof, men designmæssigt er en jagtjakke og en jagtvest selvstændige og mere tekniske og moderne klædningstykker.
Tweedjakken og den lidt mere rustikke variant Norfolk-jakken “er mest for tilskuere”, sagde de hos Purdey.
Oilskin-jakken er heller ikke typisk på jagt. Den fungerer mestendels som fritidsjakke på landet.
Jagtjagten har store, påsatte lommer foran, hvor man har hurtig adgang til patroner og andet tilbehør. Typisk vil jagtjakken have en syntetisk membran i dag, for eksempel Sympatex eller GoreTex. Membranen skærmer for regn og tillader samtidig, man kan slippe af med varmen.
Er det ikke så koldt og vådt igen, foretrækker mange engelske jægere en lang jagtvest (shooting vest). Den giver armene stor frihed. Ligesom jagtjakken har den rummelige, tilgængelige lommer foran.
Skjorte
Inderst bærer man en kraftig viyella-skjorte eller børstet bomuld med tattersall-tern. Skjorten er alimindeligvis off-white, men på heden (the moor) er det bedst med en brunlig nuance, “så fuglene ikke bemærker skjorten. Fasaner ser rigtigt godt,” forklarede de hos Purdey.
Slips
Det er obligatorisk med slips, hvis man går på traditionel engelsk jagt. Kun til andejagt kan man springe over et slips.
Der er ikke faste regler for slipsets udseende, men det vil ofte bære små figurer af fugle.
Benklæder
Når det kommer til benklæder, kan man vælge mellem bukser eller knæbukser (breeks). Stoffet er normalt tweed, men kan også være en kraftig molskind.
Jakke/vest og benklæder kan godt være af ens stof, men det er ikke obligatorisk. Der er en forsigtighed med at matche tøjdele meget og uniformere sig, så man ikke bliver forvekslet med en gamekeeper (herregårdsskytte), der assisterer en jagt.
Sokker
Som slipset er sokkerne et stilistisk område, hvor der er tradition for, man kan lege med udtrykket. Sokkerne er langskaftede og tyk strik og afsluttes med kulørte strømpeholdere (garters). De distinkte sokker har traditionelt suppleret knæbukser.
Trøje
Hvis det er koldt, kan man bære en striktrøje i lammeuld under sin jagtjakke. Den vil normalt have en v-udskæring og være ensfarvet.
Fodtøj
Mange englændere vil stikke fødderne i flaskegrønne gummistøvler i dag fra Le Chameau eller Hunter, når de bevæger sig af sted på jagt en kølig, fugtig morgen. Men vil man den klassiske, engelske jagtstil fuldt ud, vælger man brune jagtstøvler i læder med et par stropper øverst (twin-strap hunting boots).
Tilbehør til traditionelt engelsk jagttøj
Fuglejagtens våben er et side-by-side haglgevær. Det fortalte Simon Staffeldt Schou mig også om.
Den smalle, flade tweedcap sidder normalt på hovedet. Men en jagthat i filt, eksempelvis i trillby-form, er ikke ulovlig.
En lommelærke har man naturligvis også med sig.
– – –
ANNONCE
Håndlavede bælter af højeste kvalitet.
– – –
Butikker med klassisk engelsk jagttøj
Ovenstående foto af jagttøj er alle fra Purdey.
Der er dog mange andre butikker, der kan noget, når der skal faldbydes traditionelt, engelsk jagttøj, også i Danmark. Her er blot et lille udvalg:
Anders Ros skriver
Tak for en fin artikel.
Er Estate Tweed så til gamekeepers?
Torsten skriver
Estate Tweed er til ansatte primært, for eksempel gamekeepers, ja
Michael C.G. Iversen skriver
Jeg mener at have læst, at Hunter er dømt ude i England efter, at de på fallittens rand blev overtaget af et eller andet suspekt selskab som efterfølgende flyttede produktionen fra UK til Kina. Cordings forhandlede før Hunter som “The quintessential British welly”, men efter skandalen røg Hunter ud og blev erstattet med franske Le Chameau. Jeg blev opmærksom på historien, da jeg til min store forbløffelse kunne læse “Made in China” på indersiden af mine nys erhvervede Hunters for et par år siden.
Peter Kurrild-Klitgaard skriver
Grundlæggende enig. M.h.t. tweedjakke dog disse bemærkninger:
– En del jægere, jeg kender (jeg selv ofte iblandt dem) har en tweedjakke med, som man så skifter til f.eks. til frokost eller théen bagefter. Så det er ikke nødvendigvis et enten/eller.
– Der findes faktisk også jakker, der er en mellemting mellem en “almindelig” klassisk tweedjakke og så en jagtjakke som beskrevet ovenfor. De er også med ekstra store lommer til ammunition, “double vents” i ryggen og evt. en membran, men derudover skåret som en klassisk tweedjakke. De er ret gode til jagter først på sæsonen eller i milde klimaer, hvor man synes, at en stor jagtjakke er for meget/for tung. Et eksempel ses her:
https://www.harristweedshop.com/classic-clothes/fife-03.png
Torsten skriver
Tak for nuancering og uddybning.
Der er en rig, historisk tradition for “action backs” i tweedjakker til forskellige typer sportslige udfoldelser, også cykling og golf. Jeg ved også, at engelske skræddere taler om et “shooting sleeve”, hvor de lægger ekstra stof i bagærmet, så man problemfrit kan løfte armene og pege geværet mod himlen.