Martin Bigum i tårnværelset
Martin Bigum, Årets velklædte mand 2019, har atelier i et gammelt tårnværelse på Frederiksberg Allé. Hvad mere kan man næsten forlange af en billedkunstner?
Jeg besøgte ham i tårnværelset med kameraet for at skyde et par ekstra foto af hans påklædning. Nogle læsere ville gerne se mere, hvilket er helt fair. På de oprindelige foto fik man ikke et ordentligt syn på den tredelte grå sildebenshabit.
Den grå habit
Habittens bukser, der er modelleret over 1930’ernes bukser, er vidde for dagens øje, der de sidste 20 år er blevet lullet ind i den opfattelse, at slimfit er det eneste flatterende snit. Men det er det jo ikke, hvis man ellers har modet til at forholde sig selvstændigt til sin tøjstil, som Martin Bigum har.
Habitten, der er ready-to-wear fra Ralph Lauren, sidder godt på Martin Bigum. Jakke og bukser passer hans figur. Han har da også fået delene tilrettet hos en forandringsskrædder. Vesten kan måske strammes lidt nederst. Det truer dog ikke den distinkte stil, hvis monokrome farvenuancer balancerer de mange små, skæve detaljer originalt og godt. Jeg tænker blandt andet på slipset med dødningehoveder, slipsenålen og den stribede skjorte med club collar i konstrasthvid.
Den nålestribede habit
Martin Bigum klædte om til nålestribet habit, ligeledes fra Ralph Lauren.
Den nålestribede habits design er også tredelt, men med en jakke, der har spidst revers, og en dobbeltradet vest i stedet for den sædvanlige enkeltradetvest. Farvepaletten med sko, skjorte, slips og flipnål er stadigvæk monokrom.
Dødningehoveder
Historisk har klassisk tøjstil jongleret med flere figurative elementer, specielt i slips, hvor man ser ænder på et jagtslips og små grise på et Hermes-slips. Inden for den amerikanske preppy-stil har man tillige udviklet en genre af “go-to-hell pants“, som den amerikanske forfatter Tom Wolfe navngav dem. Den slags bukser inkluderer kulørte bukser med allehånde små figurative elementer. Man kombinere disse opsigtsvækkende bukser med konventionelt tøj som en polotrøje, en buttondown-skjorte, en blå blazer og loafers nederst.
Hin historie er relevant, når man betragter Martin Bigums bukser – og slips – med dødningehoveder. Det er preppy-tradition, man fornemmer, dog fortolket med punkerens blik, kunne man tilføje.
Martin Bigum kunstneriske oeuvre er vidtstrakt. I 2014 udgav han også en meget populær bog på Gyldendal, Min personlige kunsthistorie.
Læs mere om Bigum og hans virke.
Fotografi: Torsten Grunwald
Michael skriver
Hvor køber han sine jakkesæt ?
Johnny Nielsen skriver
Tak for det Torsten. Lige hvad vi ville se. Understreger kun dit valg af en rigtig vinder. Har lige 2 spørgsmål som du måske kan svare på. Hvad mener du om bælte sammen med vest? Når man er lidt rund om maven, er det så tilladt at knappe den nederste knap i vesten. Gør det engang imellem på et par af mine veste. Så er de ikke løse og sidder bare bedre. Men er det holdbart mod traditionen.
Torsten skriver
Ifølge bogen skal der seler til vest. Men MB er ikke sartorial fundamentalist, og bukserne på det sidste foto er ikke selebukser – derfor kan man, som du er inde på, stadig holde dem oppe med klipseler. Godt tip, hvad angår at knappe nederste knap i vest, ingen stor forbrydelse at gøre det, hvis det hjælper på stilen. Jeg gør det ofte selv
Elsa skriver
Skønt at se en mand med egen stil. Må også anbefale Martin Bigum i DR’s “Kunstquiz” hvor han opvakt og morsomt fortæller om maleriers historie