Hos Harder på Strøget
På gamle, tilgroede stier, det var lige, hvad jeg var, da jeg besøgte Harder og et par andre herretøjsbutikker i Aarhus for et par dage siden. Jeg kommer jo derfra. Det er ikke, fordi jeg identificerer mig med byen, overhovedet ikke. Jeg synes, at det der “Aarhus vs København” er så dumt, så dumt. Men jeg har levet i Aarhus – i Midtbyen – i en stor del af min barndom og ungdom. Så Aarhus eller rettere specifikke steder i Aarhus sidder i mig.
For eksempel Harder på Strøget. Den var Aarhus’ Brødrene Andersen og Troelstrup, en selvstændig forretning, rig på habitter, gode sko, herreskjorter, slips, butterfly.
Og det er Harder stadigvæk, noterede jeg, både selvstændig og fuld af klassisk beklædning og tilbehør. Sønnen Henrik Faurholt Jensen ejer i dag 75 pct., mens far, Flemming Heine Jensen, der tidligere var kaptajn på broen, er nede på 25 pct.
Det var Marius Ditlev Harder, der lagde navn til butikken. Han slog dørene op i 1895, i sin tid på nærliggende Store Torv.
På førstesalen hos Harder finder man Danmarks nok største udvalg af Caruso, og Eduard Dressler fylder også på bøjlerne. Det er konfektion er af den gode, ærlige slags, som jeg kan anbefale, hvis skrædderi bliver for pebret og langsommeligt. Harder tilbyder også Caruso made-to-measure blandt andet ved en event et par gange om året, hvor en herre fra Caruso i Italien ser forbi med målebånd. Prisen er ca. 25 pct. oveni for målkonfektionen.
I stuen fylder pænt, uformelt tøj meget. Det gjorde det også i slut-90’erne, da jeg frekeventerede butikken. Jeg handlede blandt andet en marineblå og vinrød pullover med V-hals. De findes endnu i mit klædeskab, dog med huller på ærmerne.
SOHO i Rosengade
Fra Harder spadserede jeg ned mod Latinerkvarteret og kom til SOHO i Rosengade. Jeg husker, det var lidt en opdagelse at træde indenfor. En uforudsigelighed af håndplukket tøj af den uformelle, dog tradtionsforbundne art, herskede.
Butikken ligner fuldstændig sig selv, måske en anelse mere kaotisk, end jeg mindes den, hvilket dog kunne tilskrives sæsonskift. Det er stadigvæk ikke alt i butikken, der falder i min smag, men her og der dukker der beklædning op, som tiltrækker, specielt strik.
Jeg stødte blandt andet på Fuza. Dem havde jeg ikke hørt om før. Fuza begår sig i strik, dansk strik, forklarede Hanne, der ejer butikken.
SOHO er en ren herretøjsforretning som Harder. De er sjældne i Århus, hvis man samtidig vil have, den skal være selvstændig og kun have en enkelt butik. Jeg er faktisk ikke sikker på, at der er andre end Harder og SOHO.
Salling, Magasin og kædebutikker
Jeg nåede ikke forbi Salling og Magasin, men derhen skal man også gå, hvis man er på udkig efter herretøj og tilbehør. Det gjorde jeg selv i gamle dage, og jeg er sikker på, de to stormagasiner stadig kan noget.
Derudover er der koncept- og kædebutikker med herretøj. Kaufmann på Strøget fylder endnu mægtigt, så jeg, og så er der kommet flere nye til de seneste par årtier. Mads Nørgaard, Les Deux og Mond of Copenhagen, som man også finder i København, skal nævnes.
Mikkel Karulf skriver
Hej Torste,
Da jeg skal giftes til sommer er jeg på udkig at få skræddersyet et sæt kjole og hvidt.
Hvor i Aarhus eller omegne, sågar Midtjylland, vil du kunne anbefale mig at gå hen?
Torsten skriver
Hej Mikkel
Du finder ikke en skrædder i Jylland, der på klassisk manér kan sy et kjolesæt, dog evt. Flemming Sten Hansen i Kolding. Bedre er det nok at gå til Harder eller Mond og bestille det ready-to-wear og så få det tilrettet. I København kan Peter Undén lave et ægte skræddersyet kjolesæt, min italienske skrædder, Guida, der besøger København, kan også
Dbh. Torsten