Af Mikkel Minor
Den danske vinter er over os. Færden på gader og stræder sker i sælsomt skiftende landskab af sne, slud og is, til tider tilsat rigelige mængder grus og salt. Det stiller store udfordringer til garderoben og i særdeleshed fodtøjet hos manden, der ønsker at spadsere frit, men standsmæssigt – mig selv inklusive. Derfor gik jagten på passende fodtøj, der kunne holde kulden ud og modstå elementernes rasen.
Men jeg skal blankt erkende, at jeg ikke har den store forstand på de håndværksmæssige facetter, mærkerne og modellernes historik, lædertyper og såler. Jeg kan knap redegøre for forskellen mellem goodyear, norwegian, storm-welt eller for den sags skyld veldtschoen.
Derfor spurgte jeg Torsten til råds. Forstandig, som han er, kastede han dog bolden tilbage, og spurgte, om ikke jeg i stedet ville skrive lidt om min søgen. Jeg indvilligede velvidende, at jeg måske risikerede at lære noget af det. Helt på egne ben begav jeg dog ikke af sted, da jeg løbende konfererede med en af mine gode bekendte Simon Tuntelder, der har al den tekniske håndværksmæssige indsigt, viden om mærker og historik, jeg selv mangler.
Udgangspunkt var ønsket om en alsidig støvle i et klassisk snit, der ville kunne gøre sig ved en gåtur på landet og på caféen i storbyen. Gerne med norwegian welt, storm welt eller veldtschoen for øget vandtæthed. Og meget gerne med en gummisål af hensyn til salt og væde, der ikke bekommer lædersåler vel. Selvom det måske ikke er helt standsmæssigt, skal det balanceres med omstændighederne.
I den mere elegante afdeling udelukkede jeg hurtigt støvler som Jodphur/Chelsea-støvler eller Balmoral-støvlen. De vil givetvis falde i andres smag, og for nogen fint dækker behovet i det danske vintervejr og byterræn. Mine ønsker ledte mig dog mod et mere robust udtryk, der dog slutter ved arbejdsstøvler fra den amerikanske skole, såkaldte engineer boots som Redwing og Wolverine. De er for tiden ganske udbredte i bybilledet, men jeg vil overlade dem til folk med hang til denim, fuldskæg, skovmandsskjorte, og cykler med fast nav eller motor.
For at vende tilbage til sålen, er der overordnet set to gangebare gummisåler på markedet, der har bevist deres værd, og som man oftest vil støde på nemlig Studded (oftest omtalt ved firma navnet Dainite, selvom de også producere andre modeller) og Commando-sålen.
Alt efter om føret består af is eller sne, kan man have præferencer. Dainite er mere subtil og vil ikke vække så meget opmærksomhed som commando-sålen. Til gengæld har de ingenlunde de terrængående egenskaber og greb i de glatte overflader som Commandoen. Commando på kontoret vil dog være alt for rustikt for de fleste, så vi taler udendørs brug og meget uformelle situationer. En tredje og fjerde mulighed, der fortjener at blive nævnt, er Ridgeway eller Medway, der er et alternativt mønster fra Dainite med lidt mere greb, den er dog ikke så udbredt. Men har man pengene til made-to-order, er det en god mulighed eksempelvis hos Edward Green. Personligt var sålen et springende punkt i min søgen.
Som en tommelfinger regel vil jeg mene, at man ikke går helt fejl i byen, hvis man primært orienterer sig mod de engelske producenter som Cheany, Crockett & Jones, Alfred Sargent, Edward Green, Trickers m.fl. De har erfaring udi hvervet fremstilling af fodtøj, der skal præstere i vejrforhold, der kan sammenlignes med de danske. Går man i dybden med enkelte producenter, bliver billedet dog noget mere speget. Selv blandt klassiske mærker, som eksempelvis Grenson, foregår en stigende del af fremstillingen uden for England. Enten på dele af processen eller på hele serier, og det mærkes som regel på kvaliteten, og bør derfor undgås.
Baseret på ovenstående har jeg udvalgt en lille skare af støvler, jeg faldt over på min vej, og som giver en fornemmelse af de forskellige facetter, der kan udgøre en passende støvle:
Man går aldrig helt galt i byen med Crockett and Jones. De er elegante i udførslen, men samtidig af hårdfør kvalitet. Coniston er en klassisk derbystøvle. Den er udført i pebblegrain (mangler det danske ord), som jeg ikke har noget af i min garderobe. Samtidig har den toecap, som jeg i det hele taget synes er at foretrække på støvle; det styrker snuden, samtidig med at det optisk er med til at afbalancere støvler, der ellers kan virke voldsomt lange. Derudover fastgøres den øverste del af snøren med ’speed hooks’. Det gør det hurtige at få støvler med et længere skaft af og på. Hagen er dog, at der er en lille risiko for, at de kan ryge af. C&J har også andre interessante modeller som eksempelvis deres Northcote, hvor læderet er blevet vokset som en del af garve processen.
Cheanyes bud på en klassisk Veldtschoen. Her er vi over i den mere rustikke afdeling med referencer til militæret. En støvle der trives bedst i åbent landskab. Den såkaldte bellow tongue sikrer mod væde fra at finde vej fra snøren og snørehuller og ned i støvlen. Oprindeligt lavet over Zuggrain-læder. Er man hurtig, kan man visse steder stadig få fat i Alfred Sargent Kelso, der gør brug af Zuggrain. Modellen gik ud af produktion sidste år.
Nu nævnte jeg de engelske producenter som et godt udgangspunkt. Men der er heldigvis producenter i andre land, der kan gøre dem rangen stridig. En af dem er franske Paraboot, der måske ikke er så kendte i den almene offentlighed. Det gør dem ikke mindre interessante. Støvlen her er en norwegian split toe. Randsyningen er en norwegianwelt, der minder lidt om stormwelt. Den bruges primært bruges på vandre- og arbejdsstøvler pga. øget hårdførhed og vandtæthed. Paratboot laver selv deres såler, og det hele foregår tilmed i Frankrig.
Nu vi er ved udenlandske mærker, kommer vi ikke uden om Carmina, der fremstiller smukke støvler i cordovanlæder, der er skabt til at modstå elementerne. Min erfaring med Carmina og Cordovan for den sags skyld er begrænset, men jeg håber en dag at kunne stifte bedre bekendtskab med begge dele.
Underligt nok har jeg ikke kastet mit blik på særligt mange broguestøvler, muligvis fordi jeg allerede har flere par broguesko. Men der er mange interessante modeller derude, for dem der tiltrækkes af den klassiske engelske landlige stil – her et par Tricker’s Stow . Brogue og tweed akkompagnerer hinanden overmåde vel. Hvordan og hvilke støvler, man i øvrigt kan og bør kombinere med jakkesættet, vil jeg overlade til Torsten at give sit bud på.
Har man mod på livet og et stramt budget, som flere læsere har efterspurgt råd til, kan det måske betale sig at lede efter såkaldte privatelabel produktioner, hvor anerkendte skofabrikanter har produceret for andre. Nogle gange ender prisen højere, men ofte lavere, så man får mere for pengene. Udfordringen er at producent bag eller mærket, der har sat navn på, sjældent ønsker at fortælle samarbejdet. Så det kræver lidt detektiv arbejde. Eksempler herpå er Herring’s Keswick støvle, der er fremstillet af Loake og Hoggs Rannoch, som Cheany eftersigende står bag. Men det er en mere usikker rejse.
Forhåbentligt har indlægget her tjent til inspiration. Vigtigst af alt er egne præferencer; for valget af et passende par støvle er et personligt valg. I sidste ende, bør det ikke afgøres af billeder, den herskende mode og andres skriverier på internettet desangående. Det kan være med til at kvalificere valget. Men man er nødt til at stå med støvlen i hånden og vurdere dens egenskaber og håndværket – og sidst men ikke mindst sætte den på foden – for det er trods alt den tætte kontakt mellem fod og støvle og de omgivende elementer, det handler om.
Desværre findes der meget få forhandlere I Danmark, der er leveringsdygtige i de mærke og kvaliteter, der er beskrevet. Så ofte må man til udlandet og gøre sine indkøb. Alternativt må man kaste sig ud i internethandel med fare for returnering af vare, der mod formodning ikke passer eller stemmer overens med forventninger.
For mit eget vedkommende er jagten ikke helt slut endnu. Men jeg håber, at mine skriverier har givet læseren idéer til, hvordan man kommer gennem vinteren med lidt raskere fjed.
Rasmus K skriver
Et godt og interessant indlæg, og særlig relevant for mig selv da jeg er ude i lignende overvejelser. Jeg har dog lænet mig op af den kollektive visdom på http://www.styleforum.net for søge inspiration og råd. Ud fra opfattelsen om at hvis man styrer uden om mode hypede mærker, så hænger pris og kvalitet sammen, har jeg landet på Crokett & Jones, som jeg også har gode erfaringer med fra tidligere indkøb. Helt specifikt har jeg fattet interesse for deres Islay model. Måske endda Islay 2 som laves i cordovan. Hvis man tager stemningen fra førnævnte forum for pålydende, så må cordovan jo nærmest betegnes som enhjørninglæder med evnen til at kurere kræft. Det må komme an på en prøve!
Angående butikker hvor man kan se og prøve modellerne, så har jeg selv haft gode erfaringer med Hammargruppens butik i Helsingborg (www.hammargruppen.se). Efter at dømme fra min korrespondance med deres slagsrepræsentant kan priser slås op på http://www.grafford.se/.
Jeg håber at det kan hjælpe andre sko- og støvlehungrende læsere. Og endnu en gang tak for en god blog!
P.S. Kan nogen give råd til hvor man kan blive klogere på skokonstruktion? Gerne en god bog.
Anonymous skriver
Spændende artikel – flotte støvler. Og de to nævnte modeller fra Crockett & Jones kan faktisk købes i København, hvis man ikke vil købe på nettet og ikke orker turen over Øresundsbroen. Brund i Nordre Frihavnsgade har et lillebitte udvalg af C&J-støvler, og i øvrigt også et lidt større udvalg af både sko og støvler fra Loake. Ellers gør butikken sig mest i jeans og amerikanske arbejdsstøvler, bl.a. Red Wing. Fed butik, hvis man er til den slags: http://www.brund.dk.
Søren K
Anonymous skriver
Jeg har selv været (og er stadig) enormt glad for mine C&J Harlech-støvler i cordovan http://crockettandjones.com/Product/Harlech-Darkbrown
De er lavet med dobbelt lædersål, så jeg må medgive at de til tider kan mangle lidt greb om vejen i isglat føre. Af samme grund har jeg just afgivet bestilling på et par Islay http://crockettandjones.com/Product/Islay-Darkbrown
Kan så i øvrigt afsløre, at det ikke er Islay, men Skye-modellen, der laves i en version 2 i cordovan 😉
/Søren
Rasmus K skriver
@Søren K: Lyder interessant! Er de vidende nok til at man kan spørge ind til storm welt vs veldtschoen?
@Søren: Ja Du har selvfølgelig ret, min fejl. 🙂
Anonymous skriver
Hov, der var noget jeg også gerne vil have svar på; nemlig forskellen på storm welt og veldtschoen – Torsten, vi er lutter øren 🙂
/Søren
Anonymous skriver
@Rasmus: Det er jeg desværre ikke selv vidende nok til at bedømme 🙂 Men alle de modeller, de sælger, kan ses på deres hjemmeside, så der er god mulighed for at lave sin egen research, før man tager til Østerbro og prøver støvlerne.
Søren K
Rasmus K skriver
De tekniske forskelle er illustreret her:
http://tinyurl.com/StormWelt
http://tinyurl.com/Veldtschoen
http://tinyurl.com/StormWelt-Veldtschoen
Selv om de ikke er helt enige… 🙂
Jeg var mere ude efter hvordan forskellene er i praksis; f.eks. vandtæthed og slidstyrke.
Anonymous skriver
@Rasmus: Spændende, mange tak for det! 🙂
Mvh. Søren
Kenneth Olsen skriver
Har selv et par af Crockett and Jones Corniston støvler, og de er fabelagtig gode til vinterbrug.
Kig også efter fortøjet hos Linkwood i Jermyn Street, deres støvler er fremragende og det kan anbefales at besøge London under udsalget hvor de kan erhverves til en fornuftig pris.
Simon Tuntelder skriver
Jeg er glædeligt overrasket over, at der er danske mænd med cordovanstøvler. Og jeg glæder mig endnu mere over danske mænd i Crockett & Jones.
Hvis I kommer forbi Malmö, så kig forbi skomageren Rolf Hansson. Han har et bredt og godt udvalg fra C&J og derudover er han også mand for en forsåling, hvis der skal sættes Dainite, Commando eller Ridgeway (!!!) såler på.
Desværre giver C&J ikke deres private- og de fleste af deres butikskunder mulighed for at customise deres eksisterende modeller. Dog laver de private label for Ralph Lauren og Brooks Brothers og der laver de mange udgaver i cordovan. Men derfor er det godt, at Trickers giver den mulighed og der kan det anbefales at gå gennem The Shoe Healer i England.
Flot indlæg, Mikkel. Glad I could help.
//Simon Tuntelder – After the Denim
Michael C.G. Iversen skriver
Hvis man ser på sidste side i de seneste par års C&J kataloger kan man læse følgende om at “customise”:
“Crockett & Jones offer a semi bespoke service for the discerning customer who wishes to create a pair of shoes to their own specifications. Each pair is individually hand crafted to the customers choice of pattern, upper material and sole type, selected from our extensive range of styles and materials. Semi bespoke prices from 500 GBP.”
Simon Tuntelder skriver
Jeg var – måske fejlagtigt – informeret om, at de havde nedlagt den ordning grundet forhøjet efterspørgsel.
Men jeg tager sikkert fejl og sammenholdt med de priser, så er Tricker’s i mine øjne et bedre alternativ. Eller Alfred Sargent sågar.
FBJ skriver
Mikkel, Carmina og cordovan hænger sammen. Carmina er specialist i cordovan. Af egen erfaring (med sko, ikke støvler) kan jeg sige, at forarbejdningen og designet er af meget høj kvalitet. Så finder du en læst, der passer, skal du ikke tøve. Firmaet tilbyder også en semibespoke service mod en engangsbetaling, hvorefter skopriserne er de normale (en cordovan sko ligger for øjeblikket omkring 510 €).
FBJ
Rasmus K skriver
Hvis nogen skulle være interesseret i læsestof om sko, så skulle den her bog vist ikke være værst. Jeg har i hvert fald skrevet mig op til når nyeste udgave udkommer. Nogen vil måske også kunne genkende navnet på en af forfatterne; Lazlo Vass.
http://www.bogpriser.dk/work-838480-handmade-shoes-for-men/?pid=279841851
Der skulle også være mere info at hente her:
http://carreducker.blogspot.co.uk/
Og her:
http://www.shoemakingbook.com/
Personligt foretrækker jeg dog en god indbunden bog og et glas Laphroaig… 😉
Mvh Rasmus
Peter skriver
Kære Alle
Bare et simpelt spørgsmål: Hvordan behandler man sine støvler før og efter de skal/har været en tur ud i snesjap og salt?
Bedste Hilsner
peter Lund Madsen
Anonymous skriver
@Peter: Jeg sørger for at mine støvler er velpudsede (med en god mængde creme), så sjap og skidt ikke er så tilbøjelige til at sætte sig fast. Når man har haft dem på i vådt føre, sørger jeg for, at få tørret dem af for det værste skidt inden det “sætter sig,” og når de engang er tørre at pudse dem grundigt igen. Til mine støvler med lædersåler sørger jeg endvidere for at de har fået en god omgang sålolie inden den våde sæson for alvor er igang. Håber det hjalp 🙂
Mvh. Søren
Anonymous skriver
Lige en lille oplysning til SJ’s skointeresserede:
Et par unge svenskere har for nylig etableret en entusiastshop i Stockholm som udelukkende fører Edward Green, Graziano & Girling samt Carmina!
http://www.skoaktiebolaget.se/brands
mvh X
Torsten skriver
Peter, før du tager dem udenfor, skal de behandles helt traditionelt med voks (og lædersålsolie, hvis lædersål). Når de kommer våde indenfor, tør overlæder og sål (hvis læder) af med klud. Skyl dem evt. først under lunkent vand. Lad dem derpå tørre på skohylden med skoblokken i. Voks dem op, når de er tørre.