Skrædderi er en sjældenhed. Endnu mere sjældent er det, at herligheden bruges raffineret. Jonas Barlyng, jurist og portrætmaler, kan det. Det må jeg sige. Jeg mødte ham ved skjortearrangementet i weekenden, hvor han var klædt i tredelt skræddersyet marineblå flannelshabit fra Peter Undén, brune sko, lysegul skjorte, stribet vinrødt slips og et silkelommetørklæde i brystlommen, der hilser tilbage. Sammensætningen er duperende, måske tilmed kæk, men er ikke overstyret, som man så tit ser, hvis eksempelvis en tv-vært – ak! – forsøger at overbevise med sin påklædning.
“Jeg tilstræber at dosere kontrast og harmoni på en sådan måde, at resultatet – hvad enten det er dæmpet eller farvestærkt – bliver roligt og velafstemt. Det er fuldstændig analogt til at komponere et maleri: ofte må man prøve sig frem mange gange, før samtlige elementer kommer i ligevægt, og undertiden kan det være overraskende, hvad der skal til for binde enkelthederne sammen og danne den efterstræbte balance,” siger Jonas Barlyng.
Jonas Barlyng er tydeligvis blufærdig og ikke vild med rampelysets dynamik. Så jeg måtte sno mig for at få lov at publicere nogle foto på Stiljournalen. For jeg ville have dem ud. Jonas Barlyngs brug af sin marineblå habit er usædvanlig god og inspirerende, og det ville være synd, simpelthen, at lade den undslippe pressens distributionskraft.
“Som jeg nævnte i telefonen, er jeg jurist, og som jeg påpegede, består en stor del af en jurists arbejde i at afveje modstående hensyn mod hinanden, og i at udfolde optimal dømmekraft og proportionssans inden for nærmere afgrænsede rammer – hvilket i grunden ikke ligger langt fra den oplevelse, man har om morgenen, når man trækker i tøjet og den traditionelle herrebeklædnings snævert definerede grundelementer skal sammensættes på en æstetisk tilfredsstillende måde,” uddyber Jonas Barlyng sin tilgang til klædedragten.
Konkurrencen Årets velklædte mand måtte desværre aflyses sidste år pga. redaktørens bogarbejde. Det sker ikke i år.
Så, hr. Iversen, advokaten, Mr X og konsorter, spænd seler og slipseknuder, I får en ny, seriøs kandidat til titlen!
Foto: Stiljournalen
Anonym skriver
Noget af det absolut mest elegante denne blog har budt på. Fornemt.
Hr Olsen
Anonym skriver
Den lysegule skjorte får sættet til at se gammeldags ud (på den uheldige måde) og lommetørklædet er lidt for matchy-matchy til min smag, men ellers er det et flot sæt. Jeg er stor tilhænger af spidsrevers på en enkeltradet jakke.
Thomas
Anonym skriver
Må give Thomas ret i skjorten. Den minder mig lidt om nogle af de skjorter, jeg som ung lærling i herreekvipering i starten af 80erne, langede over disken, når bønderne fra oplandet kom ind til byen (Køge) og handlede.
Kim Stoumann
Torsten skriver
Kim og Thomas, fair kommentarer. I anvender dog begge et meget socialt blik: den gule skjorte "ser gammeldags ud" eller "ligner noget fra 1980'erne, som bønderne bestilte". Jeg er selv storforbruger af det perspektiv – det er nemt at default'e til.
Men jeg forsøger også at huske mig selv på at fastholde et rent og naivt blik på en sammensætning: Står fx farverne i sig selv godt til hinanden uagtet deres historiske bagage?
I det perspektiv har jeg selv svært ikke at goutere Barlyngs brug af marineblå, lysegul og vinrød.
Anonym skriver
Jeg føler mig stærkt imod sædvane nødsaget til at blande mig i noget så profant som en blog-debat, men nu er dagen kommet. Jeg læser med interesse stiljournalen, og de på siden anførte artikler, billeder, betragtninger mv. fra Grunwald. Det er sjovt og morsomt at se, hvad andre nydere af klassisk god herremode finder på. Det er en fin billedserie med Jonas Barlyng, og flot at han lader sine habitter sy af en dygtig skrædder. Det kan i den forbindelse være vanskeligt at se relevansen af, hvad jordbrugere på Køgekanten valgte at iklæde sig i 1980'erne, og hvad dette er egnet til at fremkalde af tilfældige tankeforbindelser. Hurra for masser af farver, mod og velsammensatte klædningsstykker!
AKF, Bryssel
Anonym skriver
Jeg har et åbent sind. Men den gule skjorte er ikke min kop te. Det er den hverken nu, ej heller i 80'erne hvor jeg gik med træningsbukser godt stoppet ned i hvide sokker med udtrådte sejlersko, den store trend blandt unge dengang, uha. Bortset fra skjorten er der en fremragende balance og elegance i sættet som fremhæver figuren på absolut bedste vis. Stor cadeau for det.
mvh Jeppe
JimmyP skriver
Interessant når noget deler vandene, det giver mulighed for refleksion.
Da jeg så den gule skjorte første gang tænkte jeg det samme som Thomas, det bliver på en måde lidt "vintage". Ikke at der er noget galt i det, jeg regnede bare ikke med at det var hensigten.
Men men men, jeg må sige at sammensætningen giver mere og mere mening. Jeg kan lide det! Det er helt sikkert kækt, og så alligevel diskret og klassisk. Jeg løber nok ikke ud og køber en gul skjorte lige med det samme, men næste gang jeg ser en, så vil jeg tænke på det her, for elegant, det er det bestemt. Godt gået, og tak fordi vi måtte se med.
Anonym skriver
Skjorten er lige i øjet i min optik. I kombination med habittens farve står det farvemæssigt meget flot, synes jeg. Det er godt, at hr. Barlyng inspirerer med andet en den klassiske lyseblå eller hvide skjorte. Lyseblå er klart mit default-valg – men jeg er ikke stolt af min egen kreativitet, når jeg senere samme dag sidder til møde med 10 andre mænd i lyseblå skjorter og mørke bukser – ligesom jeg selv. Ros til at ville det anderledes herfra!
Mvh. Nicholas
Anonym skriver
En stor tak for disse fremragende billeder af noget så sjældent som en velklædt dansk (embeds)mand. Set her fra EU-kvarteret er det opløftende, at der hverken er spor af rygsæk eller Jaco-sko. Derimod en elegant båret habit med fint afstemt farvesammensætning i tilbehøret. Nuvel, ikke alle kan bære gule skjorter, og jeg ville ikke selv vove det, men Barlyng slipper fint afsted med det. Der er format over de farver. Og for en udlandsdansker er det jo storslået at observere et par nypudsede kvalitetssko på danske brosten – et særsyn :-). Kombinationen af den ulastelige habit, og den målrettede gang over gaden bør være møntet på en vigtigere destination end et ministerielt møde. Man har lov at håbe, at denne klassisk klædte herre i stedet er på vej til en eftermiddags aperitif i smukt selskab 🙂
JTV, Bryssel
Anonym skriver
Det er nok det bedst siddende jakkesæt jeg længe har set.
Angående diskussionen om skjorter, så skal i huske at fotoet blev taget ved en bestemt lejlighed og at modelen ikke på forhånd vidste at han ville stå til regnskab for hele stil-Danmark. Jeg har selv en gul skjorte, den er meget nydelig men jeg kan sjældent finde et tidspunkt at anvende den, da jeg frygter andre ikke deler min smag, så jeg nøjes med de hvide, blå og stribede i stedet, det er højst en gang om året jeg får brugt den gule, og vel kun af pligt da det ellers er trist at den bare hænger i skabet. Måske skal vi glemme alle de anakronistiske associationer og bare se farven i sig selv? Det er måske lidt naivt, Men det er også svært ikke at tænke anakronistisk, at bryde nogle linjer da det jo er jakkesættet og at den har en helt bestemt historisk forankret form. Jakkesættet burde opdateres men det er ikke lige nemt at finde på noget som har en ny form men som samtidig bevare de vigtige kvaliteter i det gamle. Stiljournalen gør det godt, men det er nødvendigt med et nybrud, for at det kan blive massebaseret.
Men alt i alt syntes jeg den gule er O-K en gang i mellem, bestemt om foråret og blandt venner eller familie
Vh V.L.
Anonym skriver
Afdæmpet perfektion. Alle delelementer er rigtigt gode, og samlet sig til en flot enhed. I mine øjne egiver alle de små afvigende detaljer, netop sættet prikken over i'et. Skjortevalget er modigt, og en god adspredelse til de utallige lyseblå og hvide skjorter – som jeg også selv er medskyldig i at eje (alt for) mange af.
Mvh
Så deet skriver
Herr Barlyng må vel selv bestemme hvilken farve skjorte han ønsker at iklæde sig. Hvem siger i øvrigt at den er gul? Farvenuancer og digitale kameraer er mig bekendt ikke de bedste venner. Os forekommer den snarere cremefarvet, hvilken nuance forleden blev højt besunget i selvsamme medium. Uanset farve er den tydeligvis af god kvalitet med en velsiddende flip og en ærmelængde der for en gangs skyld ikke får manchetterne til at hænge nede om bærerens knoer.
Så deet.
Potter skriver
Gør jer fri af jeres indre stopklodser! Under ens stilistiske dannelsesrejse tænker man som regel på bedre kvalitet, mønstre, harmonisk sammensætning m.m. Det er vigtigt. Men det bliver hurtigt til den samme skjorte til samme jakkesæt. Det sikre valg. Tag fat i de indre stopklodser! De hænger sammen med jeres egne associationer til en bestemt slags mennesker (bønder, bøsser, rockere…), men de foregår altså i vores hoveder. Og er med til at mange klæder sig altid ens og u-inspirerende, for ikke at sige kedeligt. Jeg griber i egen barm: Jeg havde det skidt da jeg fik vist en lyserød skjorte med ordene: "Den ville klæde Deres lyse ansigt". Det tog mig tid… Nu går jeg med både gule og lyserøde skjorter engang imellem – og selvfølgelig også med blå og hvide skjorter. Tak til hr. Barlyng for at stille op.