“Folk bliver afhængige af mine bælter.”
Klavs Graae er stolt og med god grund. Siden slutningen af 60’erne har han arbejdet med læder og de seneste mange år lavet herrebælter, som man roligt kan placere i en klasse for sig.
Alt det fornemmede jeg, da jeg hilste på ham til et åbent hus-arrangement hos Alsinger.
Forleden dag får jeg så vished, da jeg besøger ham i værkstedet på Frederiksberg. Der giver han et mindre foredrag om det gode læder og sine arbejdsmetoder – og om det internationale fremstød, som er på vej.
Godt læder er vegetabilsk garvet, slår Klavs Graae fast som det første. Den vegetabilske garvningsproces skaber et læder, der har en langt bedre slid- og rivstyrke end læder, man kromgarver. Vegetabilsk læder kan også patinere med tiden på en helt anden og mere levende måde end det billigere kromgarvede læder, som den industrielle produktion elsker.
Vi står ved et af arbejdsbordene, hvor Klavs Graae har foldet et lysebrunt skind fra en bøffelkalv fuldt ud. Jeg skal mærke på det, og det føles næsten fedtet.
Det er netop pointen, forklarer Klavs Graae. Godt vegetabilisk garvet læder har en fedhed i sig, som man har valset ind. Fedheden ser man som regel, hvis man bøjer det. Læderfolden, der dukker op, fremtræder lysere end resten af læderet. Klavs Graae kalder den blege fold “pull-up”.
Klavs Graae beretter også om tilskæring, sammenklæbning, syning og pudsing af bælterne, og ikke mindst om bæltespænderne. De er et projekt i sig selv. Klavs Graae designer dem og færdiggør dem i samarbejde med et støberi og en guldsmed. Stort set alle spænder er i massivt sølv.
“Bælter og sølv hænger ligesom sammen,” forklarer han.
Værkstedet på Frederiksberg er fyldt med allehånde redskaber, som jeg ikke får spurgt ind til, men som er yderst pittoreske. De hvisker om en langsomhed og omhyggelighed, hvor produktet – bælterne – får den tid, de skal have.
For et par år siden førte Klavs Graae to kollektioner, hvoraf den ene blev lavet efter hans specifikationer i Østen. I dag fører han kun den kollektion, han kalder Silver Collection. Den forarbejdes af ham selv i værkstedet på Frederiksberg, og kun på bestilling og efter mål.
Bestillingen indløber typisk via en af de fire-fem butikker i København, der sælger hans bælter, blandt andet Alsinger. Man kan dog også bestille direkte hos Klavs Graae selv.
Prisen begynder ved 3-4.000 kr. for et bælte og løber op i det dobbelte, hvis man have krokodille eller en anden reptil omkring livet.
Bælterne skæres af allehånde typer læder. Bøffel- og kalvelæder er nok det mest typiske, men Klavs Graae arbejder altså også med krokodillelæder og læder fra struds, kamel, hval, ja, vistnok hvad som helst, sålænge læderet er godt, det vil sige virkeligt godt.
Gentagne gange under mit besøg kommer Klavs Graae ind på sit nye projekt, som handler om at bryde igennem internationalt. Ikke i masseproduktionens verden, men i nogle få udvalgte udenlandske butikker med himmellækker kvalitet og stil.
Projektet omfatter ikke kun bælter, men også tasker, punge og andre læderartikler. “Det bliver utroligt lækkert,” lyder det flere gange fra lædermesteren.
Det tror jeg gerne.
Læs mere om Klavs Graaes bælter, og se flere fotos på hans hjemmeside: Graae Design.
Meget interessant at vi har en bæltemager i Danmark. Har aldrig hørt om det “speciale” før.
GH
Jeg var inde og besøge Dahlman sadelmager i Fortunstræde i dag. De fremstiller selv håndsyede bælter, og der er nogle virkelig lækre bælter med mæssingspænder, hvilket var en dejlig overraskelse, da det er svært at finde bælter med mæssingspænder. Hvis der er nogen der kender andre steder, hvor man kan købe klassiske bælter med mæssingspænder, vil jeg meget gerne høre nærmere.
Se et udvalg her: http://sadelmager-dahlman.dk/side7.html
Meget interessant med oplysningerne om Sadelmager Dahlman, som jeg ofte er kommet forbi, men aldrig har besøgt. Det bør der laves om på, kan jeg se!
Med hensyn til andre bæltebutikker, så prøv at besøge Lædersmeden i Vestergade. Jeg ved ikke om de specifikke ønsker til spænder kan opfyldes, men tag en snak. En velassorteret butik der i parentes bemærket også fører (eller kan bestille) bælter fra de danske lædermestre Graae og Broe.
Med hensyn til messingspænder kan det prøves at klikke ind på http://www.middelaldercentret.dk. Gå derefter til webbutikken, så er der en afdling med spænder.
FBJ
God morgen, jeg er en kvinne som har hatt stor glede av å lese din blog om klassiske herreklær. Mange ting der som jeg aldri har tenkt over før.
Bravo. Det er netop sådanne “artikler”, jeg gerne ville se flere af. Men fokus på det gode håndværk, og de få producenter vi stadig har tilbage i Danmark.
Og tak til Kenneth for linket til Dahlman. Dem kendte jeg faktisk slet ikke, men det ser flot ud. Det virker jo nærmest til at være Danmarks svar på swaine adeney brigg, omend i noget mindre målestok. Det skal nok være et besøg værd.
K. Jensen
Projektet der omtales i slutningen af artiklen, synes nu at være en realitet, se: http://www.graaecopenhagen.com/
Priserne er så absolut ikke noget for mig, men lækkert er det.