
Seler, spændetamp og bælter til mænd
Habitbukser hænger bedst – mest lige ned – i seler. Der er ingen grund til at anfægte den påstand. Den passer.
Pragmatisk set er seler dog ikke altid lige vidunderlige. De kan forstyrre jakkens skulderlinje. De kan føles som en spændetrøje. De kan tiltrække en uendelig mængde bemærkninger i dagens kontormiljøer. De forvandler dig til en udbryderkonge, hvis du skal på tønden i løbet af dagen. Seler er derudover kun en option, hvis man er i vest eller dobbeltradet jakke, ikke i almindelig jakke og bukser, hvis man ser strengt traditionelt på stilen.
Så livremme og bælter har deres plads. Jeg er selv mest til dem for at holde buksen oppe. Jeg synes ikke, at spændetamp i bukselinningen, som mange sartorialister er tilhængere af i stedet for seler og bælter, generelt holder godt nok på bukserne.
Livrem versus bælte
I min verden er en livrem et bælte af ét stykke læder. Den er ikke sammensyet med andet læder. Bælter til mænd i deres specifikke betydning er til gengæld sammensyede af to eller tre stykker læder lagt oven på hinanden. Det er et teknisk skel, der ikke rigtigt holder i dagligdagens sprog, hvor bælter og livremme bruges som synonymer. Men jeg kan lide at opretholde skellet af nuancemæssige årsager.
Generelt synes jeg ikke, bælter skal være tykke til habitbukser. Det taler for livremme. Et tolagsbælte kan dog sagtens være brugbart til habitbukser også.
Bælter skal være smalle
Bredden må heller ikke være voldsom. 28 mm kan traditionelt set gøre det, eller man kan gå op til 30 mm eller eventuelt 32 mm. Men så heller ikke bredere til habitbukser. Grovere bukser en en anden sag.
En overset detalje er, at bæltets bredde også skal passe til bæltestroppernes bredde. Er bæltestropperne væsentligt bredere end bæltet, har bæltet det med at trække i den nederste del af bæltestroppen og trække bukselinningen sammen, så der kommer en fold i den.
Sammensyet, ikke klæbet
De gode lagdelte bælter er naturligvis syet sammen, ikke klæbede.
Lukkede kanter
Og kanterne er fint lukkede, de står ikke rå hen.
Spænder
Enkle fladtungespænder eller sadelgjordspænder er de klassiske bæltespænder. De bør enten være i messing eller sølv.
Bælter til mænd fra danske læderhåndværkere
Nettet bugner af bælter til mænd. Nedenfor har jeg valgt at fokusere på danske læderhåndværkere, der laver livremme og bælter i eget værksted i Danmark. De fortjener spotlys. Danmark har en fin historie om forarbejdning af læder.
Bjerre Leather

“Mit navn er Niels Bjerre. 25 år gammel. I min dagligdag studerer jeg på Arkitektskolen Århus og arbejder med læder.”
Sådan introducerer læderhåndværker Niels Bjerre sig på sin hjemmeside. Han tilhører en lille gruppe entusiastiske unge mennesker, der har genopdaget dansk læderhåndværk de seneste år. Niels Bjerre laver små læderprodukter, herunder bælter. Besøg hans hjemmeside.
Broe & Co.

Claus Broe er en gammel kending inden for dansk læderhåndværk. Jeg har tidligere skrevet om ham her og her. Han baserer sine bælter på læder fra Sverige og forlavede remme fra Italien. Besøg hans hjemmeside.
Broundal

Broundal bestyres af designer og læderhåndværker Daniel Friis Broundal på Mors. Han gør sig i enkelt læderhåndværk som nøgleringe og bælter. Besøg hans hjemmeside.
Dahlman 1807
Læderhåndværker Jeppe Dencker og kompagnon overtog Sadelmager Dahlmans historiske forretning sidste år, istandsatte den og åbnede i november under navnet Dahlman 1807. Der fortsætter de produktionen af blandt andet det karakteristiske saumurhagebælte, der nu hedder The Dahlman Belt. Jeg skrev om Dahlman 1807 i forbindelse med Laugenes opvisning i 2017. Besøg deres hjemmeside her.
Karina Leather Goods
Karina Sørensen, der ejer Leather Goods i Hundested, er som en af de få læderhåndværkere i dag uddannet sadelmager. Vi hilste på hende til Laugenes opvisning i 2017. Hun kan begå sig i mange forskellige læderprodukter, fx bælter. Besøg hendes hjemmeside.
Hans Øster

Læderhåndværker Hans Øster har jeg også skrevet om før. Han er en af landets mest erfarne læderhåndværkere og kan det hele, som man siger. Jeg har blandt andet et bælte undervejs hos ham. Besøg hans hjemmeide.
Rem og strop

Jeg ved ikke meget om Lars Ole Larsen, der har værkstedet Rem og Strop i Gistrup i Nordjylland. Men jeg kan se, han går håndværksmæssigt til værks med blandt andet sine livremme til mænd. Besøg hans hjemmeside.
Andre læderhåndværkere i Danmark
De følgende tre læderhåndværkere fremviser ingen bælter håndlavet i Danmark på deres hjemmeside for tiden. Men jeg sikker på, de godt kan lave dem.
Jan Hrasko
Læderhåndværker i Helsingør med speciale i elgskind og tasker. Besøg hans hjemmeside.
Graae Copenhagen
Klavs Graae var for nogle år siden især kendt for sine eksklusive bælter til mange tusinde kroner, som han forarbejdede i sit værksted på Frederiksberg. I dag får han det meste lavet i Italien. Besøg hans hjemmeside.
Simon Tuntelder
Simon Tuntelder er en af frontløberne i den unge generation af læderhåndværkere som Jeppe Dencker og Simon Bjerre. Jeg finder ikke aktuelt bælter på hans hjemmeide, men han kan uden tvivl lave dem. Besøg hans hjemmeside.
Som sædvanlig en velreseachet og velskrevet artikel. Jeg er selv i markedet efter nyt bælte, og jeg har ikke kunnet finde det rigtige. Dine links falder derfor på et tørt sted. Tak!
Mangler du ikke Lædersmeden?
Jeg overvejede dem, men tror, de udelukkende er en forhandler af bælter mv.
Nej, bælteproduktion har vi ikke. Men kvaliteten af dem vi har, er heller ikke til at kimse ad. Men det var vist heller ikke det, som artiklen handlede om! 😉
Mvh
Jacob
Ansat i Lædersmeden
Det er skam nogle brede bælter – har du fået en ny fetish? 🙂
PS Kommer nok til at bestille et par bælter hos Dahlman i morgen
En anden ting man kan overveje – hvis ikke det skal vaere dansk forarbejdet – er Kreis leder. Tysk firma http://www.kreis-ledermanufaktur.de .Man kan vaelge mellem baelter og livremme. Har et par saddle laeder fra dem. Super holdbart. Fordelen ved Kreis er at man kan vaelge mellem mange forskellige farver og spaender, som man selv kan konfigurere paa deres hjemmeside. Omkring 100 euro og.. opad..
Du har glemt Yggdrasil Crafts http://www.yggdrasil-crafts.dk
Jag tror det har smugit sig in en nolla för mycket i breddangivelserna. 280 mm breda skärp hör till ovanligheterna.
Rettet 😎
Tak for en fin og anvendelig gennemgang. Jeg har desværre netop anskaffet mig en livrem, så artiklen kommer omtrent en måned for sent 🙂 Men så ved man det til næste gang.