Håndsyede herresko er noget for sig. De er ikke blot randsyet med en bedre teknik end maskinrandsyede sko som Crockett & Jones og Church. De er også baseret på en læst, der er tilsnittet efter kundens specifikke fodmål.
Det fik jeg atter syn for, da jeg for ikke længe siden besøgte Foster & Son i London. Firmaet ligger på Jermyn Street og tilhører sammen med George Cleverley og John Lobb klubben af gamle og ærværdige engelske skomagere.
Richard Edgecliffe-Johnson, der bestyrer Foster & Son i dag, viste mig rundt i værkstedet ovenpå. Han greb snart fat i en vældig altmodish klinge og forklarede, at Terry Moore, “nok verdens bedste læstemager”, stadig benytter den til at snitte en læst med.
Jeg hilste også på deres clicker, en mønstermager, der optegner og skærer overlæderet til skoene. Hun viste mig, hvordan hun tegner en papirskabelon med udgangspunkt i læsten, før hun optegner overlæderet.
Efterfølgende trak hun et par halvfærdige sorte oxfordsko frem og pegede på en slags små sting, der holdt de to flige over pløsen sammen.
“Du kan spotte et par håndsyede sko på de små huller, som tråden efterlader,” forklarede hun.
Flere steder i værkstedet hang læste og halvfærdige sko og dinglede. Richard Edgecliffe-Johnson løftede en læst, der var dækket med en gulnet lædersål. Han fortalte, at sålen fastgøres til læsten i flere uger for at give sålen en robust form, der passer præcist til kundens fod.
Richard Edgecliffe-Johnson måtte også lige nævne en anden karakteristisk detalje ved ægte håndsyede sko: svangen. Den kan man gøre dyb og dejlig i hånden, mens det kniber på en goodyear-maskine.
Læderet, som Foster & Son i dag benytter, kommer hovedsageligt fra Tykland, sagde Richard Edgecliffe-Johnson. Det meste er kromgarvet. I gamle dage benyttede de mere vegetablisk garvet læder, men ifølge Richard Edgecliffe-Johnson havde vegetablisk garvet læder det med at knække.
Jeg har hørt samme historie hos en anden skomager, så jeg gætter på, der kan være noget om snakken. Men ønsker man sko, der virkelig får en charmerende patina med tiden, tror jeg, at man stadig gør klogt i at vælge sko af vegetablisk garvet eller i det mindste delvist vegetabilsk garvet læder. Jeg synes, jeg ser en klar forskel i læderets spil mellem mine sko, der er vegetabilsk garvet, og dem der er kromgarvet.
Foto: Stiljournalen
Hej Torsten
Hvad mener du helt præcist med at de handsyede sko er syet bedre end f.eks. Church og C&J ?
Vh
Mikkel
Hej Mikkel
Det handler om, at man på maskinrandsyede sko ikke syr helt igennem, dvs. forbinder overlæder og rand med skoens indre sål. Man limer i stedet randen til sålen vha. af et slags kraftigt gazebind. Vi har tidligere haft en ret omfattende diskussion af forskellen her på Journalen, jf. kommentartfeltet under dette indlæg: http://stiljournalen.blogspot.com/2009/10/malkonfektion-med-scanning.html
VH Torsten