Studerende kan på sin vis bære, hvad de lyster, for de repræsenterer kun sig selv. De har ikke et ansvar over for et firma eller en arbejdsplads eller en familie. Til gengæld stirrer de durk ind i modens geværild og kan følelsesmæssigt have svært ved at udnytte friheden.
Et andet problem er finanserne. Med mindre man er lægestuderende og kan nappe nattevagter eller på anden vis har fået gaflet en lukrativ nebengesjæft, er der ikke meget at rutte med. Man vender hver en mønt.
Det første problem er der kun én løsning på: tro på dig selv og din egen tone. Jo før, du begynder, desto bedre. Kan du lide jakke og slips, så gå i jakke og slips. Du har privilegiet til at klæde dig, netop som du vil, mens du studerer. Det er alene en mental justering, der skal foretages. Er du dygtig til at klæde dig, vil du bryde muren. Ingen ved deres fulde fem kan drille en mand med påklædningen, hvis han faktisk forstår at klæde sig. Ægte stil trumfer.
Det andet problem er straks mere konkret. Tøj og sko koster penge, og godt tøj og gode sko koster mange penge.
Da er det, at man potentielt kan spare fejlkøb, hvis man går lidt principielt til opgaven:
1. Køb til dig selv og din virkelighed, og ikke til et drømmebillede. Det er bedre at have to gode jakker med ditto benklæder end en smoking.
2. Køb klassiske og afdæmpede – kedelige! – klædningsstykker først. De er mere alsidige og mere resistente over for modestrømninger. Køb fx flere hvide og lyseblå skjorter, før du køber den første stribede eller ternede skjorte. Køb en blå blazer og en grå tweedjakke i sildeben, før du køber en larmende prince of wales-tweed.
3. Tjek forarbejdningen. Spørg om skoene er gennemsyede eller rigtigt randsyede. Køb pullovere, sweatre og strømper i ren uld og undgå dem, der er iblandet polyester. Køb så vidt muligt jakker med løs hårdug i stedet for de limede versioner.
4. Husk at reservere penge til forandringer. Det kan have stor effekt, hvis bukser eller ærmer afkortes med en enkelt centimeter, eller jakken tages en smule ind i siden.
5. Køb mindre, men bedre. Hav tålmodighed. Du kan alligevel dårligt forcere opbygningen af en god garderobe. Den modnes naturligt. Suppler gerne med billige køb i H&M eller en genbrugsforretning, hvis du må prøve noget af her og nu. Men gør dig ingen illusioner: du handler prøvetøj, ikke klæder.
Er der flere principper, eller bare gode råd og erfaringer?
AFJ skriver
Også gerne pink/ lyserøde skjorter. Det går man heller ikke galt i byen med.
Doktor Jan skriver
Jeg er absolut ikke enig mht. købet af en lyserød eller pink skjorte. Det er meget langt nede på min liste over skjorteindkøb, ca. på samme plads som hawaii-skjorten. Det er efter min mening ganske få mænd, det klæder at bære en lyserød skjorte, og som regel er det lige præcis de mænd, det klæder dårligst, som har dem på.
yeshuah skriver
Dejligt med en nogle guidelines til os på budget. Har selv haft fokus på at købe gedigne sko det sidste års tid.
Et par spørgsmål:
– Hvor kan det anbefales at få tilrettet tøj i København?
– Hvad med renseri? Synes aldrig der kom den store afklaring sidst det var oppe.
– Hvorledes med uld. Har en del lammeuld cardigans, som jeg er meget glad for. Skal de til rens? Kan de vaskes selv. Jeg lader dem ofte “lufte” for at undgå for meget slid ved vask. Men så bliver de meget fnulret i looket. Skal man redde det ud?
Michael C.G. Iversen skriver
Skal der tilrettes tøj er der kun Peter Undén tilbage, hvis det skal gøres ordentligt. Jeg har efter at Tobias Enk døde prøvet flere andre steder i københavn (jeg skal høfligst undlade at nævne navne)med mildest talt horrible resultater til følge. Så der er kun ét sted i København, hvor jeg kan aflevere mit tøj med sindsro og det er som sagt hos Peter Undén. Han kan sit kram og har æren i behold.
yeshuah skriver
Tak for tippet.
Hvad ligger sådan nogle mindre tilretninger i prismæssigt?
mvh.
Joshua
Anonymous skriver
Ajourfør en liste over de ting, du mangler eller gerne vil have, og prioritér dem frem for impulskøb.
Du kan lade dig inspirere af moden, men tænk nogle år frem, og spørg dig selv, om du tror, at du vil gå med skoene eller tøjet om fem-ti år.
Et godt, diskret slips er ofte et bedre køb end et iøjnefaldende slips. Lyt til de bemærkninger, kvinder giver dig, for de har ofte sans for god smag 🙂
Pas godt på dine sko.
Hvis du har råd til det, kan du sidst på sæsonen være heldig at finde f.eks. godt overtøj på udsalg til få kroner. Du må så lade det hænge et halvt års tid i skabet, men har til gengæld en god frakke eller lignende at glæde dig over.
Undgå tøj med (alt for mange) synlige logoer. Logoer kan gå an på sportstøj, men hører ellers til diskrete steder og inden i tøjet…
Ellers er rådet om at tage udgangspunkt i sin virkelighed, og ikke i et drømmebillede, rigtig godt. Nogle af os har jakkesæt og slips hængende, men de passer bare ikke ind i den dagligdag, vi har. Så tag udgangspunkt i virkeligheden – den du har, eller også må du sørge for at finde dig en virkelighed, der passer til drømmen 🙂
JM skriver
Ovenstående kommentar har en god pointe. Udsalg er altid et mekka for gode køb, og VID hvad du mangler i din garderobe. Om det er en grå pullover, eller et par handsker. Sørg for alt i verden for at undgå impulskøb.
Derudover er der også god værdi for pengene hos netbutikker som:
Charles Tyrwhitt
http://www.ctshirts.co.uk/
og TM Lewin
http://www.tmlewin.co.uk/
drøn skriver
“Et godt, diskret slips er ofte et bedre køb end et iøjnefaldende slips”
Men jeg er studerende. Jeg behøver ikke gå med slips – og hvis jeg går med slips så bestemmer jeg selv hvor funky det skal være…
Jeg er helt enig i din pointe, jeg kunne bare ikke lade være.
drøn skriver
Hvor er det bedste og billigste sted at få repareret flænger i sit flannelstøj?
Jeg spørger her fordi det skete på mit studie og især fordi vedligehold og reparationer efter min mening er essentielt i en budgetgarderobe.
Og hvor får en studerende skiftet såler på sine randsyede sko?
Torsten skriver
@ yeshuah: Jægerrens i Charlottenlund er et af de bedre renserier (hvis du er i København), nogle mener, det er det bedste. Priser vedr. forandringer varierer naturligvis, mens det koster typisk 150 kr. at få lagt bukser op/ned eller fjernet en fold i nakken, 300 kr. at få taget en jakke ind i siden, og 1000 kr. at få ændret skulderbredden.
@ drøn: Bring tøjet til skrædderen (fx Undén på Fr.berg, hvis du bor i København) og få ham til vurdere, hvordan det reparareres bedst. Hvad angår skomager, kan teaterskomageren bag det kgl. teater nyforsåle randsyede sko. Der er også Edo i Slagelse. Jeg kender ikke mulighederne i Jylland og andre landsdele. Måske andre kan hjælpe.
Theis L.S. skriver
Mange gode råd.
Et andet godt råd, som ikke kan understreges nok, er at være sikker på at tøjet passer før man køber.
FBJ skriver
@Iversen: hvorfor egentlig ikke nævne de “inkompetente”? For ikke længe siden blev et ellers forholdsvis velrenommeret renseri fortjent hængt ud her på “Stiljournalen”.
Jeg skulle engang have lagt ærmer op på nogle stangskjorter. Gik ned til Noori i Skt. Peders Stræde. Resultatet var alt for korte ærmer, selv om instruktionen var lysende klar. Frelsens Hær blev herefter beriget.
Med hensyn til almindelige opgaver har jeg kun haft gode erfaringer med Milano i Peder Hvitfeldts Stræde, der også har udført fine renseriopgaver. Jeg har dog endnu ikke overladt habitter til dem (hverken forandring eller rens), så det kan jeg ikke svare på i skrivende stund, men man kan jo spørge. http://www.milanosr.com/
Skræddersyede eller fine habitter, der skal ændres / renses, bør kun overlades til renommerede skæddere og renserier med speciale heri. Kommer I til London en gang imellem, kan jeg anbefale “Parkers” i Goodge Street (marylebone), der også udfører den vigtige håndpresning, som habitterne skal have med jævne mellemrum.
michael C.G. Iversen skriver
Kære FBJ
Jeg kunne selvfølgelig godt nævne navnene på de pågældende, men foretrækker at forkorte mit råd til det førnævnte: Gå til Peter Undén, han er skrædder til fingerspidserne og sikkert også både i blodet og sjælen.
Det der er vigtigt, er at man med sindsro kan indlevere sit tøj og sove roligt ind til man henter det igen og så selvfølgelig, at arbejdet sidder lige i skabet når man henter tøjet igen.
Og så er der lige en lille ikke uvæsentlig detalje: Peter Undén er ikke dyrere end de “skræddere”, der huserer i indre by. (så fik vi alligevel indsnævret feltet 🙂
Anonymous skriver
Når man er ung og har en hang til klassisk tøj, kan det være svært at finde balancen mellem det ungdommelige og det klassiske.
Foto-bloggen, http://www.closeupandprivate.com, giver en masse inspiration til, hvordan man bruger klassisk tøj på en moderne måde.
/Malthe Harvald
Anonymous skriver
Sjovt billede af afdøde skuespiller ved det Kgl Teater, Palle Huld på den Røde Plads.
Den yngre generation kender næppe historien bag:
Poltiken havde i anledning af Jules Verne’s 100 årsdag en konkurrence som han vandt som 15 årig. Præmien var en rejse jorden rundt på 40 dage i Phileas Fogg’s fodspor.
Det viste tøj var det eneste han havde med!
Palle var jo ræverødhåret og Herge har bekræftet at han blev inspirationen til Tintin figuren på grund af turen, som også var en billet til medlemskab af Eventyrenes Klub indtil hans død sidste år.
20.000 mennesker modtag ham på Rådhuspladsen med fakkeloptog ved hjemkomsten.
Han var min ekssvoger! Just a trip down memory lane.
MVH X
Torsten skriver
X, var han så ligeså velklædt på sine ældre dage?
Jesper skriver
Jeg besøger ofte genbrugsbutikker. Det er mest en hobby, men det bliver lidt som en skattejagt. Finder jeg mon noget spændende.
Det man skal have for øje er at KUN købe ting der passer og som er i god kvalitet. Der er ufattelige mængder polyesterblandinger fra Mantex og Jardex samt kedelige skjorter. Og meget er modetøj fra en periode. I starten købte jeg også det, som bare nogenlunde passede, men da jeg fandt ud af hvor dårligt det så ud er jeg holdt op med det. Det gør også at jeg tit går uden at købe. Nu køber jeg kun tøj der passer, og som er tidløst. Har indenfor de seneste par mdr. fundet (og alt passer med små ændringer såsom benlængde) Harris Tweed jakker, skjorter fra Ralph Lauren, Stenstrøms, Brooks Brothers. Sportsjakker fra Pal Zileri, Zenga, Boss. Jakkesæt fra Gant og Chester Barrie (mit absolut bedste fund). Cashmere og lambswool sweaters fra YSL. Burberry trenchcoat. Slips i silke eller uld, i hvert fald 10 forskellige. Samlet pris for ovenstående er mindre end 1500, men det har taget lang tid. Men det har man jo som studerende.
Prissætningen i disse butikker virker fuldstændig tilfældig. Det dyreste jeg har købt var et jakkesæt til 220 kr. Rens er så yderligere 200 og evt korrektion hos skrædder. Jeg skifter også knapperne på Tweedjakkerne ud til læder/horn.
Jeg køber ikke undertøj. Sko er også meget svære at finde brugt. Har dog købt et par Churchs en gang. Mit job kræver ikke at jeg er velklædt, bliver nærmest mistænkeliggjort at jeg kan finde på at møde helt casual i sportsjakke og slips, men jeg befinder mig godt i det.