
Der er noget med svensk herreskrædderi.
Willy Mokjær fortalte mig i sommer, at det vrimlede med svenske skræddere i London, da han stod i lære derovre efter Krigen.
Så er der detaljen, at et af de mest berømte skrædderier i London, Anderson & Sheppard, er grundlagt af svenskeren Per Anderson.
Og så har et svensk herreskrædderi et skrædderi, der er ældre end alle italienske skrædderier og de fleste engelske skrædderier: A. W. Bauer, blandt andet Strindbergs skrædder, stiftet i 1863.
Hvordan har A.W. Bauer det i dag?
Godt, vurderer jeg. Jeg har emailet med den unge ejer, Frederik Andersen, tilsyneladende grundigt uddannet af A. W. Bauers nu afdøde skræddermestre Göran Johansson og Börje Moberg og hos Henry Poole på Savile Row.
I løbet af de seneste år har Frederik Andersen søgt at bringe A. W Bauer i takt med tiden.
A. W. Bauers gamle skræddere var fantastiske håndværkere med “et kvalitetsbegreb, der var intakt fra skrædderkunstens gyldne tid fra 1920 til 1950,” fortæller Frederik Andersen.
“Men de var uden ambition og fornemmelse for samtiden,” tilføjer han.
Så foruden at holde fast i de gamle færdigheder i herreskrædderi, som er magtpåliggende for Frederik Andersen, fornemmer jeg, har han udviklet en ny forretningsmodel.
”Det er ikke nok at kunne sy. Atmosfære, indramning, interesse for mode og livsstil er helt grundlæggende for at tiltrække kunder, der har råd,” forklarer Frederik Andersen.
”Det er en lang og delikat proces at modernisere et gammelt fint håndværksfirma. Man må ikke tabe de eksisterende kunder, men samtidig er man tvunget til at forandre og rendyrke for at blive bæredygtig i længden og lokke nye kunder til. Vi har indrettet butikken og værkstedet med nordisk indflydelse, beholdt en del interør fra 1920’erne og sparsomt kombineret det med moderne ting,” fortsætter Frederik Andersen.
”Forvandlingen har givet sig udslag i, at vi vokser år for år. Nu har vi fem skræddere i værkstedet og for at kunne få flere dygtige medarbejdere, har vi påbegyndt en 2-årig lærlingeuddannelse, hvor vi har to lærlinge ad gangen,” siger Frederik Andersen.
Jeg må indrømme, jeg kan lide, hvad jeg hører: indstillingen, viljen og den solide uddannelse. Jeg har dog ikke set jakkesæt eller jakker fra Frederik Andersen og A. W. Bauer.
Og dog. Jeg er fundet følgende lovende jakkesæt på nettet, som Frederik Andersen har bekræftet er fra A. W. Bauers hånd: http://daniel.cafe.se/files/2010/05/byredo1.gif
Jeg synes, det virker elegant afbalanceret, for eksempel skuldrene, og med det smalle revers og slanke snit i det hele taget kommer sættet tiden i møde.
Et todelt jakkesæt fra A. W. Bauer begynder ved 30.000 svenske kroner.
Foto: A. W. Bauer
Da, jeg google firmaet – og fandt en meget anynom firmahjemmeside, faldt jeg over et par artikler, der bl.a. afslører, at stifteren havde danske aner (var dansk?):
(1) http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20101119/skraddarsytt-med-aw-bauer-co-del-i-arvet-och-framtiden
(2) http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20101210/skraddarsytt-med-aw-bauer-co-del-ii-hantverket
/René
Ja, Julius Bauer kom fra Danmark, hvorfra Frederik Andersen såmænd også kommer. En ekstra sløjfe på historien.
Tak for de fine ord, opmärksomheden varmer !
Med hensyn til vores “hemmelige” hjemmeside så kan jeg sige at det et pågående arbejde. Vil man kigge lidt närmere på mit arbejde i mellentiden, er man velkommen på http://cuttingbauer.blogspot.se/
/ Frederik
Yderst interessant! Hvordan ville du, Torsten, vurdere Bauer ift. Undén, hvis du skulle give dig af med den slags?
FS.
@ FS: Den er svær, især med hensyn til de konkrete færdigheder, da jeg slet ikke kender Bauer så godt som Undén. Men Bauer virker mere forretningsmæssigt skarpt skåret og tilpassende sig tidens tand end Undén, der er et mere reaktivt gemyt. Jeg tror mao., man er mere overladt til sig selv hos Undén end hos Bauer.
VH Torsten
Hvem kører på cykel gennem København i disse bukser fra A. W. Bauer? Kom frem af busken. Har A. W. Bauer en dansk kundekreds? Eller er det en svensker, der opholder sig her i byen? Man får jo umiddelbart associationer til Hedensted, Jimmy P. og Jesper-Kurt Nielsen, men det er det nok ikke.
http://journal.awbauer.com/post/133067648333/old-school-trousers-for-biking-the-streets-of
Jeg må desværre melde hus forbi. De ser ellers dejlige ud 🙂
Jimmy P.