
Man kommer ikke forbi dem, hvis man leder efter det klassiske jakkesæt og ikke mindst den klassiske brug af jakkesættet.
Drengene – eller rettere bankmændene – i kvarteret St James i London udgør kernen af klassisk herremode.
De bestiller deres jakkesæt på Savile Row og deres skjorter hos skjortemagere på Jermyn Street. Skoene handles hos håndskomagerne John Lobb, Foster & Son eller Cleverley, hvis de ikke kvier sig og køber dem ready-to-wear af Edward Green.

Jakkesættene er marineblå eller koksgrå. Toradede jakker er ikke usædvanlige. Skjorten er hvid, lyseblå, blåstribet eller pink og bærer dobbeltmanchetter. Skoene er sorte snøresko eller sorte slipon-modeller. Slipset er blåligt eller rødligt. Der er lommetørklæde i brystlommen og måske en signetring af guld på fingeren.
Stilen er gammeldags og excentrisk efter danske mål. Men man fornøjes, hvis man nyder jakkesættet. Dér er kildens udspring.
Ovenfor er par foto fra min tur til London i onsdags.
Foto: Den velklædte mand
Det første sæt ser i situation lidt stort ud. Det andet udstråler uforfalsket selvsikkerhed.
Her har vi til sammenligning en dansk bankmand, der var i nyhederne i morges: http://tinypic.com/r/2qxxfva/5
Nåede desværre ikke at fange det i situationen, så I må desværre (eller skulle jeg sige heldigvis) nøjes med et billede af dårligere kvalitet. Jeg håber man kan fornemme, de interessante detaljer på skjorten.
Det var dog et grumt tilfælde, du har fundet frem der, Hr. M. Desværre er det ikke et enestående tilfælde i den danske finanssektor. Jeg undrer mig i øvrigt over herrens valg af strømper, som man lige kan skimte på det øverste billede. For mig ligner de lidt “glade strømper” – i samme kategori som de sjove detaljer på skjorten – som Torsten havde under kærlig behandling i et indlæg sidste år.
Det er ellers et interessant indlæg. Jeg glæder mig til at se flere billeder på Twitter. Jeg er dog bange for, at disse drenge fra St James næppe er repræsentative for resten af finanssektoren i London. Der er jo ingen tvivl om, at størstedelen af “bankfolk” arbejder i City of London eller Canary Wharf i dag, og desværre tror jeg, at man skal lede lidt længere efter velklædte “bankfolk” i disse områder.
Mads Povlsen
Polemik:
Nogle af “drengene” i St. James er bankmænd, men ikke mange. De har som bekendt deres eget hood lidt længere østpå, hvor det blå og blå med striber dominerer. Der i reservatet værner man om sine egne, og bruger dem i høj grad. Topskrædderen der på stedet er er Couch & Hoskin, og man er stolt over, at Savile Row aldrig har gjort et toneangivende indhug i City, selv om nogle selvfølgelig benytter Savile Row.
Når mørket falder på bevæger de sig så ind til deres klub i St. James og blander sig med “drengene fra St. James”.
Men bortset fra det er det en fornøjelse at vandre rundt i St. James.
Polemisk hilsen
FBJ
Jamen, det er jo godt med lidt (civiliseret) polemik. Til mit forsvar vil jeg sige, at jeg først havde skrevet bank- og forretningfolk ligesom i mit blogindlæg på Børsen (http://borsen.dk/opinion/blogs/7402886/torsten-grunwald.html#note-1992). Men det så mindre elegant ud mellem tankestregerne, så det blev bare til bankmænd. Hvorend bankmænd og andre forretningsmænd ellers arbejder i London, ændrer det ikke ved, synes jeg, at St. James (og delvis Mayfair) og stilen der har en særlig status historisk set, hvad angår definitionen og brugen af jakkesættet, og stadig har det. Om ikke andet, fordi Beau Brummell huserede der.
Pinstripes er rigtignok bankmændenes favorit. Efterspørgslen er dog faldet de seneste år, forlyder det. Det kan man så fundere over 🙂
Sartorialt er det med afstand bedst og nærmest højstemt at bevæge sig rundt i St. James (1. pladsen) og Mayfair. Det er topbossernes og de gamle klassiske slægters højborg. Jeg glemmer aldrig en aften (omkring 18.30-19.00 tror jeg), da jeg skråede over Park Lane fra Hyde Park til Mayfair. Der blev jeg mødt af en mur af “dinner jackets”. Jeg har aldrig set så mange (af så ubestridt høj kvalitet) samlet på så lille en plads.
Med hensyn til striberne er det jo ubestridt rigtigt, at de ikke var i høj kurs efter finansskandalerne (og med stormskridt blev reduceret til en bredde, der nemt kunne forveksles med dem hos British Airways), men selvtilliden er ved at være der igen. Bredden forøges 😉