Tøjstilen sportsjakke og bukser
Hvis et jakkesæt bliver for fint, kan man dresse ned i sportsjakke med selvstændige bukser. Det ved de fleste læsere.
Men hvilket stof til bukser kan man vælge?
Her følger et overblik over klassisk stof til bukser, som man bruger med en sportsjakke eller bare en striktrøje.
Flannel
Flannel med den bløde, krusede luv ser man igen og igen, hvis man pløjer igennem de sidste 150 års påklædningshistorie. Farven var oprindelig hvid og off-white. I dag kommer flannel mest i grå nuancer. Et par grå flannelsbukser står sig godt med både en blå blazer og en tweedjakke.
Der er to former for flannel, den mere porøse kardegarnsflannel og den hårdere kamgarnsflannel. Førstnævte er baseret på garn, der kun er kardet. Sidstnævnte indeholder kæmmet garn ligesom habitstoffer flest.
Hvis du vælger kardegarn, skal stoffet være tungt, over 400 gram. Ellers bliver flannelstoffet for slasket. Generelt skal man passe godt på sine flannelsbukser, hvis man gerne vil bevare dem i mange år.
Cavalry Twill
Rideelastik, som cavalry twill hedder på dansk, er ca. det modsatte af flannel. Overfladen er glat, slidstyrken høj. Et par bukser i cavalry twill er ofte i en beige nuance. Jeg vil dog gerne henlede opmærksomheden på cavalry twill i grå. Jeg oplever grå cavalry twill-bukser som et fint alternativ til et par bukser i grå kamgarnsflannel. Du får en kende mere formalitet og pressefold, og så er de som sagt robuste, selv om jeg trods alt heller ikke vil udsætte dem for hårdt slid og cykle jævnligt i dem.
Gabardine
Tjenerbukser var normalt gabardine. Gabardine er nemlig et tætvævet stof, der skyr snavs godt. Stoffet kan være lidt nervøst, men kreerer til gengæld end lettere følelse end cavalry twill. Man kan se gabardine som et alternativ til cavalry twill på årets varmere dage.
Fløjl
Riflet fløjl giver mange associationer. Hvis vi glemmer dem et øjeblik, fungerer fløjl uden diskussion godt med tweed, jf. et par fløjlsbukser sammen med en tweedjakke. Du kan også bare sætte dem sammen med skjorte og striktrøje.
Jernbanefløjl med de store, brede riller i stoffet er den klassiske fløjl i den klassiske herremode. Fløjl med finere riller egner sig egentlig kun med en finere striktrøje. Generelt skal fløjl til bukser være tungt, over 400 gram pr. m2. Ellers kommer de til at se lazaronagtige ud.
Molskind
En tung molskind af bomuld, i gamle dage benævnt engelsk læder, er endnu en solid mulighed i kategorien bukser til jakke. Den følelse, molskind giver, hvis man kører hånden hen over det, er følelsen af et lettere fedtet stof i stil med vaskeskind. Funktionsmæssigt kan du se et par bukser i molskind som et et-til-et-alternativ til et par bukser i jernbanefløjl.
Bedford Cord
En klassiker, til trods få trækker i et par bukser af bedford cord i dag. Stoffet syner simpelthen for rustikt. Men har man en svær brun eller grønlig tweedjakke på, er et par bukser i lysebrun bedford cord uomtvisteligt et harmonisk valg, hvis man da slutter af med grove brogue-sko nederst.
Cotton Twill (chinos)
Tidens bukser over dem alle, chinos, er, af hvad man kalder cotton twill, et bomuldsstof med skrå riller i overfladen. Der er ikke så meget at sige på det område and end: Vælg stof i en tungere vægtklasse, hvis du vil gøre dig håb om, de holder formen nogenlunde pænt. De fleste chinos, der sælges i dag, er alt for lette, og nogle af dem indeholder ligefrem stretch, elastik. En gyser.
Denim (jeans)
Jeg har længe været en fortaler for at føre jeans ind i den uformelle klassiske garderobe. Jeans af uvasket denim passer bedst, synes jeg. De kan ledsage både en blå blazer og en tweedjakke. Læs om jeans her.
Stof til bukser – sommer
Hvis man ikke bare springer i shorts, dukker udfordringen op med sommerbukser. Den genre er da ikke ligetil, er min erfaring. Man må normalt gå på kompromis med de lige linjer og det pænere udtryk. Lad os se på mulighederne inden for buksestof til sommer.
Cotton Drill
Bomuldstof twill-vævet af hårdtspundne garnstrenge bliver til en cotton drill. Stoffet er lidt stivere end almindelig cotton twill og holder formen lidt bedre i lettere udgaver. Derfor er cotton drill tit benyttet til et par lette, uformelle sommerbukser.
Cotton Canvas
Cotton Canvas er måske det mest traditionelle bomuldsstof til sommerbukser. Den er lærredbundet i vævningen i stil med hopsack. Teksturen fremstår en smule grovere end i cotton drill og cotton twill.
Fresco
Habitstoffet fresco, der består af hårdtspundne uldstrenge, kan også dedikeres til bukser alene, hvis du ellers bærer en jakke, der har samme glatte udseende, fx i fresco eller kid mohair.
Et par grå fresco-bukser kan udover at være habitbukser i et gråt jakkesæt være ekstrabukser til en blå fresco-habit, så man får muligheden for at transformere jakkesættet til en blå jakke med grå bukser.
Hørlærred
Cirka den rolle, som grå fresco-bukser kan indtage, kan et par cremefarvede bukser i hørlærred indtage. Har du fx et blåt, brunt, eller lysegråt jakkesæt i hørlærred, kan et par ekstra cremefarvede bukser i hørlærred forvandle jakkesættene hver især til en sportsjakke med et par lyse bukser.
Trivo skriver
Tak, vældig god oversigt. Jeg husker at ordet “vadmelsbukser” blev anvendt i min barndom. Kan redaktøren kaste lys over dem?
Torsten skriver
Trivo, lad mig citere fra Ordbog Over Det Danske Sprog, der skriver om vadmel:
“en art groft, opr. hjemmevævet, graaligt, klæde, ofte fremstillet af kradsuld uden sortering efter farve (stoffet var tidligere alm. brugt til klæder af landbefolkningen, hvorfor det blev symbol paa bonden, almuesmanden)”.
Så vadmelstøj er ikke just det fineste tøj.
Holmensbenklæder var af en særlig tyk vadmel.
MFP skriver
“Flannel har en særstatus som stof til bukser, selv om det ikke er videre populært i dag.” Ahhhh, det er så ikke helt i tråd med gældende trend. Ikke blot på diverse stil-blogs, men også hos f.eks. hos online-sælgere af moderne RTW herreekvipering (f.eks. Berg & Berg, Drakes, Suitsupply m.v.), er flannelbukser superhot. Samme gælder i øvrigt tweedjakker. Sidstnævnte dog i et blødere italiensk snit.
Torsten skriver
MFP, jeg var upræcis. Jeg er helt enig med dig i, flannel er fremme i det sartoriale samfund. På gaden synes jeg, jeg ser det meget sjældent.
MFP skriver
Enig, men man får jævnligt komplimenter fra fra fremmede, når man ifører sig disse. Typisk unge mænd i begyndelsen af 20’erne, der interesseret spørger, hvor man kan få fat i disse. Så satorialt set ser fremtiden lidt lysere ud 🙂
Hr M skriver
Hvad egner sig bedst til cykel, hvor der er belastning på knæ og bag.
Torsten skriver
Cavalry twill, hvis ikke svær bedford cord eller whipcord