Et spørgsmål fra en læser om komfort og god stil
Man må lide for den gode stil, skrev jeg vist engang. Jeg vil gerne tage de ord i mig igen. God stil hviler på god komfort. Eksempelvis er stilfulde sko komfortable sko.
Hvilket fører over i spørgsmål fra en læser. Efter den store bog om klassisk herremode går læseren i randsyede sko. Men de er ikke så komfortable, som andre sko kan være. Det fik han vished for, da han for nyligt bestilte et par løbesko. Jeg citerer fra læserens henvendelse:
Gode komfortable sko
“Jeg har over den seneste periode næret tilfredshed gennem flere af dine blogindlæg.
Årsagen til jeg kontakter dig pr mail skyldes en opstået undren.
Jeg var forleden nede i den lokale løbebutik, hvor jeg blev sendt igennem hele møllen med løbetest, fodmassage og jeg skal komme efter dig. Det lykkedes til sidst at finde det rigtige par løbesko. Yderligere fik jeg tilkøbt mig et par ”skræddersyede” fodindlæg. Da skoen og indlægget forenedes, begyndte englene at synge. Jeg har aldrig oplevet den samme behagelige tilfredsstillelse ved et par fodtøj.
Jeg arbejder til dagligt som ingeniør og bruger store dele af mine vågne timer i et par randsyede sko. Det har siden erhvervelsen af løbeskoene gjort ondt i sjælen, hver gang de randsyede sko skulle på fødderne.
Jeg kan kun forstille mig, at flere deler denne erfaring.
Spørgsmål om randsyede sko og pasform
Nu til spørgsmålene:
1. Hvorfor er der ikke større fokus på det komfortable fit på randsyet sko med æstetikken i orden?
2. Hvilke skotyper/brands skal man kigge efter for at finde komfortable randsyede sko?
3. Hvorfor bliver man ikke sendt igennem den samme mølle ved erhvervelsen af randsyede sko som ved løbesko?
4. Hvad skal man kigge efter, for at sikre at skoen er god for ens fod? (Hælkam, stivhed i sål, materiale, hårdhed i sål osv.)
Ovenstående spørgsmål skal selvfølgelig kombineres med så meget æstetik som muligt.
Jeg håber, min undren kan vække din opmærksomhed.”
Gode spørgsmål. Jeg har også selv har bokset med problemstillingen og undret mig. Lad mig prøve at svare på, hvorfor der ikke er mere fokus på komfortable sko.
Sjældne komfortable randsyede sko
Der findes bestemt stor fokus på en god, bekvem pasform inden for randsyede sko. Men det er kun i et lille hjørne – inden for de kostbare håndsyede sko efter mål. Jeg gætter på, at over 95 pct af de randsyede sko, der sælges, er en eller anden form for fabrikssyede sko, enten ready-to-wear eller made-to-order.
Produktionsmæssigt er det langt lettere og billigere at lave ready-to-wear. Personalisering koster, til trods for ny teknologi åbner op for mere automatiseret fleksibiltet i disse år.
Jeg tror også, forbrugerne giver Crockett & Jones, Church, Carmina og de andre, der laver maskinrandsyede sko, relativt lang snor. Forbrugerne er ligesom mentalt indstillede på, man må lide lidt for den gode, klassiske stil. Jeg synes som sagt ikke, de bør være så imødekommende, men det er mange. Tilsyneladende.
Der kunne måske ligge et marked hos offline-butikker i at sikre en bedre pasform ved at være stærkere på ortopædiske såle og udblokning af sko, fx gennem et samarbejde med en håndskomager. Men hvis forbrugeren er mere optaget af design end supergod komfort, har butikkerne ikke meget tilskyndelse.
Komfortable mærker
Man skal så også tage med, at udbuddet af randsyede sko ready-to-wear er meget stort i dag. Der er et hav af læsteformer på markedet. Der er gode chancer for, der er et mærke derude, der har en læst, der leverer fortrinlig pasform.
Men hvilket mærke? Hvem laver de komfortable sko?
Det er spørgsmålet og umuligt at svare noget firkantet på. Det er afhænger af føddernes fysiognomi. Jeg gætter på, at mange dyrere mærker alt andet lige er mere komfortable end billige. Eksempelvis har jeg hørt flere sige, at de Meermins sko er relativt hårde, mens Edward Green aldrig bliver dadlet for den slags. Men har du høj vrist og bred forfod, eller er du platfodet, er der givet ikke meget sjov i en almindelig størrelse 11 fra Edward Green.
Manglende udvikling
Der er trods alt en udvikling i gang, hvor fabriksmærker forsøger at sætte komfort mere i fokus. Mest kendt er nok Saint Crispin’s, der tilbyder håndsyede sko demi-lavet på forskellig vis efter køberens fødder.
Flere butikker – dog vist ingen i Danmark – tilbyder også i dag at scanne kundens fødder og finde det mærke og den læst, der passer bedst, eller ligefrem få sko lavet på bestilling efter kundens fodmål.
Men udviklingen sker i det små sammenlignet med eksempelvis udviklingen af målkonfektion inden for jakkesæt, der tager fart i disse år. Jeg tror, det er svært at få noget fornuftigt ud af sådan noget som fodscannere inden for lædersko for nuværende i sammenligning med manuel prøve og opmåling af fødderne. Løbesko er et andet felt. Materialer og produktionsform er mere fleksible.
Den gode pasform
Den gode, rette pasform er ikke entydig. Skoene skal selvsagt ikke gnave eller gøre ondt i løbet af dagen. Det er minimum. Samtidig skal de heller ikke være løse. Det tråd, man har, skal harmonere med sålunderstøttelsen og så videre. Foruden ubehag kommer man også til at træde skoene ud af form med tiden, hvis de ikke passer, så den oprindelige elegante æstetik klapper sammen.
Min egen erfaring er, man særligt skal se efter følgende forhold, hvis man prøver lædersko:
- Et godt hælgreb, hverken for tæt eller for stort
- Passende bredde over forfoden.
- Ingen tendenser til diagonale folder i svang
- Passende vristhøjde
- En følelse af en fast, stabil sål og støtte fra overlæderet, når skoene er snørede.
Spiller de fem aspekter, nærmer man dig et par randsyede sko, der også er komfortable sko.
Morten skriver
Dette er et meget interessant emne – og noget som jeg (som mange andre) også har bokset med.
Jeg har et bredt udvalg af sko fra Crockett & Jones, Church, Meermin, Berluti, Prada, George Cleverly mv.
Min erfaring er at komforten afhænger af 3 ting:
1) Modellen – passer den til foden. Etc. har jeg flere par fra Cleverly hvor min størrelse svinger 1/2 nummer alt efter pasformen
2) Materialet – Hvor “bløde” er de, og i hvor høj grad tilpasser de sig foden. Generelt er jeg meget begejstret for ruskind (der ud over at se godt ud) også er meget behageligt. Kænguro er også megt blødt, men til gengæld en udbredt sommersko der ikke er så slidstærk.
3) Sålen. Det vigtigste for komfort finder jeg. En gummi vs. lædersål. Mange opfatter lædersålen som det rigtige. Jeg oplever dog at en gummisål generelt er langt mere behagelig over en hel dag, særligt når der skal gåes. Har fx. gået New York tyndt i 4 dage i et par CJ med gummisål – meget behageligt (https://www.crockettandjones.com/collections/mens/boots/chelsea-5-darkbrown-wax-calf/)
Desuden er det muligt at få lavet særlige indlæg i skoene der også passer i andet end løbesko hvis det ønskes.
Tilsidst kunne man ønske sig en ordentlig sko butik i København hvor udvalg og viden er på højt niveau.
Oplever iøvrigt at mine Meermin fra starten var længere om at blive “bløde” end de engelske sko, men at de også med tiden tilpasser sig fint.
Morten skriver
Har også nogle 3D scannede sko fra det hedengangne Left Shoe Company. Oplevede ikke at resultatet blev et par sko med bedre pasform. Måske og så derfor at disse firmaer ikke har fået et gennembrud.
Torsten skriver
Tak for de oplysende ord, Morten.
Left Shoe Company slog ellers godt igennem på nettet – men god markedsføring er ikke alt, kan man konkludere https://en.wikipedia.org/wiki/The_Left_Shoe_Company
Nicholas Vinther Skov skriver
Som konkurrenceløber gennem mange år kan jeg måske for en gang skyld komme med et lille bidrag.
Løbesko er måske nok komfortable, men mange glemmer at de først og fremmest er bygget til at løbe i. Fodafviklingen er egentligt ikke specielt naturligt for gang, og personligt bruger jeg aldrig løbesko til andet end den daglige træning. Og det med selve skotesten på et løbebånd skal passe på med tro for meget på. For det første har ingen en naturlig fodafvikling på et løbebånd, for det andet ved ekspedienterne sjældent ret meget reelt om løb, men har lært lige præcis nok til at kunne lave testen (der er dog specialbutikker for og af løbere, som er undtagelsen). Så, når løbeskoen med fodindlæg passer godt, er det ofte mere fordi producenterne er god til at lave en model og fodindlæg til netop den løbers fod. I fx Adidas er der kun to-tre modeller, der passer til min fod og løbestil. Da jeg brugte Nike, var det samme historie. Eller Asics osv. Lang historie, men min pointe er:
Det er faktisk ret meget den samme erfaring som med maskinerandsyede sko!
Producenterne har forskellige læster til forskellige modeller/fortyper og det handler om at finde den rigtige. I løbesko har jeg brug for en meget fleksibel overdel, og jeg har fundet ud af det samme gælder for maskinrandsyede. Så jeg går efter modeller, hvor overdelen virker forholdsmæssigt blød fra starten – hvilket så også udelukker det billigste serier mærker efter min erfaring. Der skal ofres lidt, så en god model fra C&J eller Barker med kalveskind som overdel gør det for mig – og Mortens gode erfaring med ruskind deler jeg helt.
Steen skriver
Enig. Jeg har absolut ikke standardfødder og faktisk stor forskel på mine fødder. Jeg tog mig sidst år sammen til at konsultere Kleemann i Hamburg og bestilte et par håndsyede oxford sko efter mål, bl.a med arcsupport. Ud over at det er en meget smuk sko – så har jeg også måtte sande at en lædersko faktisk kan sidde perfekt og endda være behagelig at gå med en hel dag. Nu er udfordringen bare, at mine andre sko – som tæller både Edward Green og C&J nu pludselig ikke længere lever op til den glæde som de gjorde tidligere – så det kan blive en lidt dyr lærdom 😉
Torsten skriver
Nicholas, jeg er blevet klogere på løbesko, tak. Nu skal jeg bare ud og løbe …
Steen, ich verstehe dich
https://denvelklaedtemand.dk/2016/03/haandrandsyede-sko-fra-benjamin-klemann-i-hamborg-del-3-af-3.html
Michael Andersen skriver
Jeg har i grunden kun mindre problemer med at finde en acceptabel pasform når jeg køber klassiske herresko, men jeg finder det problematisk at klassiske sko generelt har dårlig stødabsorbering. Rygproblemer har været ved at bringe hele mit projekt med klassiske herremode i fare, fordi sko er noget af det mest afgørende for det samlede udtryk.
Den eneste producent af klassiske herresko jeg ser gøre tiltag i den retning er amerikanske Allen Edmonds med deres relativt nye Oxford sko ‘Bond Street’ der kommer i “Speed Welt” med indbygget stødabsorbering og dog alligevel formår at forblive en “fast” sko, den udgør et seriøst alternativ til deres ‘Park Avenue’.
Jeg købte for nyligt et par ellers flotte Loake med dainite, men hælen virker massiv og går virkelig i ryggen. Jeg savner virkelig nogle input og gode erfaringer med at gøre flotte klassiske sko mere venlige for sarte rygge. Om så det er omsåling til gummisål (der ikke går for meget på kompromis med æstetik) eller blot handler om at sætte en stødabsorberende hæl på.
Torsten skriver
Måske kan et indlæg fra en ortopædisk skomager hjælpe? Jeg er stødt på en del mennesker, der har får reguleret deres klassiske fodtøj med ortopædisk hjælp.
Michael Andersen skriver
Ja, jeg må forsøge at finde en god ortopæd.
Youtubekanalen, Cobblers Plus Inc. har i øvrigt en video der sammenligner den velkendte Dainite sål med Vibram Eton, selvom gummisålerne udseendemæssig ligner hinanden, er de ret så forskellige, Vibram Eton er langt blødere, så den prøver jeg når min Loake Chester skal gensåles. Hvis interesse har videoen titlen, “Sole Talk Sunday Dainite Soles vs Vibram Eton 2055 Soles”.
Jeg snakkede lidt med Teaterskomageren og flere andre, ingen i Danmark har noget større udvalg af gummisåler, og i praksis er det et problem for selv skomagere et skaffe enkelte såler hjem på bestilling. Vibram Academy i London skulle dog ligge inde med et større udvalg af gummisåler, så det skulle være muligt at finde en passende gummisål til den enkelte sko.
Noget helt andet men dog relateret er, at jeg fornylig prøvede et par Crockett Jones hos Hartung, jeg følte var bedre end de andre sko jeg prøvede, hvor ekspedienten bemærkede at Crockett ikke benyttede metal i deres konstruktion. Så det kan være jeg skal være OBS på det.
Michael Andersen skriver
Hov, der skulle naturligvis ikke stå “en god ortopæd” men “god ortopædisk skomager”.
Michael Andersen skriver
Opfølgning: Fik i Marts omsålet mine Loake Chester Dainite hos Vibram London (billedet nederst). Lee satte en Vibram Bologna ydersål på og udskiftede mellemsål med Vibram Morflex.
Markant vægtreduktion i omegnen 30-40% er mit gæt og stødabsorberingen totaleliminerer rygproblemer. Den mindre stivhed i konstruktionen gjorde jeg forventede gangfolder, men efter næsten daglig brug i flere måneder med lange gåture er der stadig næsten ikke spor af det.
Et minus er at skoen er blevet mindre kølig – men det er ikke slemt. Jeg overvejer dog om det kan gøres bedre ved næste gang at vælge Vibram’s Eton der kan randsyes på så man undgår limningen. Desuden vil jeg overveje at lade den originale mellemsål være på.
Jeg synes bestemt den har sin plads i en alsidig skogarderobe der nu inkluderer både læder og gummisåler.
https://i.imgur.com/iyFCkqx.jpg
Torsten skriver
Hej Michael
Tak for at dele dine erfaringer. Interessant at høre, at forandring af sål kan have så meget god effekt på et rygproblem.
Ulrik Høgsbro skriver
Jeg har fundet grænsen for hvor meget jeg vil lide for skønheden. Jeg har en bred fod og føler især ubehag ved at få tæerne klemt sammen. Jeg har opgivet den klassiske herresko og går nu kun i fodformede sko.