
Et skræddersyet jakkesæt sprækker
Galt gik det. Buksebagen sprak, ikke i sømmen, men i stoffet. Jeg havde været for optimistisk med det tunge, gamle stofs slidstyrke, idet jeg cyklede på den københavnske asfalt. Jeg havde fundet stoffet hos salig Tobias Enk og lod siden Bent Wennerwald skræddersy en habit af det. Du kan se slutresultatet her.
Til alt held har jeg nok af det oprindelige stof til et nyt par bukser. Men kunne det første par bukser reddes hos den lokale systue?
Reparation af jakkesæt hos systuen
Systuen så lettere fortvivlet på den lange flænge og tilbød så to løsninger.
Zigzagsyning
Den mest holdbare løsning ville være en kombination af understøttende stof og zigzagsyning på symaskinen over flængen. Ulempen ville være æstetisk. Selv om systuen brugte tråd i samme farvenuance som stoffet, ville teksturen bliver anderledes og reparationen syne frem.
Klæb
Den anden løsning, og den vi valgte, var klæb – vlieseline – under flængen. Den blev strøget på, og jeg afhentede bukserne. Efter jeg havde brugt bukserne et par gange, begyndte klæbestoffet at løsne sig.
Den gik ikke, Granberg.
Kunststopning
Buksernes sidste håb vil være kunststopning. Det et et uhyre raffineret og kostbart stykke håndværksarbejde, hvor man forbinder stoffet tråd for tråd, så den gamle skavank forsvinder for øjet.
Jeg har set arbejdet udført på en skræddersyet jakke i Italien, for så vidt jeg intet kunne se – flængen var væk.
I Danmark kan det vanskeligt lade sig gøre. Jeg er ikke bekendt med en kunststopper. Og dog har jeg for nylig fået et hint om en brodøse, som skulle have lært kunststopning på haute couture-niveau i Frankrig.
Mere følger om buksedramaet. Reparation af jakkesæt er en alvorssag, der ikke bliver mindre, hvis det drejer sig om et skræddersyet jakkesæt fra en pensioneret dansk herreskrædders hånd.
Foto: Den velklædte mand
Hej Torsten, det var da et mareridt af et uheld!
Jeg har selv haft et spøjs problem på flere af mine jakker; efter noget tids brug, slides stoffet væk omkring det knaphul, hvor jakken knappes, og lys hårdug titter flabet frem. Er det et problem, du kender?
Videre til sagen! På grund af det nævnte problem, har jeg lavet flere forespørgsler om kunststopning. Som du også er inde på, er der ingen der laver det i Danmark. Det kan selvfølgelig godt være der er nogle, men der er ingen der adviserer om det. Men! Harder i Aarhus har i en del år brugt én i Hamborg. Da de færreste kender til kunststopning eller går op i det, er det rigtig mange år siden de har brugt ham. Som de siger, ville det vare flere måneder, før det kom hjem, og til en meget høj pris. Da det er så lang tid siden de har brugt ham, ville et kunststopningsprojekt fra Danmark absolut ikke have høj prioritet, derfor den lange ventetid. Men det skulle kunne lade sig gøre, og det er ikke et problem at du ikke har købt bukserne hos dem!
Spørg efter Henrik eller Flemming, de har styr på alt
mvh Grosen
Grosen, tak for beretning. Herligt at høre, at Harder stadig har servicen, sådan principielt da .
Hej Torsten
Kan se at din oprindelige artikel er fra 09 – så spm: hvor længe regner du med holdbarhed på et skræddersyet sæt?
Jeg fangede godt at stoffet var ældre, men ni år på et sæt er da osse moden alder, eller?
Hej Jacob. Der er ingen garanteret levetid for et skræddersyet jakkesæt. Generelt holder det dog længere end en stanghabit som følge af bedre stof, bedre pasform og bedre indlæg og forarbejdning af jakken. Der er mange eksempler på skræddersyede jakkesæt, der er i brug både 20 og 30 år efter deres tilvirkning. Ved ugentlig brug bør man stadig kunne regne med 8-10 års levetid, hvis stoffet ikke er i den letteste genre.
Britiske skræddere plejer at anbefale, at man kun bruger et jakkesæt een gang ugentligt. Dermed reduceres rensning til et minimum, og tøjet får den nødvendige hvile. Ved en stofvægt på ca. 340 gram (som de jo holder meget af i UK) skulle det give en levetid på ca. 15 – 18 år. Ved hyppigere brug og lavere vægt, reduceres levetiden.
Torsten nævner selv, at han, som mange danskere, cykler, og det er naturligvis en anden belastning af især bukserne end Underground og gåben i London eller Vespa i Italien.
I det hele taget slides bukser mere end jakker, og de har generelt kortere levetid. Derfor er en anden skrædder anbefaling, at man – hvis økonomien er til det – får lavet 2 par bukser til sit jakkesæt. Så “passer pengenge” så at sige med hensyn til levetiden.
FBJ, tak for uddybning. Jeg vil tilføje, at spinding og finish af stof har stor betydning for robusthed. Hårdtspundne kamgarnsvarer (der kradser mere) vil i reglen holde noget længere end kamgarnsstoffer med luv.