Tid til tøj
Herreskrædderi er frem for alt tid. Tid til at bestille et stykke tøj, vente på det, prøve det. Tid til at lave et stykke tøj.
Med al den tid er der tid til, at små historier kan opstå. Anekdoter.
Den store Holger Drachmann
Forfatteren og bohemen Holger Drachmann (1846-1908) beklagede sig undertiden over, at han på grund af sin højde havde større skrædderregninger end andre mennesker. Ved et digterjubilæum modtog han da også følgende hyldest fra sin mangeårige skrædder Carl & Martin Larsen på Købmagergade:
“Modtag idag også fra os en ærbødig lykønskning. Vi veed dog bedst, hvor stor De er.”
Anekdoten er fra Henning Fonsmarks Alverdens anekdoter (1956). Hvad man præcis skal lægge i anekdoten om Drachmann og hans skrædder, kan man disputere. Professor Ole Togeby har skrevet en hel forskningsartikel om anekdoten.
Men skrædderne spiller oplagt på en flertydighed i tillægsordet “stor”.
Skrædderne har nøgternt set fat i noget, da de jo har målt Drachmann og lavet tøj til ham og derfor ganske konkret og præcist ved, hvor stor – høj – Drachmann er. Men hvorfor blære sig med den viden til et jubilæum?
Så er der betydningen en litterært set stor digter, som de fleste vel annammer, når de hører ordet “stor” i forbindelse med et digterjubilæum. Med al respekt er skrædderne er det dog svært at se dem som eksperter i at bedømme, om Drachmann er en stor digter litterært set.
Tilbage står, at skrædderne på humoristisk facon nok egentlig blot ønsker at takke Drachmann for, han har været en storkunde, der trofast har lagt penge hos dem.
Nummer tre i rækken
Skuespiller Lily Weiding var gift først med skuespiller Sigfred Johansen og siden med skuespiller Mogens Wieth, før hun blev gift med Morten Grunwald. Da Morten Grunwald stod og manglede et par gode sæt tøj, syntes Lilly Weiding, at han skulle gå til herreskrædder Alfred Alm i Bredgade. Morten Grunwald kendte ikke skrædder Alm, men fulgte hustruens opfordring.
Efter den afsluttende prøve af habitterne sagde Alfred Alm:
“Herr Grunwald, jeg har syet tøj til tre skuespillere. Sigfred Johansen, Mogens Wieth og Morten Grunwald.”
Janus skriver
Grundwald har ikke slips på.. Var det stilen dengang?
Torsten skriver
Tjabum, slips var normen dengang, hvis man var i et jakkesæt. Ikke som i dag, hvor slips efterhånden er en afvigelse til et jakkesæt. Fotoet er taget i privat sammenhæng. Det rummer måske lidt af forklaringen på, det fine jakkesæt ikke ledsages af et slips.
Nic skriver
Tak for et par sjove historier. Ærmet “buler” ved skulderen. Det var stilen?
Torsten skriver
Bulerne og folderne var en Alm-signatur. Han satte et relativt stort ærme i jakkens ærmegab. Det betød, at ærmerne tenderede mod at folde
Kristian skriver
Hej Torsten
Tak for en fremragende blog som jeg har fulgt i mange år.
Ved du noget om skjorten han har på ?
Dbh
Kristian
Torsten skriver
Hej Kristian
Den pågældende skjorte ved jeg ikke, hvor han havde fra. Ved dog, Morten havde skjorter fra bl. Brødrene Andersen, Harvie & Hudson og Carmen: https://denvelklaedtemand.dk/skraeddersyede-skjorter-carmen-torino