
Operaelsker
Koncertsæsonen er begyndt. Jeg har stillet advokat Peter Nørgaard fem spørgsmål om, hvad han ser frem til af opera, og hvordan han er blevet en operaelsker. For en operaelsker er lige, hvad han er.
1. Peter, hvordan opdagede du opera?
Det husker jeg faktisk ikke helt præcist. Det kom vist sådan stille og roligt. Klassisk musik havde jeg lyttet til længe, og som studerende begyndte jeg at gå til torsdagskoncerter, da man som studerende kunne få billige billetter til 50 kr. – hvis man mødte op to timer før koncerten. Siden kom operaen til i form af de åbne generalprøver, som studerende kunne få adgang til.
2. Hvem er din yndlingskomponist, og hvad kan han?
Helt generelt er det Beethoven!
Det er svært at begrunde kort og fyndigt. Men Beethoven har det bedste fra de to verdener: Klassicismens struktur og faste former samt romantikkens passion.
Specifikt i forhold til opera er det dog Mozart, Wagner eller Richard Strauss. Ingen kunne som Mozart og Strauss bringe mennesker til live i musik. Wagner havde mindre held med det, da hans karakterer er svære at se som andet end budbringere for hans ideer. Hans kvaliteter lå andre steder, ikke mindst i evnen til at skabe store, dramatiske handlingsforløb, der kunne strække sig fra verdens skabelse til dens undergang som i Nibelungens Ring, hvor musikken sublimt afspejler både de voldsomme begivenheder og de enkelte karakterers følelser og tanker.
3. Hvilke er de tre største oplevelser, du har haft i operaen?
Det er meget svært at svare på. På det seneste har jeg haft flere gode oplevelser. Jeg må især fremhæve opsætningen af Berlioz’ Trojanerne på Wiens Statsopera i efteråret 2018. Trojanerne er en stor, fremragende opera, der bygger over de fire første sange i Vergils Aeneide. Det giver allerede pluspoint hos mig, da Aeneiden er et værk, jeg holder utrolig meget af.
I februar oplevede jeg en aldeles glimrende opsætning af Wagners Lohengrin i Prag. Ret beset var den en Bayreuth-opsætning fra 1960’erne, man havde valgt at genopsætte. Men den kunne stadig gøre indtryk. Wagners fortælling blev smukt vakt til live i en simpel scenografi, men med en uhyre sansemættet lyssætning, der var nøje afstemt med Wagners billeddannende musik.
Højdepunktet kom nok i maj i år med Strauss’ store eventyropera Kvinden uden skygge fra 1919 på Wiens Statsopera. Kvinden uden skygge er et senromantisk mesterværk med en gennemgående tematik om værditabet efter Første Verdenskrig. Konkret viser Strauss det med to barnløse kvinder, der er metaforer for en verden, der visner, forvitrer og forfalder.
Jeg må også inkludere Metropolitan Operas genopsætning af Robert Lepages pragtopsætning af Nibelungens Ring i New York maj-april. Den var utvivlsomt den lange rejse værd.
4. Har du nogle tip til, hvordan man nemmest nærmer sig opera?
Det er nok meget individuelt. Nogle starter med Wagner, andre med Rossini. For nogle starter oplevelsen i operahuset, for andre hjemme ved stereoanlægget eller fjernsynet. Et bud kunne være Metropolitan Operas streamingtjeneste Met Opera on demand [red. https://www.metopera.org/Season/On-Demand/], hvor man kan streame meget opera til meget få penge. Kvaliteten af sang og musik er i top, og sang og opsætningerne er detaljerede og gennemarbejde.
En anden mulighed er Opera Bio, hvor man kan se opera i biografen herhjemme på https://www.nfbio.dk/operabio.
Ligesom streaming-løsningen er udgifterne begrænsede i forhold til billetprisen i Det Kongelige Teater – for slet ikke at tale om billetpriserne i Wien, London og New York.
Wiens Statsopera har en glimrende ordning med et betragteligt antal ståpladser til 5 euro (eller deromkring), hvis man møder op et par timer før forestillingen. Det er en udmærket måde at snuse til atmosfæren på. Kan man ikke lide den, kan man gå i pausen. Lyden er glimrende, men udsynet er ikke altid lige godt. Og det er mildest talt ikke altid lige bekvemt. Men det er helt sikkert de 5 euro værd.
5. Hvad glæder du dig til i operaen her i efterår og vinter?
I Prag har man til februar igen den fremragende Lohengrin-opsætning på programmet. Jeg har allerede købt billet.
Skriv et svar