En afvigende vest
Man kan kombinere en vest med et jakkesæt, der er ikke er syet af samme stof som jakke og bukser.
Hvordan gør man det rigtigt?
Jeg mener ikke, man kan sætte det på formel, bort set fra at man må ramme en og anden balance i udtrykket.
Hvis jeg selv er tilbageholden med de specifikke retningslinjer, er der andre, der ikke er. Jeg har konkret en svensk bog om klassisk tøj, Tonvikt på klädar (1937) af Oscar Lidvall, i tankerne. Den belærer gerne, hvordan bruger en lys vest eller kulørt vest. Læs engang:
En lys vest
“Strengt taget er den farvede vest aldrig gået af mode. Men på det seneste har herrene mere og mere opdaget de variationsmuligheder, den lyse vest tilbyder, især for de herrer, der kun har et begrænset antal jakkesæt i deres garderobe. Og det har de fleste mennesker.
Den farvede vest skal bruges med en vis forsigtighed. Enhver lys vest passer ikke til ethvert jakkesæt hvor som helst.
Først og fremmest: hvordan skal vesten se ud?
Den skal helst være dobbeltradet og ensfarvet. Det er meget elegant, hvis stoffet er groftvævet, lidt i stil med sækkelærred. Farverne er sølvgrå, beige, olivenbrun.
Den lyse vest stemmer bestemt ikke med stærkt mønstrede eller mere sportsbetonede jakkesæt. Jakkesættene skal være mørke, glatte, umønstrede. Sort, marineblå, negerbrun, marengo. Det vigtige er så at kombinere vestens og jakkesættets farver.
En vigtig detalje er, at skjorten og kraven skal være hvide, og at slipset er ensfarvet. Et bordeaux eller mørkgrønt til en brun farve, et rødt eller blåt slips til et blåt eller grå.
Hvornår kan du bruge den kulørte vest?
Én ting er sikker: aldrig på kontoret, på arbejdet. Når man er i farvet vest, skal man være “klædt”.
Den bruges således med fordel ved besøg søndagsmiddage m. m. Et sort jakkesæt med sølvgrå vest er at foretrække frem for et city-dress.
Hvis man er en fri herre, kan den farvede vest meget vel bruges til hverdag – i Operabaren, til danseselskaber.”
En lys vest – regler opsummeret
Den gode svensker mener altså,
- at en lys vest eller en kulørt vest skal være ensfarvet – sølvgrå, beige og olivenbrun er mest bevendt
- at grov tekstur er godt
- at en lys/kulørt vest er dobbeltradet
- at en lys/kulørt vest skal sættes sammen med mørke, ensfarvede jakkesæt, ikke med mønstrede og “sportsbetonede jakkesæt”
- at skjorten (eller som minimum krave og manchetter) skal være hvide
- at slipset skal være ensfarvet
- at man ikke kan bruge en lys/kulørt vest på arbejde – den er til selskab
- at et sort jakkesæt med sølvgrå vest er en mere elegant løsning end et city-dress
Kritik af regler
Jeg kan følge hans idé om at kontrollere udtrykket ved at minimere brug af mønstre, når vesten nu afviger i kulør. Såfremt vi har at gøre med urbane habitter, vil jeg tilføje. Landlig habitstil er en anden historie. I den kan man også bruge en afvigende enradet vest til jakkesættet. Jeg forstår dog hans forkærlighed for en dobbeltradet udgave, som man ser det figureret i bryllupsvesten til jaket.
Så hvis jeg alligevel skal komme med mine to egne råd, hvis man påtænker en afvigende vest til sin mørke habit, er de: 1) Vælg en dobbeltradet udgave. 2) Vælg den lysere end jakke og bukser.
Jean Dyrvig skriver
Jeg har med interesse læst indlægget om brug af lys vest. Jeg har dog den betragtning, at tykke mænd med fordel kan vælge en vest i en mørkere nuance. Hvis maven er lysere end resten af manden, bliver den i sagens natur meget eksponeret. Af samme årsag har jeg i mange år veget uden om hvide skjorter, det ser ret og slet ikke godt ud. Men med en mørkere vest, kan tykke mænd føle sig mere komfortable. . også i en hvid skjorte.
Jean Dyrvig
Torsten skriver
God pointe!
Man kan vel ligefrem udstrække rådet med at sige, at man slet ikke skal bære afvigende vest, lys eller mørk, hvis man har mave.