Færdigsyede skjorter vs skræddersyede
Der efterspørges mange skjorter. Der sælges mange.
Jeg har set nærmere på nogle af de herhjemme mest kendte skjorter til mænd: Eton, Stenströms, Barons, Appearance og Massimo Dutti. De satser alle på herreskjorter, business-skjorter.
Jeg er selv umanerligt glad for skræddersyede skjorter. Men jeg anerkender, at en stangskjorte kan være nok. Udbuddet af færdigsyede skjorter er stort, og man kan sagtens være så heldig, at man finder en skjorte, der passer tilfredsstillende. Prisen er også en anden, trods alt.
Samtidig er jeg lunken over for den markedsføring, der omgiver herreskjorter online og i butikker. Eton, Stenströms, Barons, Appearance og Massimo Dutti præsenterer alle deres skjorter som ekstraordinære, skønt de er ordinære alle sammen, industrielt fremstillet efter standardstørrelser på max. 20 minutter i Langbortistan, som de er. På den vis repræsenterer de dog tøjindustrien meget godt i dag. Man producerer nogenlunde samme jævne vare. Det, der for alvor adskiller mærkerne, er færdighederne i at distribuere, servicere og markedsføre sig samt at have finanserne til det, ikke mindst.
Vurdering af færdigsyede skjorter – metode
Når det er sagt, er der små og for såvidt vigtige forskelle mellem varerne, skjorterne. Det er der. Og dem vil jeg gennemgå nedenfor. Jeg graduerer på en skala fra 1 til 5 inden for stof, forarbejdning og design. En 5’er matcher en god skræddersyet skjorte.
Jeg må tage forbehold. For at lave en bundsolid test, skulle jeg gå med og vaske skjorterne mindst 25 gange for at se, hvordan de arter sig hen ad vejen. Desuden burde jeg ideelt gennemgå flere typer skjorter fra mærkerne. Derudover har jeg ikke testet mønstret, det vil sige figurerne i de størrelser, som firmaerne har. Nogle af skjortemærkerne vil være bedre til at designe figuren i skjorten, så den fungerer på mange kroppe, end andre. Som tommelfingerregel er de store mærker bedst.
Alt i alt tag min sammmenligning af skjorter fra Eton, Stenströms, Barons, Appearance og Massimo Dutti som en vurdering, endda en lettere idiosynkratisk en. Vi taler ikke om videnskab.
Eton
Eton er et gammelt svensk skjortemærke, måske det mest kendte herhjemme. De satser meget på business-skjorter. Normalprisen svinger mellem 900-1400 kr.
Jeg har svært ved at hidse mig op over Eton. Stoffet er godt, de styrer selv produktionen. Men designet forstår jeg ikke.
Sting er ok tætte for en industriskjorte at være, og fint at knapperne er syet på med stilk. Men hvorfor grimme plastikknapper? I kombination med de afstivende klæbematerialerne i krave, manchetter og stolpe foran bliver resultatet en halvsyntetisk herreskjorte, ikke en fin, ærlig herreskjorte.
Bedømmelse af Eton
Stof: 4
Forarbejdning: 4
Design: 2
Gennemsnit: 3,3
Stenströms
Jeg er mere til Stenströms – tillige et gammelt, svensk skjortemærke – end Eton. Stenströms fremstiller ikke selv deres stof, så der er mere casino over, hvad man ender med hen ad vejen, hvis man køber en skjorte fra Stenströms.
Men Stenströms-skjorten, i al fald deres klassiske model, er lidt mere smagfuldt designet end Eton-skjorten. Krave og manchetter er proportioneret med en kende bedre gehør for tradition. De benytter perlemorsknapper, ikke syet på stilk, men hellere perlemorsknapper uden stilk end plastikknapper på stilk. Det véd man, hvis man har fornemmelse for tradition, stil.
Stenströms-skjorten er syet med samme tætte industristing som Eton-skjorten, og prisniveauet er det samme.
Bedømmelse af Stenströms
Stof: 3
Forarbejdning: 4
Design: 4
Gennemsnit: 3,7
Barons
Danske Barons har ganske imponerende på få år bygget et skjortemærke op fra ingenting inden for business-skjorter.
Selve skjorten er dog ikke min smag. Konceptuelt har Barons temmelig fantasiløst tilsyneladende valgt at kopiere Etons skjorter, herunder deres grimme plastikknapper, og lagt sig i et prisleje 25 % under Eton. Kopiprocessen er dog glippet her og der, oplever jeg, blandt er Barons krave ikke så vellavet og harmonisk som Etons. Måske er det klæbematerialet, der adskiller sig, måske selve designet. Jeg er heller ikke sikker på, knapperne er fastgjort ligeså godt som Etons. Samlet set oplever jeg en lille omhyggelighed og finish til forskel.
Stoffet, som Barons selv får fremstillet, er dog virkelig godt, klart Barons fremmeste egenskab.
Bedømmelse af Barons
Stof: 4
Forarbejdning: 3
Design: 2
Gennemsnit: 3,0
Appearance
Jeg så en reklame på bagsiden af en bus for Appearance og er desuden blevet bombarderet med reklamer fra dem på sociale medier. Så jeg tænkte, “Ok, lad mig se på det nye, danske mærke”.
Det var nedslående, også set i lyset af, de vil have 900 kr. for en business-skjorte. Niveauet er ikke meget over en tilsvarende skjorte fra H&M. Tarveligt stof, store sting.
Eneste forsonende aspekt ved skjorten er designet. Krave og manchetter er proportioneret nogenlunde efter bogen, og de benytter perlemorsknapper.
Bedømmelse af Appearance
Stof: 2
Forarbejdning: 2
Design: 3
Gennemsnit: 2,3
Massimo Dutti
Massimo Dutti lyder italiensk, men er et spansk mærke, i dag ejet af Inditex, verdens største tøjkoncern, der er allermest kendt for butiksimperient Zara.
Massimo Dutti har meget klassisk tøj til mænd i sortimentet, så jeg fandt det interessant at se nærmere på dem, også for at finde ud af, om en business-skjorte til 300-500 kr. kan hamle op med dem, der koster 2-3 gange mere.
Det kan den ikke. Syarbejdet på den skjorte, jeg fik i hænde fra Massimo Dutti, er, som man ser det hos Zara, H&M mv.: løst, upræcist. Det var desuden, som om blandingsstoffet (bomuld/polyester) krøllede, bare jeg kiggende det.
Skjortekraven var nogenlunde, som den skal være på en business-skjorte.
Bedømmelse af Massimo Dutti
Stof: 1
Forarbejdning: 1
Design: 2
Gennemsnit: 1,3
Refleksion
Jeg hælder mod Stenströms, hvis jeg uden skelen til pasform, pris, service mv. skal vælge mellem de fem mærker. Det går primært på deres stilistiske, designmæssige greb om herreskjorten.
Pasform er dog vigtig. Den har det med trumfe stof, forarbejdning og design. Så skulle en skjorte fra Massimo Dutti sidde klart bedre på mig end en skjorte fra Stenströms, ville jeg hellere have den.
Et andet vigtigt forhold er den måde, man anvender skjorten på. Skjortens kraveparti – fx flippens proportioner – bliver mindre vigtig, hvis man ikke knapper den øverste knap, typisk fordi man ikke går med slips. Til gengæld rettes fokus måske mere mod stoffet.
Prisen spiller naturligvis også en rolle. Jeg synes, at skjorter fra Stenströms og Eton er ublu højt prissat. At betale 1.100 kr. for en fabrikssyet skjorte i standardstørrelse, der i stof og arbejdstid ikke koster 100 kr. at fremstille, betyder, man betaler for meget for vindsteg og luftfrikadeller – markedsføring. Selvfølgelig er markedsføring, flotte butikker mv. en del af game’et inden for ready-to-wear, men normalprisen på skjorterne fra Stenströms og Eton er skør. Her oplever jeg, at eksempelvis Barons mere regulære og fair.
Peter fibiger skriver
Hej
Lige en fakta korrektion 🙂
Stenströms knapper har også ‘hals’ den er blot lavet af en meget meget tynd tråd af elastik , der medfører det er meget sjældent af en knap løsner sig el falder af på stenströms
Mogelmose skriver
God test. Spændende læsning. Kunne du finde på at gentage testen med andre mærker. Måske der gemmer sig en konge af stangskjorterne derude?
Torsten skriver
Jeg udvider gerne testen. Realistisk bliver det, som jeg skriver, nok vanskeligt at finde super-skjorten for alle. Nogle skjortemærker passer bedre på nogle end andre. Men noget generelt kan findes frem
Nicolai skriver
Rigtig god test. Kan jeg få dig til at uddybe din sidste pointe. Set ud fra pris ift. kvalitet er Barons, så din testvinder? Eller ville du gå efter Stenströms på udsalg?
Torsten skriver
Stenströms til Barons pris ville alt andet lige nok være min favoritløsning. I praksis ville den skjorte, der passer mig bedst og har den bedst proportionerede krave (jeg går med slips), være den, jeg vælger
Peter M skriver
Fed artikel. Lige hvad jeg ledte efter.
Den bedste skjorte jeg liggende. Fik jeg skræddersyet i Thailand for 10 år siden. Selvom skjorten var sort, så har den ikke mistet sin farve på nogen måde, og selve stoffet fremstår stadig pæn og nydelig. Fatter ikke at man ikke kan lave bedre skjorter nu til dags. Derudover ville jeg aldrig betale 1.000 kr. eller mere for en skjorte.
HS skriver
Hej Torsten. Måske har du rejst i Vietnam(?) Det vietnamesiske tøjmærke Merriman laver skjorter af høj kvalitet tror jeg, bl.a. pasformen er virkelig god – ja jeg har ikke forstand på skjorter. Men jeg har en del skjorter, også Eton, som jeg normalt har det fint med, på nær prisen.
Men jeg købte en Merriman skjorte i en af deres forretninger i Na Dang, efter at være blevet opfordret til det af vietnameserne selv. Jeg synes kvaliteten er højere end hvad jeg har set herhjemme (dog plastikknapper). Så hvis du får muligheden for det, så hermed en opfordring herfra til at prøve én, hvis du skulle komme på de kanter.
De vil ikke sælge skjorterne i udlandet og man kan dårlig nok google mærket. Koster 600-750,- danske. Husk endelig god plads i kufferten hvis du skulle blive forelsket i mærket 😉