Det er efterår. Snart. Efterår er min højtid tøjmæssigt, for da kan jeg iføre mig tweed og fløjl. Sådan en er jeg, en tweed- og fløjlsmand, måske fordi jeg har læst mange tykke og svære bøger, eller måske fordi jeg identificerer mig med livet på landet, hvor jeg voksede op. Eller også skyldes det, jeg bedre kan slippe min store krop fri i tweed og fløjl. De lettere varer forlanger et raffinement, føler jeg, som ikke harmonerer med min fysik.
Konfigurationen er stærkt inspireret af ham landmanden, jeg tidligere har skrevet om. Han bærer også en brun tweed i diamantvævning og lysebrune riflede bukser. Mine bukser er dog en jernbanefløjl, mens hans er en uldsag i cavalry twill.
Jakken er syet i Italien, og bukserne er danske og syet af Jakob Bay. Han drev sit skrædderi på Nørrebros Jagtvej, til han i 2010 flyttede til Sønderborg. Der underviser han i dag ved erhvervsuddannelserne. Hvis man kommer på de kanter, er jeg sikker på, man kan afgive en bestilling hos ham.
Skoene er et par håndsyede derbysko efter mål med splittå og i rustik scotchgrain-læder, som jeg før har vist. Og der er kommet gummisål på dem! De begyndte livet uden, men i anden omgang overgav jeg mig, da jeg benytter dem mest som vandresko.
Paraplyen har jeg vist også vist tidligere. Den er en Maglia med stok af hickory.
Charmekluden, som man blot kan fornemme oven for skjortekraven, er en kerneklassiker: et kongeblåt silkeklæde i 70 x 70 cm med polkaprikker à la Johannes V. Jensen.
Foto: Stiljournalen
JB skriver
Du skriver, at der er kommet gummisål på, men hvor har du fået det gjort henne?
Jeg overvejer at få gjort det samme, da lædersåler kan være enormt hårde og til tider upraktiske at gå i. Dertil kommer det, at bliver de hurtigere slidt end gummisålerne, hvilket jo er ærgerligt, når man har brugt en mindre formue på skoene.
Hvad er ideen reelt set med at have lædersåler, hvis der er flere fordele ved at “installere” gummisåler?
Sidst, men ikke mindst, så troede jeg, at det var et stort “no-no”, som puritaner at skifte til gummisål?
Torsten skriver
Gummisål kan gå an på en grovere, terrængående sko, men på simpel vellavet oxfordsko er den et fremmedlegeme og gør skønhedsmæssig skade, synes jeg.
Hvad angår dine hårde sko med lædersåler, kunne det lyde, som om skoene har en konstruktionsmæssig fejl, eller ganske enkelt ikke passer din fod. En vellavet lædersko med lædersål bør være yderst behagelig. Jeg tror ikke, et par gummisåler hjælper videre på problemet, dog måske en smule.
De pågældende sko sendte jeg til producenten i udlandet for forsåling, men en gummisål kan mange skomagere i Danmark godt greje, fx Teaterskomageren bag Det kgl. teater.
VH Torsten