Elegant i smoking
Smokingen er det ultimative festtøj, men smokingen selv bør ikke være festlig. Enkelhed tæller:
Da den engelske kronprins i 1870’erne tog hul på aftenen i sin nyopfundne smoking, skete det bag lukkede døre på landstedet Sandringham. Et sæt tøj, der bogstaveligt talt var skødeløst, måtte han ikke vise sig i offentligt. Det ville være en skandale. Dengang var en gentleman klædt i et kjolesæt med svalehale, når aftensmaden blev serveret, og den tradition kunne selv en kronprins ikke sno sig uden om. Kun i privaten ude på landet.
Alligevel fik kronprinsens opfindelse effekt. Rygtet om hans korte “dinner jacket” spredte sig og interessen for den bekvemme jakke tog til. I I880 nægtede nogle stamgæster på et casino i Monte Carlo at iføre kjolesættet, og indfandt sig kækt ved spillerbordet i en smoking. Og i slutningen af 1880’erne dukkede smokingen op til bal og andre begivenheder i New York.
Men vi skal frem til slutningen af 1920’erne, før smokingen endelig forviste kjolesættet fra førstepladsen som mandens udsøgte aftendragt. Det var atter en engelsk kronprins, den senere Hertug af Windsor, der markedsførte smokingen. Han begyndte at møde op i smoking til selv de mest højtidelige koncerter, banketter og premiereforestillinger, og resten af verden fulgte trop.
Kronprinsen, der var en sand tøjjon, kunne ikke nøjes med at tage en smoking på. Han ville også sætte sit præg på den. I stedet for at lire smokingen op, lirede kronprinsen smokingen ned. Han droppede skjorten med knækflip og stivet bryst, og trak i stedet i en skjorte med almindelig blød krave. Han lod også sin skrædder på Savile Row i London sy smokingjakken som en toradet jakke, så han kunne skippe den ellers obligatoriske vest.
Den afslappede smokingstil, som kronprinsen dyrkede, tiltaler også nutidens connaisseurer.
“Smokingen er i dag en af de sidste muligheder, som vi mænd har for at være elegante. Desværre bliver smokingen ofte misforstået. Den perfekte smoking skal være så simpel og underspillet, som det overhovedet kan lade sig gøre. Skjorten skal være glat og hvid, kraven skal have almindelige flipper, manchetknapperne skal være i gult guld, og i brystlommen skal der sidde et hvidt lommetørklæde. Du kan godt have en blomst i reversets knaphul, men så må du droppe lommetørklædet,” fortæller Michael Alden, der har beskæftiget sig med klassisk herremode i mere end 40 år og stifter af klubben thelondonlounge.net.
Michael Alden har ikke meget til overs for den festlige fortolkning af smokingen, som han har set i tidens løb. For eksempel den hvide smokingjakke.
“Det er fint med en cremehvid smokingjakke, hvis du opholder dig i Calcutta eller Singapore – ellers hedder det en sort smokingjakke. Selv dem, der befinder sig i Calcutta eller Singapore, bør faktisk bære sort smokingjakke,” lyder det lakonisk fra Michael Alden, der tilføjer:
“Barok stil virker, når vi ser på katedraler og Harley-Davidson, ikke smoking.”
Den underspillede smokingstil må ikke forveksles med formløshed. Smokingen har en række karakteristiske detaljer, som man bør fastholde. For eksempel skal en smokingjakke have et spidst revers eller en rund sjalskrave. Det almindelige afskårne revers skal man lade blive på forretningshabitten. Reverset på en smoking må desuden være beklædt med svært silkestof. Silken må også løbe som en galon ned ad siden på buksebenet. Og naturligvis skal man bære en sort sløjfe om halsen. Det sorte slips, som man tit ser på musikere og andre kendisser, er måske moderigtig, men ikke god smokingstil.
“Et sort slips til en smoking får dig til at ligne en stofpåvirket skuespiller, som er faret vild på vej til Oscar-uddelingen,” som stileksperten Nicholas Antongiavanni har noteret.
Artiklen har været bragt i Børsen Weekend.
Anonymous skriver
Jeg har flere gange set et rødt lommetørklæde i brystlommen på en smoking. Det er vel også i orden eller er det ikke understated nok?
Anonymous skriver
Hey do, jeg har hørt det var amerikanerne, der opfandt “tuxedoen”. Hvordan hænger det lige sammen med historien om den engelske prins??
Med venlig hilsen
Valdemar
Torsten skriver
Det er rigtigt, at det røde lommetørklæde (i silke) er set mange gange, men det virker påtaget, synes jeg. Bliv ved det hvide i hørlærred eller bomuld.
Valdemar, det er sejlivet historie, at det var en ung amerikaner, der opfandt smokingen/tuxedoen (til et bal i Tuxedo Park i New York)i 1886. Realiteten er nok snarere, at var den engelske kronprins, der er ophavsmanden. Den engelske skrædder Henry Poole har en regning fra 1860’erne på en “smoking jacket” til prinsen af Wales. Specifikationen af jakken ligner forveksling specifikationen på en smokingjakke.
VH Torsten
Anonymous skriver
Hej Torsten
Hvad skal man bære nytårsaften, hvis man ikke tager en smoking på?
Torsten skriver
Hvis du vil holde fast i den klassiske stil, vil jeg foreslå et mørkeblåt jakkesæt med et endnu mørkere ensfarvet slips og en hvid skjorte med dobbeltmanchetter plus et par sorte oxfordsko.
VH Torsten
Anonymous skriver
Jeg synes engang jeg har set en herre i sort smoking og højhalset hvid trøje under jakken, naturligvis den hvide bluse i meget fin kvalitet.
Kan det bruges til en mand, der ikke kan lide at blive “majet ud”.
I øvrigt har jeg lige set et par smokingbukser uden de rædselsfulde lange striber på ydersiden af benklæderne, – det var ganske pænt, -virkede ikke overdrevet. Må jeg høre, om skjorten kan erstattes af en hvid højhalset ,,,
Med venlig hilsen
Elin Andersen
Torsten skriver
@ Elin: Jeg er ikke bekendt med højhalset trøje til smoking, men den har sikkert været praktiseret. Med tiden er der sket en stilisering og forenkling af smokingen. Tidligere var brugen mere varieret.
Men når jeg tænker over, kunne en højhalset hvid trøje faktisk være ganske stilfuldt!
VH Torsten
Anonymous skriver
Hej, Torsten.
Mange tak for svar. Jeg havde faktisk ikke ventet at få et, da sidste indlæg er fra 2008.
Men mange tak.
I øvrigt er vi inviteret til guldbryllup 20. jan. 2012, og med festtøj. Er en smoking for overdrevet? Min mand har ingen, så jeg skal på jagt efter een, men altså uden striber på ydersiden af buksebenene.
Den jeg så var en italiensk model, men desværre i Berlusconi-facon. Min mand er højere. Så jeg må søge videre.
Med venlig hilsen – og endnu engang tak for svar.
Elin Andersen
Torsten skriver
Guldbryllup og smoking lyder som et godt match. Alternativt mørkeblå habit og sort slips: http://stiljournalen.blogspot.com/2009/02/hvis-ikke-en-smoking.html
VH Torsten