Moden er en hidsig fyr, der vigter sig, og engang imellem kan man føle sig udenfor. Men man kan tage det helt roligt, hvis forarbejdet er i orden – hvis man har fulgt de klassiske standarder forædlet af historien. En læser, der ønsker at være anonym, spørger til jakkens rette længde, og Stiljournalen svarer.
—
Kære Torsten
Jeg har forgæves søgt efter indlæg om jakkelængde på Stiljournalen m.v. Det er et emne, jeg faktisk aldrig har interesserert mig for. Min perfektionisme om pasform m.v. har handlet om alt muligt andet end længden på jakken. Den har faktisk aldrig været til diskussion. Nu ser jeg dog i gadebilledet og det (finans)miljø, som jeg bevæger mig i til dagligt, at jakker pludselig er blevet ganske meget kortere end tidligere. Jeg føler nu, at mine ellers meget velsiddende jakker får et præg af klovnekustume, fordi de er længere end alle andres. Alle mine jakkesæt og jakker er made-to-measure fra Pal Zileri og er fra 1-7 år gamle. Men alle er klassiske og holder sig fint. Jeg føler mig dog pludselig som en pingvin med svalehale …
Jeg var inde og få taget mål til et nyt jakkesæt for få uger siden, og nu er ‘standard’ pludselig 5 cm kortere. Det er faktisk meget. Jeg valgte 2 cm ekstra længde, for at springet ikke skulle blive for markant. Men jeg kan næsten ikke holde den eksisterende garderobe på over 10 jakker ud mere … Hvad er true style her???
Er jeg ved at falde for et modelune, eller er den ‘klassiske’ jakke simpelthen blevet kortere? Jeg er høj og slank, og personligt syntes jeg at at de ‘moderne’ jakker stumper for meget. Men selv mellemløsningen er altså en difference på 2-3 cm, og således meget synlig.
Jeg overvejer at gå til en skrædder og få kortet de bedste og nyeste jakker med 2-4 cm. Men er det overhovedet muligt med et tilredsstillende resultat? Bliver jakkerne ikke ‘misformede’?
—
Kære […]
Herreskrædderier i London og i Italien vil sy en jakke, der dækker bagenden (målt der, hvor den slutter ved baglåret) med 0,5 til knap 3 cm. Den nøjagtige længde varierer med forholdet mellem personens benlængde og kropslængde, det enkelte skrædderis tradition og så moden. Ingen af de klassiske skrædderier vil dog frivilligt sy en jakke, der ikke dækker bagpartiet fuldstændigt.
En sådan skrædderijakke kan måske virke lidt lang, hvis du sammenligner en modejakke fra H&M, Tiger og så videre. De seneste år har “den hurtige mode” kørt med meget korte jakker og smalle bukser. Den er mode er dog ikke for voksne mænd 🙂 En toneangivende modedesigner som Tom Ford tilnærmer sig i øvrigt det klassiske skrædderis syn på jakkelængden, jf. de jakkesæt han har leveret til Daniel Craig i James Bond-filmene, inklusive den kommende.
Nu har jeg ikke set dine Pal Zileri-jakker, men umiddelbart vil jeg tro, de har den helt rette længde set med det klassiske skrædderis øjne. Jeg vil være varsom med at ændre på længden af dem, da du risikerer at forskubbe jakkens balance foran, fordi knapper og lommer samtidig optisk sænkes.
VH Torsten
Lars skriver
Hvis du står og mangler en rigtig god og tilfredsstillende skrædder, så er Anne Spang manden (eller kvinden) – det er min skrædder og er super tilfreds med mine skræddersyede jakkesæt.
Mvh. Lars
FBJ skriver
Kære Lars.
Hvis du er fast læser af “Stiljournalen”, ved du, at der sondres skånselsløst mellem skræddersyet og made-to-measure. Anne Spang er langt fra at opfylde kriterierne for skræddersyet. Da hun accepterer, at kunden selv tager sine mål, lever hun heller ikke op til de basale standarder hos f.eks. Pal Zileri. Kvaliteten af det færdige produkt skal jeg ikke udtale mig om (kender den ikke).
Venlig hilsen
FBJ
AFJ skriver
Den anonyme bør spørge sig selv, hvorfor det er vigtigt for ham at ligne/ gøre som de “andre”, mht. til tøj.
Umiddelbart lyder det til, at han mere er interesseret i mode end stil.
Anders A skriver
Jeg kender som sådan godt problematikken med at have sin daglige gang på et kontor hvor modeluner og tidens nyeste tendens dominerer og det klassiske bliver set på som værende gammeldags.
På min egen arbejdsplads er det at have et slips i bedste fald usædvanligt, og skulle man formaste sig til det, kan man roligt regne med et hav af udspørgende kommentarer.
Det er klart hvis man hver eneste dag holder fast i sit og afviger fra normen på den pågældende arbejdsplads, vil give anledning til at overveje om man er forkert på den, og derfor skal “give op” op blot følge med strømmen.
Anders Hansen skriver
Lars hvis du ønsker “made-to-measure”, kan jeg hellere anbefale suitzoo.dk.
Det er godt nok rettet et yngre klientel, men jeg har fået et jakkesæt derfra i fremragende kvalitet.
Det er desuden langt billigere.
Når det så er sagt, kalder jeg det også skræddersyet. Jeg får det målt op hos en skrædder og indtaster efterfølgende målene på suitzoo.
Torsten skriver
Nu har vi vist fået nok forslag til alternative skræddere 🙂
@ Anders A: Det er svært at opstille en generel regel for, hvor tæt man skal lægge sig på dresskoden på arbejdspladsen. Det afhænger af arbejdspladsen: nogle er mere spraglede end andre. Og det handler om personen: nogle kan bedre komme afsted med en personlig stil end andre. Men jeg synes da, man skal insistere på eksempelvis slipset, selvom det benyttes af de få. God stil kan de fleste lide, selvom den afstedkommer en kommentar her og der.
Michael C.G. Iversen skriver
Det det drejer sig om er at vide hvad man vil. Vil man klæde sig stilfuldt, har man valgt at tilhøre en minoritet, hvilket altid påkalder sig opmærksomhed. Og her er vi fremme ved en pointe. At klæde sig efter moden kræver ikke andre forudsætninger end det fornødne økonomiske grundlag. At klæde sig stilfuldt derimod er også i høj grad en mental proces. Og her er vi tilbage ved min indledning, for ved man hvad man vil, så bærer man sit tøj overbevisende, netop fordi man ved hvad man gør og hvorfor man gør det. Der er så at sige en korrespondance mellem den indre mentale styrke og det satoriale udtryk. Og her spiller jakkens længde naturligvis en stor rolle, da den i høj grad er med til at skabe balance i udtrykket. Det der så er afgørende, for nu at vende tilbage til læserens spørgsmål til Torsten, er om jakkens længde skal dikteres af længden på de jakker man ser omkring sig,fordi man nu engang har det bedst med det, eller om man tager sig tid til at analysere, hvad det er man vil og hvilket udtryk man ønsker at opnå.Læseren overvejede at få kortet sine jakker eller at få syet nogle nye korte. Fint nok, men jeg vil så råde ham til at gemme de gamle lange for en sikkerheds skyld, for moden kunne jo skifte,det har den det med at gøre, og så har alle gutterne på kontoret pludselig lange jakker på…..
Mads skriver
Det er morsomt at læse, hvordan det at ignorere udvikling og tendenser er definition er stilfuldt, mens mange her på sitet ser ned på alt, hvad der lugter en smule moderne.
Jeg ser personligt bort fra de mest ekstreme tendenser. Men jeg vil gerne følge med tidens snit. Det er i mine øjne meget pænere med en kortere og smallere jakke end Torsten. Personligt foretrækker jeg, at længden passer med der, hvor buksebenene mødes.
jeg har stor respekt for Torsten og andre, der klæder sig som ham. Men ofte fremstår deres tøjvalg i mine øjne en smule antikvarisk. Men det har jo også sin charme.
Torsten skriver
Tak for opsangen, Mads. Jeg er enig i, man i et vist omfang bør følge med tiden, så man ikke ender i museumsafdelingen. Men at fastholde en norm om, at jakken skal dække bagenden, har ikke noget at gøre med at se antikveret eller museumsagtig ud. Et sådant jakkesnit er så klart den herskende norm ude i verden blandt mænd, der til daglig bærer jakkesæt. Dertil er der et par historiske grunde til, at man ikke kan slutte jakken højere, hvis man gerne vil have en jakke. Men det er en anden og lang historie, jeg må fortælle en anden gang. Og så er der selvfølgelig nogle æstetiske grunde.