
Hvilke knapper skal knappes?
Det store spørgmål udi regler for jakkesæt, første gang en (ung) mand står med en habitjakke på. Svaret er den øverste knap, hvis en jakke har to knapper foran, og den midterste, hvis jakken har tre knapper. Du kan evt. også knappe den øverste på en jakke med tre knapper.
Den nederste knap skal du således ikke knappe. Forklaringen er ikke entydig, men skal findes engang i 1800-tallets England, da jakkesættet opstod. Der var da en stilistisk tilbøjelighed til kun at knappe den eller de øverste knapper på det nye jakkesæt, formentlig for at markere en komfortabel drejning i forhold til den dengang almindelige tillukkede diplomatfrakke. Man kan også tænke sig, stilen var inspireret af ridejakken, der nødvendigvis måtte stå mere åben i skørtet foran.
Hvilke regler gælder for at knappe jakkeærmer?
“En gentleman har jakkeærmer, der kan knappes op. En gentleman af hjertet lader dem forblive omhyggeligt tilknappede.”
Jeg stødte på denne dejlige vending fra 1800-tallets England i forbindelse med min research til bogen Den velklædte mand.

Læren er med andre ord, at selv om man har en skræddersyet jakke, som har knaphuller, der fungerer, eller en konfektionsjakke med åbne knaphuller, for sådan kommer mange fra fabrikken i dag, så holder man dem tilknappede. Andet vil være flashy.
Hvilke regler gælder for at knappe en vest?
Den gode historie lyder, at Edward den syvende af England (1841-1910) tog så hurtigt på i vægt, da han var blevet konge, at hans skrædder ikke kunne følge med. Så Edward fik for vane at åbne den nederste knap i vesten, når presset blev for stort på stoffet, og hans vane blev til almen mode i starten af 1900-tallet, den mode gælder den dag i dag.

Virkeligheden er som altid mindre poetisk. Den åbne nederste knap i vesten sås allerede i begyndelsen af 1800-tallet og var en etableret stilistisk mulighed, før Edward kom til. Se bla. Eckersbergs billede af grev Preben Bille-Brahe på Glyptoteket.
Hvordan skal man folde skjorteærmer?
Med fast fæste i det gamle rædsomme engelske klassesamfund folder en borgermand ikke sine skjorteærmer til længere end lige under albuen.

Folder han længere, risikerer han at blive klassificeret som en arbejder.
Hvis vi glemmer det bedagede sociale spil og ser rent æstetisk på sagen, kan man sige, at man skal vare sig for at folde skjorteærmer, hvis man har slips på. Det syner nemt uharmonisk. I en mere uformel stil kan man roligt folde skjorteærmerne, da det vil være i linje med stilen iøvrigt.
Hvilke regler gælder for hvid smoking?
Den hvide smoking er en mulighed i varmen, det vil sige om sommeren i Danmark. Men kun en mulighed. Sort smoking dur hele året.

Historierne om brug af hvid smoking i Danmark er flere.
En ældre dame mente at vide, da jeg en aften var ude at holde foredrag, at mænd skiftede deres sorte smoking ud med en hvid, når Kongeskibet kom i vandet ved pinsetid, og tog en sort på igen, når Kongeskibet kom på land igen engang i september. Den forklaring lyder besnærende, om end Kongehuset ikke kan bekræfte den. Jeg har også hørt, at skift til sommeruniform i Forsvaret engang implicerede skift til hvid smoking. Og så er der den historie, at den hvide smoking blev fundet frem, da bukkejagten gik ind i maj. Man kunne måske arbejde med en regel, der hedder “hvid smoking mulig fra og med pinse til og med høst (august)”.
Husk, at hvid smoking stadig kræver sorte smokingbukser og sort sløjfe.
Hvilke regler gælder for hatte?
Det styrende princip for, hvornår man som mand skal løfte på hatten eller ligefrem tage sin hat helt af, er, om man kommer i et “et høflighedsforhold” til andre personer, skrev den vise Emma Gad. Så når man møder nogen på trappeopgangen, løfter man hatten, og når passerer folk på gaden, som man har en art relation til – som man “er på hat med”, eller bare kommer til at kommunikere mere eller mindre indforstået med, løfter man på hatten.
En mere diskret variant af en hattehilsen på gaden, er et kort greb i hatteskyggen foran, hvor man undlader at løfte på hatten.
Stopper man op og begynder man at tale med folk på gaden, skal hatten af og holdes i hånden. Det følger også af høflighedsprincippet, at man tager hatten af, idet man træder ind i andres hjem eller en restaurant.

Reglementet bliver mere flimrende, hvis man hverken er rigtigt inde eller ude. Igen er høflighedprincippet dog en god guideline. Man kan fx godt bære en hat under kortvarig offentlig transport, fordi man nemt kan undgå en relation, hvor man kan bringe den andens værdighed i fare. Man befinder sig i sin egen verden blandt fremmede. Til gengæld må hatten af, hvis man skal på længere tur med DSB, fordi en vis kommunikation – og dermed et høflighedsforhold – opstår.
En mand bærer ikke hat i kirken, nej.
Læs mere om regler for jakkesæt og tilbehør – læs en stilguide her.
[…] i tilfældet med en vest kan du undlade at knappe den nederste knap i en […]