Først en koksgrå frakke
En koksgrå frakke er den mest alsidige uldfrakke. Så kommer de marineblå og sorte frakker. Dernæst har vi en mørkebrun frakke.
Til sidst en flaskegrøn frakke
Og så er der endelig plads til en flaskegrøn frakke, fx en loden-frakke, eller som her, en flaskegrøn vagtfrakke (guards coat).
Guards coat
Vagtfrakkens design er dobbeltradet, seks knapper foran, halvbælte bagpå, en eller to dybe slidser og opslag med knap på ærmerne. Designet blev populært i 1930’erne, da moden løsnede sig, og man begyndte “at klæde sig blødt” inspireret af sportens verden, som blandt andet husede norfolk-jakken. De store frakker fra Første Verdenskrigs skyttegrave, fx trenchcoaten, var også klangbund for udviklingen.
Sådan bruges en flaskegrøn frakke
Den flaskegrønne farvenuance er svær at kombinere med en blå habit. Grå og brune tøjdele harmonerer til gengæld fremragende med den flaskegrønne farve.
Kombinationen af kulører bliver samlet set nedtonet, hvis den står på flaskegrøn, brun og grå. Men det skinner stadig igennem, tøjet er raffineret – hvis det er det. Jeg kan lide den måde, stilen adskiller sig på en diskret, teaterløs manér.
Cordovan og carpincho
Jeg har sat skræddersyede grå flannelsbukser, en brun tweedjakke, et chokoladebrunt kashmirhalstørklæde og håndsyede sko i hestelæder (shell cordovan) sammen med frakken. I hænderne holder jeg et par brune carpincho-handsker.
Se Jimmy Poulsen i en vintage-guards coat.
Foto: Den velklædte mand
Mikkel skriver
Superb – Ryggen er fantastisk! Tillykke med den.
Hr. M skriver
Bravo!
MFP skriver
Det er nok den mest velproportionerede & velsiddende skræddersyede frakke, jeg længe har set. Øjner man ikke også lige den fine detalje med en barchetta brystlomme!? 🙂
Torsten skriver
Godt spottet, MFP 🙂
@ Mikkel & Hr. M: Takker
JS skriver
Aldeles fremragende. Man kan dårligt gøre andet end at misunde det flotte stykke skrædderkunst.
Jeg tror dog, at jeg ville have valgt enten at få syet en anden type frakke af stoffet eller anvende grå/marineblå/sort stof af samme type til en vagtfrakke. Der er bare noget ved grønne farver til overtøj, som får mig til at tænke på skove og jagt, og en vagtfrakke fobinder jeg ikke så meget hermed. Det kan selvfølgelig være mig, de er galt afmarcheret, da jeg ikke for alvor kender vagtfrakkens historie og brug.
Torsten skriver
JS, det kan du sige, at vagt og jagt er to forskellige traditioner. Jeg synes nu, det er mest teori og formalitet. I praksis funker designet – hvis jeg skal sige det. I øvrigt er der en længere tradition for flaskegrønne byfrakker ved loden-frakken.
HJ skriver
Sublimt. Ganske enkelt. Er den lange frakke til under knæet en saga blot? Jeg har her læst om besværet med cykling og bilkørsel. Men praktiske parametre er nu en gang så uinteressante.
Torsten skriver
Ankellange frakker findes. Der er faktisk tendenser i moden, til de kommer tilbage. Men normalt er bare til knæet som her, relativt langt i dag. En hel del mænd bruger jo slet ikke frakker længere om vinteren.