Lange grønne frakker rimer på gamle dage
“Han sad på en stol ved siden af kisten med sin grønne lodenfrakke på og bladrede i salmebogen,” står der et sted i bogen Djævlespring af Ester Bock.
Beskrivelsen minder mig om, at grønne frakker, specielt den flaskegrønne eller olivengrønne lodenfrakke, har noget både andægtigt og borgerligt over sig. Vi taler om en frakke fra en verden af i går, da man også gik med hat, spadserede og cyklede til kontoret med frakkeskøderne flagrende om baghjulet. På den ene side.
På den anden side er lange, grønne uldfrakker som lodenfrakken i live og tilmed endnu mere kraftigt end sædvanligt. Det må man konkludere, hvis man just har været på Pitti Uomo-messen i Firenze, som jeg har været.
Bernhard og de andre grønne frakker
Det var ikke bare en moden, selvstændig herre som Bernhard Roetzel, der gik omkring i en flaskegrøn uldfrakke. De unge og mere Zeitgeist-bevidste mænd havde fundet grønne frakker frem og rystet de tunge, patinerede betydninger af dem.
Jeg har som bekendt også et eksemplar selv af en grøn frakke.
Mange kombinationsmuligheder
Den flaskegrønne frakke er alsidig. Forbindelsen til våde skovlandskaber i de østrigske alper låser den i praksis ikke. Den finder ubesværet sammen med et jakkesæt (undtagen af de mest formelle) og med sportsjakker og striktrøjer med fløjl, molskind og deslige nederst. Det gælder, både om du går koksgråt, marineblåt eller brunt klædt. I alle tilfælde kan du søge ly i flaskegrønne herrefrakker.
Blåt og grønt samtidig kan være tricky, men er ikke umuligt.
Skoene er i mange tilfælde robuste, brune, men finere sko i oxford-model fungerer også, hvis man eller bærer et jakkesæt underneden.
Frakker og pjækkerter
Lodenfrakken med den lange, dybe wienerlæg i ryggen og de karakteristiske kappeskuldre er den klassiske flaskegrønne frakke. Man kan dog forestille sig flaskegrønne frakker i flere design, blandt andet raglanfrakke og guard’s coat.
Kortere, mere jakkelignende modeller, pjækkerter, kan også fabrikeres i flaskegrønt uldstof.
Teksturen må i alle tilfælde gerne have en meleret eller letkruset overflade, og den flaskgrønne farve må gerne flyde delvis sammen med brun eller grå. En grøn frakke kan syne meget fersk i udtrykket, hvis man ikke knækker valøren lidt.
Hvem sælger grønne frakker?
Hvis du fristes af en lodenfrakke eller anden grøn frakke, må du tålmodigt lede efter den. Få – om nogen – sælger dem i Danmark. Jeg ikke engang sikker på, at Troelstrup gør det længere. Til gengæld finder du dem i rigt mål, hvis du kommer til byer som München, Wien og Milano. Flaskegrønne frakker ser man flest af på de kanter.
Tyske Lodenfrey har gjort meget for at positionere sig som producent af den originale lodenfrakke eller Hubertusmantel, som man også kalder den på tysk. I England fører Cordings og Born for Loden traditionelle eksemplarer.
I alle tilfælde må man forsøge at sikre sig, at pasform, design, stofkvalitet og forarbejdning er i orden. Prisen kan ikke stå alene.
Fotografi: Torsten Grunwald
— ANNONCE —
Bliv premium-medlem af Den velklædte mand
Måske er du allerede premium-medlem. Mange er. Men er du ikke, bør du blive det. Du støtter derved en uafhængig kvalitetsartikel som ovenstående, der har kostet tid og penge at lave. Desuden kan du tjene medlemskabet hjem flere gange på kontante fordele. Bliv medlem her.
Torsten skriver
Et læser har oplyst mig om, Gunts & Gents i København sælger en lodenfrakke, og Roetzel, at hans lodenfrakke er fra Schneiders i Salzburg:
http://www.schneiders.com/
Jens Hansen skriver
Scheiders Salzburg
Fås over det hele i Tyskland
Jens Hansen skriver
Kan ikke forstille mig at de er særligt varme de frakker. Hellere pragmatisk end stil.
Potter skriver
Mere pragmatisk kan det næppe blive, i og med at loden blev skabt i Alperne, før ordet outerwear var opfundet. Indrømmet, uld er tungere end de moderne dunjakker. Til gengæld er loden både vindtæt og meget vandafvisende, da varen i flere omgange bliver krympet under processen, så du får tætvævet, næsten filtagtig uld, hvis (ved nogle kvaliteter) tegl-lignende struktur får vanddråberne til at perle af. Den traditionelle vare laves rundt omkring i Bayern og Østrig, men familievirksomheden Leichtfried leverer topkvalitet til bl.a. den parisiske modebranche, bl.a. en blanding med alpaca som har fået navnet himalaya-loden.
Loden har pga. dets konnotationer dog aldrig rigtig vundet indpas i UK, her bliver folk med grøn lodenfrakke med det samme afsløret som “kontinental-europæer”.