
Slips forsvinder – måske
Det nytter ikke at nægte det. Slips forsvinder, eller svinder kraftigt ind. I mange herretøjsbutikker er det efterhånden blot pynt.
Om slips forsvinder helt, ved jeg ikke. Jeg tror det ikke. Men slipset skifter til en mindre prominent rolle. Tidligere var det obligatorisk tilbehør i bestemte positioner i erhvervsliv og politik. I dag er det mere et personligt tilvalg, hvis man binder det. I den henseende er slipset givet frit, og det er godt. Frihed betyder, man kan udfolde sit potentiale. For slipsets vedkommende drejer det sig om et æstetisk potentiale, i sidste ende elegance.
Silicon Valley har stensikkert haft indflydelse på, at slipsebrug svinder ind. Tech-kulturens feterede ledere bruger sjældent slips. Ham, der bestemmer i dag, går tit rundt i t-shirt og sneakers.
Når det er sagt, er der også en strukturel beklædningsmæssig udvikling strækkende sig over årtier, som påvirker brug af slipset. Teenage-oprør med læderjakker og vindjakker i 1950’erne og hippier og ungdomsoprørere i 1960’erne satte værdier i omløb, der har henvist slipset til en verden af i går. Tech-kulturen er i det perspektiv blot endnu et fænomen, der lægger pres på det lille halsbind.
Jeg har som sagt talt med Berlingske om slipset. Artiklen kom på den 18. juli. Læs hele artiklen her.
Et par dage efter, i dag fredag den 20. juli, serverer Berlingske så endnu et to-sidersopslag om slipset. Denne gang er forfatteren Kristian Ditlev Jensen skribenten, og han sekunderes af journalisten Mads Brøgger og entertaineren Mads Christensen. De tager alle slipset i forsvar. En enkelt note til Kristian Ditlev Jensens indlæg er, at slipset rækker væsentligt længere tilbage end hine kroatiske lejesoldater i den franske konges fold. Det og meget mere har jeg skrevet om i Børsen.
Vest til jakkesæt er hot
Englænderne blev spillet ud af VM i fodbold i semi-finalen. Kroatien vandt 2-1. Siden serverede Belgien bankekød for dem i bronzekampen.
Tilbage står et engelsk fodboldhold, der nok kom lidt længere ved VM i Rusland, end færdighederne egentlig rakte.
Og træner Gareth Southgate, Han står også tilbage. Rank, rolig og myndig betragtede han sit hold fra sidelinjen. Man kunne ikke undgå at fatte sympati for ham.
Vesten, han havde på, hjalp. Den symboliserede den gentleman-adfærd, han lagde for dagen.
Siden er salget af veste efter sigende gået amok i Marks & Spencer, som sponsorerede Southgates tøj, herunder vesten.
Journalist Niels Pedersen har i Politiken lavet en fin artikel om Southgate vest og vesten som sådan. Han citerer undervejs fra bogen Den velklædte mand. Læs hele artiklen her.
Avislink fører til en betalingsmur
Et slips bare for slipsets skyld har været med til at undergrave dets stilling som noget kedeligt og kvælende om halsen.
Kun godt, at det er givet frit. Som du skriver, får det sit æstetiske potentiale tilbage.
Kombinationen af vest og bukser kan til gengæld godt tilføjes som mulighed for det rette tøj til varmt vejr (din artikel igår d. 19.7.2018).
Det er lidt ironisk, at der skal en landstræner til for at gøre briterne opmærksomme på deres egen tradition.
En ældre britisk skrædder nævnte muligheden for mig som en selvfølge til varmt vejr for nogle år siden, og han har derfor skåret vestens ryg i samme stof som vestens forside, så at den kan bæres helt for sig selv som mini-jakke.
Den løsning har vist sig at være uhyre praktisk når der er meget varmt: ingen sved under ærmerne, men mange lommer til pengepung, nøgler, osv.
Løsningen er også elegant (især når vesten er lavet efter mål) da den ubrudte linie af bukser og vest fremhæver herrens højde.
@Potter: Tak for tip om varmvejrsvest. Det giver fuldstændig mening.
@Enrico: Betalingsmuren er kommet for at blive. Ellers kan journalisterne ikke få løn. Jeg planlægger også betaling på DVM.
Lidt off-topic, men Frederiksborg Amts avis havde en fantastisk artikel i weekenden (mener det var lørdag?) med Administrerende direktør i Frederiksborg Centret, Carsten Larsen, og hans samling af skræddersyede jakkesæt fra Thailand. Alle i pangfarver eller i stof påtrykt spraglede mønstre. Billederne var dog ikke særlig gode…
PS. Kan desværre ikke finde artiklen online.