
Oplægning af bukser og mere til
Man skal have et budget til forandring af det nye jakkesæt, man har handlet, ikke bare til oplægning af bukser, men til en række andre små tilpasninger.
Det plejer jeg at sige.
500-1.000 kr. i forandringer hos en skrædder kan forvandle et jakkesæt fra dårligt siddende til velsiddende.
Mulige ændringer af en jakke
Alt kan nærmest ændres på en jakke. Nedenfor taler jeg om almindelige ændringer, som en dygtig forandringsskrædder kan lave til en rimelig pris.
1. Fjerne fold i nakken
Har du høje skuldre, vil jakken ofte slå en eller flere tværgående folder under kraven i nakken. Skrædderen kan relativt nemt fjerne de folder.
2. Løfte krave
Lidt sværere kan det blive, hvis kraven tenderer til at stå ud fra nakken. Skrædderen må løfte kraven og stramme den, og det kræver, der er stof at arbejde med underneden. Lidt stof plejer der at være, men ikke altid meget.
3. Løfte skuldre
Har du faldende skuldre, vil jakken ofte slå diagonale folder over skulderbladene. Skrædderen må åbne skuldersøm og sømmen mellem ærme og skulder for at løfte ryggen lidt. Større operation, men ikke videre risikabel, hvis skrædderen er dygtig.
4. Gøre skuldre smallere
Skrædderen tager ærmet af og klipper lidt af skulder og polstring og sætter ærme på igen. Han kombinerer ofte forandringen med at tage jakken lidt ind i siden ved bryst og talje.
5. Afkorte ærmer
En klassisk forandring, der er – eller bør – være problemløs, hvis jakkeærmet ikke har åbne knaphuller. Da kan det være, skrædderen må tage ærmet af for at forkorte ærme ovenfra.
5. Forlænge ærmer
En nem forandring, hvis det bare drejer sig om en cm eller to. Er det mere, kommer man i bekneb for ærmefor. Skrædderen må da lave et workaround, der tager ekstra tid.
6. Ændre ærmevidde
Hvis der ellers gemmer sig ekstra stof i sømmen, kan skrædderen udvide et ærme lidt. Han kan også gøre det smallere.
6. Tage jakken ind
En typisk forandring, hvis man har arvet en jakke eller tabt sig. Skrædderen kan tage jakken ind i siden og i via søm midt på ryggen.
7. Udvide jakke
Med dagens smalle mode må mange jakke udvides. Skrædderen kan give nogle få cm ekstra i side og ryg.
8. Afkorte jakken
Jakker er relativt korte i dag. Men arver man en jakke eller finder en jakke secondhand, kan den opleves lang. Skrædderen kan nappe en cm i længden uden, at det optisk behøver at forstyrre relationen til lommer og knappernes placering.
9. Tilpasse krave
Kraven er et overset problem på mange jakker fra stangen. Tit er kraven for stor, så skjortekraven står for sig selv og lufter. Den dygtige forandringsskrædder kan stramme kraven lidt.
– – –
ANNONCE
Førsteklasses forandringskrædderi ved Louise Toft
– – –
Mulige ændringer af bukser
Bukser kan også uden problemer justeres her eller der, så de ikke blot sidder bedre, men også ser bedre ud.
1. Oplægning af bukser og nedlægning af bukser
Klassiske bukser skal knække let på skoene, eller “skælve på skoene”, som en amerikaner engang skrev, når man står ret op og ned. En cm fra eller til kan gøre det, og skrædderen kan heldigvis nemt foretage ændringen og lave en oplægning af bukser eller nedlægning af bukser. På bukser uden opslag kan skrædderen eventuelt afslutte bukserne skråt som regimentbukser, så de er lidt kortere foran ved vristen end ved hælen.
2. Ændre livvide
Løsne eller stramme bukselinningen er endnu en klassisk forandring.
3. Ændre hoftevidde
Skrædderen vil ofte også ændre hoftevidden i siden eller via sømmen på bagdelen, hvis han eller hun ændrer bukselinningens vidde.
4. Gøre bukseben smallere eller udvide bukseben
Afhængig af, hvad der står af ekstra stof i buksebenenes søm, kan skrædderen udvide buksebenene lidt, hvis de strammer over lår eller læg, idet man sætter sig. Han kan også gøre bukserne smallere.
5. Sætte seleknapper og spændetamp i bukser
Skrædderen kan supplere bukser med bæltestropper med seleknapper, men kan ikke sætte bæltestropper på bukser med linning lavet til seleknapper. Da må han første skifte bukselinningen. Skrædderen kan til gengæld supplere selebukser med en spændetamp i hver side.
6. Afbalancering af bukser
Stilistisk kan den dygtige forandringsskrædder afbalancere et par bukser, så de falder snorlige ned. Skrædderen kan blandt andet tage eller give lidt stof ved inderlåret eller løfte eller sænke bukserne bagtil ved bukselinningen.
Hvad en forandringsskrædder ikke kan
Forandringsskræddere kan ikke trylle. Selv om de kan rette op på meget, kan de for eksempel ikke flytte knaphuller. Det må selv en rigtig herreskrædder give op overfor, medmindre man får fat på en kunststopper og betaler prisen.
Der er også et generelt spring mellem at lave småændringer og reparere, og så for eksempel ændre en jakke eller et par bukser grundliggende. Få forandringsskræddere kan det sidste, fordi det åbner for tilskæringens svære rige og “the art of fitting”, hvor man virkelig skal besidde tilskærerekspertise for at lykkes.
Bare dette afsluttende caveat for at styre forventningsdannelsen.
Bevar din adgang fra 1. januar 2019 – bliv medlem nu
Mens du er her, har tegnet medlemskab af Den velklædte mands for 2019?
Hvis ikke, gør det nu. Det kan betale sig. Læs mere her.
Hvordan ændrer man ærmelængde, hvis man har gauntlet cuff, som bl.a. Mr. X har for vane? Er det samme historie, som hvis der er fungerende knaphuller på ærmet, så det længden tages fra skulderen, eller kan man afmontere “ombukket” og sætte det på igen?
Hvis jakkeærmet ikke har åbne knaphuller, kan man i princippet afkorte gauntlet cuffs fra neden. Men er ikke sikker på, det er nemmere end at tage ærmerne fra oven, fordi ombukningen skal af og sys på igen.
Det kan virkelig betale sig at foretage grundig research inden man vælger en tilretningsskrædder. Det har jeg desværre lært på den hårde måde, efter jeg flyttede til udlandet og måtte finde en ny.
For eksempel når man skal have afkortet ærmer, hvor der allerede er knaphuller. Her er det vigtigt at man sikrer sig, at skrædderen faktisk er i stand til at afkorte ved skulderen, og ikke bare maltrakterer ærmet.
Derudover kan jeg blot takke for artiklen. Alle, som køber og går i herretøj bør blive fortrolige med, hvad en god tilretningsskrædder kan udføre, og ligeledes hvordan velsiddende herretøj ser ud og føles.
Kan du måske anbefale en god tilretningsskrædder i Dk? Er på udkig efter en, da jeg lige har købt mit første jakkesæt og skal have det rettet til.
Mvh, Mads
Peter Undén på Fr. berg og Louise Toft i Brønshøj er blandt de meste ferme og erfarne i København. Har prøvet begge. En annonce for Louise Toft her: https://denvelklaedtemand.dk/annonce-louise-toft-er-en-foersteklasses-forandringsskraedder
Hej Torsten
Som altid er det en stor fornøjelse at læse dine artikler og blive klogere.
I forhold til punkt 4: kan ændringsskrædderen ligeledes gøre skuldrene bredere?
Mvh
Den er svær, fordi der sjældent er stof i sømmen at arbejde med. Desuden kan han ikke bare forlænge skulderpuden/forstærkningen, men ville skulle finde/lave en ny.
For en god skrædder bør det vel være muligt med den omvendte operation. Altså at formindske/fjerne vatteringen for at få et mindre bastant udtryk på en jakke, der ellers passer?
Ja, den gode ændringsskader kan det
Tak for endnu en god artikel.
Det var en øjenåbner for mig, at vidden i bukseben kan udvides. Jeg kom i kådhed til at købe et jakkesæt med ‘slimfit’ bukser… ja jeg var i den spæde opstart af en garderobe. Og jeg har været ærgerlig over, at buksebenene er for snævre og dermed smyger sig om lår og læg, når man sidder ned. Det resulterer jo i, at presfolden ikke holder.
Så tak for hjælpen, jeg vil frekventere en forandringsskrædder.
Fit er det absolut vigtigste ved tøj. Skulle engang til bryllup og havde kun min gamle gymnasie Jardex smoking hængende som jeg for 25 år siden gav 1000 kr. for. Afleverede den til Gisle der for 500 kr. rettede den til inkl. 7cm! kile i bukselinningen. I løbet af aftenen kom 3 unge damer spontant hen til mig og komplimenterede min smoking.
“Fit er det absolut vigtigste ved tøj.”
Enig, Birger. Desværre forblændes mange af design og detaljer
Yes, det var bare for at understrege at dyre stoffer og mærker, dyre cuff-links mm er fint nok, men bør aldrig komme før fit.