Hvad er moleskin?
Moleskin er i familie med fløjl. Begge er de langluvede, slidstærke metervarer af bomuld, begge har de i en oprindelse i arbejdstøj, og begge er de indskrevet i den rustikke, engelske landgarderobe.
Derudover fremtræder moleskin og fløjl alleroftest som bukser. Man kan forestille sig både jakker og frakker af de to metervarer, og tillige en vest. Men moleskin-bukser og fløjlbukser har nu de mest prægnante historier.
Når det kommer til forskelle, er moleskin tættere vævet end fløjl, og luven er væsentligt kortere. Det resulterer i en overflade, der minder om muldvarpeskind, hvorfor klædevaren kaldes moleskin – på engelsk. På dansk har vi faktisk også to gode, gamle betegnelser, dels den direkte oversættelse “molskind” og den mere poetiske “engelsk læder”.
Design af bukser i moleskin
Der er intet klippefast design af moleskin-bukser. Jeg vil dog sige, de typisk er ret enkle i designet. Læg i linningen og opslag på bukserne gør sig i reglen dårligt på dem, fordi metervaren er så kraftig og læderagtigt. Fløjl er lidt mere føjelig.
Hvad angår opslag, er der også det problem, hvis man vil være traditionstro, at man ikke kan stikke dem ned i et par gummistøvler, hvis de har opslag. Skal de i gummistøvler engang i mellem, er det også vigtigt, de er relativt smalle i benene.
Moleskin, tweed og strik
Molskindsbuksers selskab giver næsten sig selv, altså andre komponenter fra engelsk landstil som tweedjakke, striktrøje og en viyella-skjorte. Man kan dog godt sætte dem sammen med eksempelvis en kraftig kashmirtrøje, som ex-Bond Pierce Brosnan gør ovenfor, eller en blå sømandssweater, og vel egentlig også en islandsk sweater.
Skoene nederst er typisk brune derby-sko, for eksempel golfsko.
Engelske netbutikker sælger moldskindsbukser
Flere engelske netbutikker, bla. Cordings, faldbyder molskindsbukser. Der er bare at søge på nettet efter “moleskin trousers”. Foruden snit og design skal man sikre sig, at molskindsbukserne er af kraftig molskind. Ellers giver de ikke meget mening.
Molskindsbukserne, der er skræddersyede, er af en svær molskind fra Brisbane Moss, der givet også står bag det meste af den molskind, man også finder i engelske netbutikker.
Malte Bock skriver
Jeg har netop købt et par i Dexter i Firenze, som i øvrigt er en interessant butik for enhver interesseret i klassisk herremode. Her forklarede han, at de skulle være syet efter snit fra den franske hær, så moleskin har tilsyneladende også en militær historie.
Vh
Jørgen Nexøe-Larsen skriver
Tak Torsten for dit input vedr. molskin. Jeg har flux bestilt et par bukser og et par knickers fra “Fife”.
Bedste hilsner
Jørgen
Carsten B skriver
“Gentleman’ens jeans”.