Skomagerskiltet dukker op her og der i det danske bybillede, men det er ingenlunde let at finde en skomager, der kan konstruere en klassisk herresko fra bunden. Findes han – eller hun – overhovedet?
Der er i hvert fald en i Slagelse. Ham så jeg med egne øjne forleden lørdag. Han hedder Edin Adulovic, eller bare Edo. Han kommer fra Bosnien, og har været i Danmark siden 90’erne. Han blev udlært skomager, da han var 18, og har siden også taget en mesterprøve i Danmark.
Hvis man lægger billet ind, begynder Edo med at undersøge fødderne, hvorefter han aftegner dem på et stykke papir og måler dem op. Han virker omhyggelig med den del af den indledende fase, og det bør borge for en behagelig pasform i sidste ende. Prøvesko er til gengæld ikke noget, han normalt gør sig i. Han tilvejebringer heller ikke en læst fra bunden, medmindre kundens fødder er meget specielle. I stedet tilpasser han en eksisterende læst med små læderstykker og en fil.
Edo kan flere konstruktionsmetoder, som han benytter alt efter skomodellen, der skal laves, og hvad kunden ønsker. Men han er mest til at nagle eller pløkke skoene med små træsøm, fortalte han mig. Jeg fik ikke rigtigt spurgt ind, men det lød, som om han mener, at håndpløkning næsten kan matche håndrandsyning i holdbarhed og komfort. Jeg ved, der findes andre holdninger til den sag, men håndpløkning er i det mindste hurtigere end håndrandsyning, og håndpløkkede sko er derfor billigere end håndrandsyede sko. Edo sælger sine håndpløkkede sko i almindelig boxcalf for 5.000 kr., mens en tilsvarende håndrandsyet model koster 8.-9.000 kr. hos ham.
Der er var ikke mange demonstrationsmodeller på hylden, da jeg kiggede forbi, men jeg fandt både broguerede oxfordsko, et par spectators og ørkenstøvler. Jeg synes, de var velformede og med fin finish, men det er klart, at vi ikke taler John Lobb, Anthony Delos mv. Edo virker dog som en åben herre, der gerne giver sig i kast med mere avancerede skoprojekter og har kompetencen og erfaringen til at føre dem i hus. Han viste mig blandt et par sko af lakselæder og fortalte om et par støvler, han havde lavet til sig selv, med dobbelt randsyning.
Foto: Stiljournalen
Per skriver
Jeg mødte for et par år siden en skomager på Hjerl Hede der også kunne “det gamle håndværk”. Jeg ved ikke om han stadig er aktiv, men han kommer fra Nordjylland. Måske et besøg værd…?
Anonymous skriver
Bedste artikel længe. Kunne være interessant at høre, om der er nogen, der har betrådt et par sko fra Edo? Kunne du selv finde på at bestille et par sko derfra Torsten?
#Per; tænker det må være ham her, du tænker på; http://www.komilfo.dk/skomageren-fra-thy-4/ – I interviewet fremgår det, at han blot har været skomager i ca. 21år, manden er vel og mærke over 73år)- han har en forretning i Thisted, så vidt jeg ved.
Hr. M
Torsten skriver
@ Per & M: Ja, det må være Find Eggers. Jeg har faktisk forsøgt at få fat på ham, men telefonummeret er tilsyneladende nedlagt.
@ M: Jeg kunne godt finde på at bestille et par fra Edo, men kun håndpløkkede, tror jeg, da randsyede sko som sagt mere er undtagelsen end reglen fra hans hånd.
Anonymous skriver
det ser godt ud
Anonymous skriver
Interessant. Du skriver at der er kvalitetsforskel fra f.eks. John Lobb, kan du uddybe hvilke forskel der umiddelbart synes at være?
VH
Kaare
Torsten skriver
@ Kaare: Mit indtryk på baggrund af besøg hos både Edo og John Lobb i London er, at der er forskel, hvad angår materialer (overlæder, forlæder, hæl, såler mv.), forarbejdning (teknik, omhyggelighed, finish), pasform (graden af komfort) og design (elegance). Hvor store forskellene er i John Lobbs favør, kan dog uden tvivl diskuteres.
Hilsen
Torsten
JimmyP skriver
Det ville dog også være ganske påfaldende hvis der ikke var forskel på John Lobb i London og Edo i Slagelse, der er givetvis også en ganske betragtelig prisforskel – eller?
/Jimmy
Torsten skriver
@ Jimmy: Lobb-sko koster 25.000 kr. eller mere, så der er bestemt en prisforskel.
Man kan tilføje, at Lobb er et sted, hvor man i et vis omfang køber en stil ligesom hos flere af skrædderne på Savile Row. Hos Edo, fornemmer jeg, har man god mulighed for at deltage i udformningen af skoen, og jeg tror, fleksibiliteten i flere henseender kan være større.
VH Torsten
Anonymous skriver
Ligesom i Savile Row, afhaenger det i hoej grad af kundens input, baseret paa hans viden og erfaring, i hvilket omfang ens oensker resultere i det forventede resultat.
John Lobb St. James vil absolut opfylde ens oensker om stil og udformning, men ikke aendre paa konstruktionsprinciperne.
Paa the Row kunne for eksempel Andersson og Sheppard godt kunne sy en jakke der kunne ligne en Huntsmans, men den ville stadigvaek vaere baseret paa deres egne soft style konstruktionsprincipper. mvh X
Simon Tuntelder skriver
Hej Torsten, fantastisk, at du fokuserer sådan på dansk håndværk. Det er en interesse, vi deler.
Jeg ved, at skomageren i Randers også syr sko fra bunden. http://www.rigtigesko.dk/?q=node/8
Han er en dygtig læderhåndværker, men hans ting virker en smule geriatriske i designet, idet han tydeligvis er lædersmed af 1960’erne.
Derudover har jeg besøgt skomageren i Frederikshavn og han havde i hvert fald udstyret (blandt andet en randsyningsmaskine og en maskine til at sy såler på) og uddannelsen i orden. Men han er vist faldet lidt af på det og foretrækker nu at lime nye såler på.
Jeg tror måske, at man må sande, at gode sko skal findes i England, USA, Frankrig, Italien, Spanien eller Ungarn.
Torsten skriver
Tak for opbakningen, Simon. Selvom mængden af dansk håndværk er en sørgelig affære, og kvaliteten ofte svingende (som du selv antyder), må vi have alt med bare et lille håb frem i lyset.
Anonymous skriver
Jeg bifalder fokus på det danske håndværk.
Torsten skriver
Jeg leder med lys & lygte. Forslag modtages gerne 🙂
Anonymous skriver
Har ladet mig fortælle, at Randers Handsker har lagt deres produktion til udlandet, men at der skulle være en smule produktion tilbage.
S.N.S strik får vidst også produceret i udlandet, men noget af processen skulle foregå herhjemme.
Ved ikke med Hammerthor, det klassiske danske undertøjsmærke, men det er forsøget værd.
Hr. M
Jan Simonsen skriver
Jeg har fået syet et par Derby sko hos EDO.
Jeg kan varmt anbefale hans håndværk, mine sko er syet med firben i tå og bagkappe. Overlæder er i Gedeskind som er meget holdbart.
Jeg har valgt at få en dyb mørk lilla farve som foer inden i skoen, hvilket jeg synes giver en oplevelse, som kun kan fås hos en speciel håndværker.
Skoene passer 100 % og når man snører dem, ligger båndet flot på vristen uden at stramme.
Edo sætter en ære i at opfylde ens ønsker og det kan mærkes.
Torsten skriver
Hej Jan. Mange tak for anmeldelsen. Kan du uddybe, hvad du mener med “syet med firben i tå og bagkappe”?
VH Torsten
Steen Larsen skriver
Jeg har fået syet to par fodtøj hos Edo og til perfektion.
Fornemmelsen man første gang tager et par håndsyede sko som passer perfekt, til et par ellers ret standard fødder, føles det fantastisk og forskellen kan faktisk mærkes hver gang man har dem på!
Næste gang afleverede jeg et par billeder til Edo som jeg havde fundet på nettet. Det var et par Prada støvletter som jeg havde forelsket mig i. Edo skaffede analinlæder i den originale farve og lavede det mest fantastiske stykke arbejde jeg har set.
Hans butik lever i udeseende desværre ikke op til hans flotte håndværk. Vi må håbe at han en dag gennemfører stilen som hans håndværk præsenteres som det fortjener!
Er der interesse kan jeg godt dele billederne med evt. interesserede!
Torsten skriver
Hej Steen
Du må gerne sende dem til mig: stiljournalen@gmail.com 🙂
Torsten
Anonymous skriver
Edo syede for nogle år siden er par super flotte sko og med god pasform. De er stadig meget flotte. Jeg kan på det varmeste anbefale Edo til at sy dine sko.
Jens Madsen, Drøsselbjerg, 4200 Slagelse
Anonymous skriver
Kom til at tænke på hvad er fordelen ved lædersåler, andet end de kan skiftes når de er nedslidte?
Specielt her i vintermånederne kunne jeg forstille lædersåler ikke er helt praktiske, selvom jeg jo nok tager fejl 🙂
Mvh
Keast