Tanken har fulgt mig et par år, men er først nu ved at være modnet. Den går på at bestille en vinterfrakke i rulam eller helt nøjagtigt en rulamspjækkert.
I begyndelsen hældte jeg mod en lysebrun model. Nu er jeg mere til en brun i stil med den, som en ældre herre tøffede rundt i i 1960’erne og 70’erne sammen med hat og stok, dels fordi den brune model kræver mindre rens, og dels fordi den er mere diskret.
Jeg er endnu uafklaret, om den skal være enradet eller toradet. Men jeg nærmer mig sidstnævnte løsning.
Jeg forestiller mig, at en rulamspjækkert er lettere at sy end et jakkesæt. Jakkesættet har et indlæg og uldstof, som skal forarbejdes intenst, og har alt andet lige et højere krav om præcision, fordi jakkesættet følger kroppens linjer tættere. På den anden side må det også kræve uddannelse, erfaring og talent at tilvirke en rulamspjækkert, der både har et flatterende snit og er komfortabel.
Hvilket bringer mig til spørgsmålet, hvem der kan sy en god rulamspjækkert i Danmark?
Først tænkte jeg på Schmelling. Jeg husker, de havde et fint ry i Århus, og at min far fik syet en hvid rulamspjækkert i starten af 1980’erne hos dem, som han var glad for, men endte med at opgive, fordi den var umulig at holde ren.
Men jeg har erfaret, at Schmelling følger en proces, hvor man tager udgangspunkt i et eksisterende design og tilpasser efter kundens mål, en form for målkonfektion i mine øjne. Den har jeg det som bekendt blandet med.
Så jeg har ledt videre og er nu standset ved Hanne Nørgård på Vingårdstræde i det indre København. Det lyder på hende, at man kan realisere sine egne ideer til en pjækkert, og at hun begynder en frakke med at tegne et individuelt papirmønster baseret på kundens mål og ønsker. Desuden forsikrede hun, at der er en prøve undervejs, før en frakke sys færdig.
Det er jo ord, der sender tankerne hen på processen i herreskrædderiet. Kombineret med hendes faguddannelse og tilsyneladende omfattende erfaring, er jeg fristet af at sætte iværk.
Men inden da vil jeg høre, hvad mine mange begavede og engagerede læsere har af viden og erfaring: Hvem er de bedste danske frakke-buntmagere, og hvad skal man være opmærksom på med en rulamsfrakke?
Jeg planlægger at dokumentere forløbet her på Stiljournalen.
Foto: Love Story (1970) og eBay
ea-o skriver
Jeg ved ikke noget om hvordan og hvor den skal sys, men jeg foretrækker klart den mørke. Mere Herre, mindre Hippie.
Kunne du for øvrigt ikke lave et indlæg om seler. Er det nogensinde OK med seler? Og hvis det er, skal knapperne på bukserne så sidde på ydersiden eller på indersiden?
Torsten skriver
Tak, god pointe med farven.
(Seler kan jeg godt tage op. Selerknapper sidder i udgangspunktet på indersiden, men nogle foretrækker dem udenpå)
Jeg glemte af nævne listen her med medlemmer af Buntmagerlauget:
http://buntmagerlauget.dk/?page_id=69
Jesper08 skriver
Er der den store forskel på at få en rulam syet eller købe “off the rack”? Jeg mener den er jo temmelig uformelig..?
Mikkel skriver
Spændende.
En mulighed http://www.johs.dk/frakker-2, de udfører også specialopgaver.
Selv har jeg ikke budgettet til den slags – og der hænger metervis hos diverse genbrugsforretninger til ingen penge, hvis det endelig skulle være.
Simon Tuntelder skriver
Skulle du overveje en stangversion, kan jeg stærkt anbefale den engelske producent Nursey of Bungay. Jeg har to rulamsjakker fra dem og de er virkelig gode.
Ellers snak eventuelt med Skindsmedene. De har et godt netværk af hjemmesyersker.
God weekend
//Simon