Gaven til ham der ikke ønsker sig noget
“Jeg ønsker mig ikke noget.”
“I behøver ikke at tage noget med.”
Jeg vedkender mig vendingerne. Måske gør du også.
Hvordan ser gaven til ham, der ikke ønsker sig noget, ud?
For den gave findes trods alt. Det må vi indrømme. Fx ville jeg sætte pris på en af nedenstående gaver, selvom jeg ikke ville tillade mig at ønske nogen af dem af nogen.
1. Lommetørklæde
Tilbehør er komponenter, der afslutter tøjstilen, når det basale er på plads, fx et velsiddende og vellavet jakkesæt. Lommetørklædet er et klassisk stykke tilbehør, ikke obligatorisk, men en mulighed for at flytte karakteren fra ni til 10.
Svenske Olof, tidligere bankmand, nu selvstændig erhvervsdrivende, rammer godt med ovenstående lommetørklæde. Det er chikt, og farverne gør det alsidigt.
2. Slips
Afdæmpet orange er en undervurderet slipsefarve. Det er min erfaring. Berg & Berg er på rette vej med ovenstående slips.
3. Vinterhat
Jeg har en svaghed for rulam i den uformelle herregarderobe. Jeg synes, vi ser for lidt rulam – i elegant udformning. Rulamshatten fra engelske Nursey Sheepskin ligner vellykket forarbejdning af rulam.
4. Kashmirtrøje
Striktrøjen er den nye habitjakke i mange brancher. Den fineste er en striktrøje i kashmir. Danske Sweater Ireland ser ud til at have et fint eksemplar i off-white.
5. Ruskindsjakke
Ok, jeg ved faktisk ikke, om jeg ønsker mig en ruskindsjakke. Jeg er mere til frakkemodeller. Men jeg forstår, den kan noget, hvis stilen skal være uformel. Sammen med slips er ruskindsjakken en uskik. Husk det.
6. Galocher
Jeg har været noget skeptisk over for de genopfundne galocher i gummi. Men de virker. Så hvorfor ikke? Galocher kan være gaven til ham, der ikke ønsker sig noget.
7. Regnponcho
Gode jakkesæt kan principielt klare regn. Der er ikke lim i dem. Men ingen grund til at teste dem. Beskyt dem, og gør det elegant med et behændigt regnslag i vokset silke.
8. Hawaii-skjorte
Hawaii-skjorten blev oprindelig syet af silkerester og siden polyester og balancerer på grænsen til bad taste. Samtidig kan den dog charmere, hvis man bruger den på rette tid og sted, og hvis mønstret både har liv set på både lang og på kort afstand.
9. Bog om klassisk herretøj
En bog, der opsummerer det væsentlige om klassisk herretøj, sådan en ville jeg ønske, hvis jeg ikke havde dem alle sammen. Først og fremmest må jeg jo anbefale Den velklædte mand, bogen, jeg har skrevet. Den er fyldt med foto og tekst. Alternativt vil jeg reklamere for G. Bruce Boyers True Style. Den har ikke mange foto, men Boyer skriver indsigtsfuldt og dannet om klassisk tøjstil. Og så er der Roetzels nye bog, jeg selv er med i, A Gentleman’s Lookbok. Den har ikke meget tekst, men mange foto.
10. Skræddersyet tøj
Selvfølgelig må den ypperste gave være skrædderiet, et skræddersyet jakkesæt, et skræddersyet frakke eller en flok skræddersyede skjorter. Selvom man ikke ønsker sig mere beklædning eller behøver noget, er der altid plads til et skræddersyet klædningstykke til i garderoben.
Jesper skriver
Af ren nysgerrighed. Hvorfor er et slips no go til ruskindsjakker?
Torsten skriver
Der er historisk epoker, fx 50’erne, hvor kombinationen er brugt. Men æstetisk set er ruskindsjakken i reglen for rå til et (delikat) silkeslips.