Ved Mr X’s mellemkomst besøgte herreskrædder Karina Mott på Østerbro i København i foråret Savile Row-skrædderen Steven Hitchcock i London for at sondere. Hun vil gerne til det berømte skrædderidistrikt nogle måneder for at lære mere.
Karina kom helt ind i værkstedet og fik lejlighed til at se konkrete løsninger, fx hvordan Steven Hitchcock laver mønstermatch mellem krop og ærmer på en ternet jakke, bruger stoffets ægkant, tilskærer til topmave, udregner lommernes placering og kommunikerer med skrædderne, der syr hans habitter sammen, når han har tilskåret og tilpasset dem til kunden.
Steven Hitchcock sørgede også for, at Karina fik hilst på hans far John Hitchcock, der bestyrer firmaet Anderson & Sheppard og laver Prins Charles’ habitter, og hun kom med til Huntsman, berømt og berygtet for at være skrædderiet med de højeste priser på Savile Row. Karina erfarede tillige, at visse skrædderier på Savile Row har en større stjerne end andre blandt herreskrædderne derovre. Gamle Gieves & Hawkes gives for eksempel ikke mange point i dag.
Karina måtte desværre også sande, at det er svært at få foden inden for på Savile Row. Det er kompliceret at sætte en ordning op, hvor man i en længere periode går til hånde og ser over skuldrene på mesteren og hans svende, selvom man ikke skal have penge for det. Savile Row er mere designet til lærlingeprogrammer, der strækker sig over end årrække. Så det er usikkert, om hun kan lykkes med sit forehavende.
Du kan se billeder fra Karinas tur på hendes Facebook-side: http://on.fb.me/1q1ZFIu
Et foto af Kenneth Korsbæk Olsen. Han er i en jakke, Karina har syet til ham. Vi mødtes på Sommelier i Bredgade, hvor han bla. overrakte mig et par af Mærsk McKinneys Møllers sko til Dansk Skomuseum.
Foto: Stiljournalen
Anonymous skriver
Hvem er egentlig de bedste på Savile Row? Kan du lave en rangorden af skrædderne? Jeg kunne forestille mig at Huntsman og Edward Sxton er i toppen.
Mvh Søren R.
Torsten skriver
@ Søren R: Du vil få næsten lige så mange svar, som der er skrædderier derovre. Det bliver ikke lettere af, at tilskærerne rykker fra skrædderi til skrædderi. Sexton (der ikke ligger på SR længere, besøgte ham sidste år) er uden tvivl en af de mest erfarne og mest komplette tilskærere på den kant og i verden som sådan. Ser man på det systemmæssigt, er der nok en tendens til, at de billigere skipper lidt. Anderson & Sheppard, der ligger lavt prismæssigt, er bla. berømt/berygtet for at nøjes med enkelt prøve af deres jakkesæt, også til førstegangskunder.
Karina Mott skriver
Tak for interessen
Det var en meget spændene og lærerig tur. Hvis i er mere interesseret er i velkommen til at se billeder fra turen på Mott skrædderi facebook side https://www.facebook.com/pages/Mott-Skr%C3%A6dderi/449470791771130.
Det var utroligt interessant at se hvordan de store skrædderier fungere. I Danmark står jeg som Herreskrædder for hele processen fra måltagning til det endelige jakkesæt men på Savile Row er de meget specialiseret.
Der er en cutter som er det fineste du kan være, det er ham der måltager, tilskærer, skær stoffet og har prøvningerne. The Cutter er personen der er ansvarlig for snit og pasform. Når The Cutter har skåret stoffet giver han det videre til Coat makers og Trouser makers. dvs ‘en skrædder som er ansvarlig for jakken og en anden for bukserne.
Første prøve hedder “a base” det er uden lommer men hvor jakken og bukserne er riet sammen for at finde de rette snit og proportioner. Efter prøvningen skiller The Cutter så jakkesættet ad og rimarkerer ændringerne, så får the Coat makers og Trouser makers igen tøjet og syr det op til anden prøve hvor jakkesættet nu mere ligner det endelige og der bliver oftes kun gjort nogle småjusteringer. Tilbage til skrædderne og så videre til a Finnisher som kun laver knaphullerne og håndprikningen i forkanterne ( jeg så nogle meget meget flotte knaphuller ). Til sidst kommer jakkesættet til “The Presser” det var i en kælder nede i Brewick Street hvor jeg også fik lov til at kigge med, her stod to mænd i undertrøjer og pressede jakkesæt op hele dagen, for rigtig mange af de forskellige skrædderier, det er virkelig også en kunst for sig.
Hos Steven Hitchcock som jeg besøgte havde han alle sine håndværkere som freelancer dvs . de fik løn pr opgave og de arbejdede ofte hjemmefra eller nede på et af de andre skrædderier og ofte for flere forskellige Cutters.
Jeg spurgte ham hvor mange skræddere han havde til at arbejde for sig og han svarede at han kunne skaffe 20 imorgen hvis det skulle være. På den måde har han mulighed for altid at sikre hurtig levering.
Hele denne struktur kan kun lade sig af gøre pga af volumen. Det hed sig at Anderson & Sheppard levere 80 skræddersyet jakkesæt om ugen… Et jakkesæt tager ca. 60-70 arbejdstimer… Vi skal have nogle flere mænd i Danmark til at gå i skræddersyet jakkesæt før det er muligt 😉
Om fredagen var jeg med på pub The Burlington Arms det er her skrædderne fra Savile Row mødes efter fyraften og drikker pints. Det var rigtig hyggeligt at snakke med nogle af de andre skræddere. Peter, head salesman fra Huntsman havde fødselsdag så der var reserveret et par borde. Det var meget dejligt at mærke at de var fuldstændig som alle os andre bare virkelig, virkelig velklædte, men også at de havde et godt kollegaskab mellem skrædderierne, der er helt sikkert grupperinger, vi var fra Steven Hitchcock, Huntsman og så Anderson & Sheppard
Her fik jeg også mulighed for at snakke lidt med Steven om hans opvækst på Savile Row og hvordan det var at være søn af den berømte John Hitchcock.
Det blev en lang kommentar men jeg syntes at jeg ville uddybe lidt.
Anonymous skriver
@Torben
Uha, du er en modig mand og lidt på tynd is 🙂
Sexton er uden tvivl en særdeles dygtig cutter og med på listen, men det er jo også et spørgsmål om man kan leve med hans ofte særprægede stil.
Jeg kunne godt lave listen, men savner modet!
Anderson & Sheppard’s ( SR’s største produktion) prøvepolitik (” if you need more than one fitting, you don’t know what you are doing”), har intet med økonomi at gøre og er iøvrigt ikke konsekvent, ligesom Huntsman’s priser ikke retfærdiggøres af højere kvalitet.
Det er jo nok ikke noget du skal diskutere med din tyske skrædder, der åbenbart tyer til et endog meget langt prøveforløb.
Min jakkeskrædder lejer sig ind hos Huntsman, hvor han syr for såvel Steven Hitchcock som Huntsman.
mvh X
Torsten skriver
X, jeg ved, det hedder sig, at prissætningen på Savile Row ikke indikerer kvalitetsniveauet, og det passer sikkert engang imellem og på sin vis. Men jeg er dog ikke overbevist om, at der slet ikke er en forbindelse. Grunden til, at A&S kan holde prisen lavere end de fleste andre kan næppe alene tilskrives lavere husleje. Jeg vil mao. vove den hypotese, at deres produktionsform spiller ind, blandt andet deres sparsomme brug af prøver (som de elegant forklæder ved at sige, at de er så dygtige, at de simpelthen ikke behøver så mange som andre), og tillige deres “drape cut”, der ganske enkelt er lidt lettere at fit’e end andre snit, fordi præcisionen alligevel forsvinder i de bløde linjer. Men det er bare en lille personlig hypotese 🙂
Anonymous skriver
Nu skilter de jo ikke synderlig med priserne på Savile Row, i hvert fald ikke på internettet, men jeg kan ikke forestille mig, at det er billigt.
Hvordan ser det ud med valuta for pengene på Savile Row kontra skrædderi fra eksempelvis Napoli eller Milano, eller andre steder for den sags skyld? Der er naturligvis forskel på stil, men jeg er ikke sikker på, at jeg foretrækker engelsk stil så meget, at jeg ville smide £ 4.000 efter Savile Row, hvis man kunne få italiensk for € 2.000, for eksempel, og kvaliteten er den samme.
mvh
Michael
Anonymous skriver
@ Michael
Det er svært at gøre det op på den måde. Det handler mere om hvert enkelt skrædderi. Der er mange italienske skrædderier der har ligeså så stærke brands som Savile Row. Man skal nok ikke bruge Rubinacci hvis man vil gøre et røverkøb. Men det er nok nemmere at få meget får pengene i Italien end i England, f.eks på Sicilien.
Mvh Søren R.